icon

Akou depresiou musí človek prechádzať, aby si siahol na život?

mirkava
1. feb 2021

Dievčatá, čo sa deje v hlave človeka, akou depresiou musi prechádzať, že si siahne na život. Je to prípad z mojho okolia a snažím sa to pochopiť.

Strana
z2
ikonica
1. feb 2021

Tak tak... Clovek nechce byt pritazou a tak odide... Toto robia aj nevyliecitelne fyzicky chori ludia... Ked dojdu k bodu, ze prognoza nijaka, ze mozno skoncia nevladni na posteli a rodina bude musiet okolo nich lietat, tak si radaej povedia, ze tomu 'predidu'... To sa zas stalo kolegyni.. jej manzel sa dlho liecil, ale nevedeli prist na to, co sposobuje jeho ukritne bolesti... Uz nepomahalo ani morfium... Tiez sa obesil...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
mirkava
autor
1. feb 2021

@nikolka1986 muselo to byt strasne vycerpavajuce. Pred viac ako 10 rokmi sa so mnou rozisiel pratel. Boli sme zasnubeni. Zaspavala som so slzami a zobudzala sa zo slzami, ano bolelo to, ale nikdy som nepomislela na to aby som si siahla na zivot. Musi to byt strasny pocit.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
suezana
1. feb 2021

@nikolka1986
@mirkava a niekto tie antidepresíva berie aj 6tyzdnov a aj tak nemá pocit, že by zaberali... 😔😔
Tak ako píše Nikolka, ráno sa zobudíš a plačeš, že si sa zobudila a len túžiš zomrieť, lebo nič v tvojom živote nemá zmysel... Nevidíš budúcnosť, nemáš sa rada ani seba ani ľudí a nevieš prečo...jednoducho nič ťa nevie tesit. Vidíš a cítiš len nezmyselnosť a túžiš len nebyť.
Pritom navonok ti nič nechýba. Máš rodinu, zázemie, ....
Nepíšem o sebe. Ale viem....

suezana
1. feb 2021

Áno....noci a spanie je ďalší problém. Dosť čo je toho plná hlava cez deň....často noci sú bez spánku alebo nočná mora jedna za druhou....

anonym00000
1. feb 2021

@mirkava píšem z vlastnej skúsenosti, mam chronické depresie. Skôr je to tak že hlava nefunguje, jednoducho sa vypne, človek nevidí riešenie ako to zvládnuť jednoducho koná. Nie je to tým žeby sa hanbil ísť na liečenie, on tu možnosť liečenia nevidí. Pre neho je jedine východisko samovražda. A často ani antidepresíva nepomáhajú. Ťažko sa chápe pokiaľ človek nezažije

mirkava
autor
1. feb 2021

@anonym00000 drzim ti palce aby si sa toho zbavila, aby si nasla krasy zivota....

1sally12
1. feb 2021

Možno to aj nemá komu povedať...

tenerifka
1. feb 2021

Tych pricin je strasne vela, a neda sa to jednoznacne specifikovat, moze to byt dlhodoba depresia, alebo vaznejsia psychiatricka diagnoza, moze to byt skrat, a moze to byt vlastne osobne rozhodnutie, kedy uz zivot nema zmysel a nechciet v ñom pokracovat. V tych poslenych dvoch pripadoch sa to neda nejako vydedukovat dopredu, v tom poslednom pripade to dokonca clovek vie skryt, az ked to nevykona. Sama si viem predstavit situaciu, kedy by pre mña uz zivot nemal zmysel, ale dufam, ze nikdy k tomu nepride

jaq
1. feb 2021

Ja som si tým prešla, je to bolesť najväčšia akú si viete predstaviť

thewitch
1. feb 2021

@mirkava detto s vyše pred roka keď si môj priateľ siahol na život kvôli pocitu viny ktorý mal voči mne a iným ľuďom. Poviem ti jedno, bojoval s veľmi silným démonom ktorý mu oslaďoval život 24/7 a potom to tak dopadne. Viem si totálne predstaviť ten tok a vír myšlienok čo mal lebo po tom ako sa to stalo som to mala aj ja... a o to viac to bolo ťažšie

thewitch
1. feb 2021

Plus teraz sa strachujem o člena rodiny, tá žena žiarila ako ju poznám celý deň, usmiavavá, plná entuziazmu a chute si plniť svoju prácu. Pred vyše štyrmi rokmi táto žena vyhorela a ďalej má doteraz panickú maniodepresiu. Nikdy som ju nevidela plakať až do chvíle kým mi nevysvetlovala prečo sa jej to stalo a prečo má tiež teraz pocit viny. Vtedy som ju videla plakať prvý krát v mojom živote a najhoršie je keď sa vám takáto osoba ktorá pre vás v živote mnoho urobila hoci to nie je vaša mama zdôverí že niekedy pomýšľa nad samovraždou. Keď si to tak vezmem, mám sa dobre, ale asi je moja rodina predurčená trpieť...

thewitch
1. feb 2021

@luckalukas_1 máš pravdu, neuľaví, jedine ak tak aspoň keď sa vyrozpráva má aspoň pocit že dostatočne objasnil prečo je odhodlaný to spraviť a verí že jeho blízki to pochopia hoci je to vec naozaj neodpustiteľná 😔 ale keď majú pokoj a iný liek neexistuje, bohužiaľ rôzne typy samovrážd sú tu. Škoda len, že pri každej jednej človek nemôže len proste vypnúť, zaspať a odísť nebadane.. len si pri tom ešte viac pred smrťou ublížia a to je tiež vec ktorá ma na tom neskutočne trápi

hopsadobrandejsa
1. feb 2021

@mirkava Tito ludia o tom nerozpravaju pretoze vedia, ze malokedy sa stretnu s pochopenim svojho okolia. Vacsina ludi mimo odbornikov ktori sa tejto problematike venuju to proste zmietne zo stola, ze sak ten clovek len prehana.

Druhy a pravdepodobne zasadnejsi problem je obava co si tvoji pribuzni, priatelia o tebe budu mysliet ak sa im s takym niecim zdoveris. Samovrazedne sklony su celkom vazna vec a ani clovek ktory ma problemy nechce byt svojim okolim vnimany ako nejaky blazon.

Velakrat tito ludia nevyhladaju pomoc pretoze sa za to hanbia. Resultat bohuzial casto byva samovrazda.

hopsadobrandejsa
1. feb 2021

Mozno ti hovori nieco "syndrom smutneho klauna". To su ludia ktori pred okolim posobia ako velmi zabavny, vtipny typ cloveka, ale v skutocnosti vo vnutri sa castokrat trapia a nikto to nevidi.

Ludia byvaju potom sokovani preco si takato "vesela" osoba siahla na zivot.

Takym pripadom bol napr. robin Williams.

ticko
1. feb 2021

@mirkava možno ten človek ani nechce umrieť iba potrebuje pomoc a možno je to skrat ktovie? Každý sme iní

babydesire
2. feb 2021

@mirkava nehambia niektory
...problem je,ze iny ludia nevedia/nechcu/niesu ochotny,schopny POCUVAT...pocuvat - ale spravne pocuvat,jedno slovo,jedna cinnost,jedna vec a mnoho psychickych problemov ako aj beznych starosti by nemuseli koncit lirkmu,sedeniami,samovrazdami...a este vzdy ten ČAS - liek na dušu

suezana
2. feb 2021

@babydesire keď takého človeka je aj ťažko počúvať a pochopiť....ja by som aj chcela, ale je to tak vyčerpávajúce, ťažké, ... nepochopiteľné,....a ten čas

mima86
2. feb 2021

@mirkava mala som depresie. Zo zaciatku som sa snazila ludom naznacit aj hovorit,ze nie som v pohode. Reakcie boli rozne od bagatelizovania mojich problemov,mavnutie rukou az po gulanie ocami,ze som dalsia co sa sustavne na nieco stazuje. Tak som s tym prestala,lebo to nemalo vyznam. Dokonca ani moj muz netusil,ake je to so mnou vazne. Myslel si,ze som len nervozna z deti. Myslienka na smrt neprisla hned, ale postupne. Najskor pocity osamelosti, ze nikomu na mne nezalezi az taks,ze vsetkym by bolo bezomna lepsie. Nastastie som ndzniesla myslienku,ze by moje deti vyrastali bez matky. Pomohol a pochopil ma az clovek,ktory si tym sam presiel a okamzite ma nasmeroval k odbornikovi.

babydesire
4. feb 2021

tiez som sa liecila z depresie..davnejsie..bola som sama a aj ked som mala rodinu a skvelu kamosku, citila som sa opustene, bezvyznamne,bez zmyslu zivota,,moje psychicke problemy sa prejavili aj dermatologicky co zhorsovalo depresivny stav..lieky moc nezaberali,terapie tiez nie,,az cas ,nova nadej,nove tuzby...

babydesire
4. feb 2021

@suezana ano,ale ludia casto robia chybu ze si problrm druhych zlahcuju - niekto ma vazne problemy lebo prijde o pracu ktoru ma rad a ten druhy ho chce prefackat ze nech nefnuka ze co ms on povedat (bez prijmu v rozvodovom konani, pod hrozbou odobratia deti a zdravotnymi problemami a dlhmi) a nefnuka ...to je najhorsia rana pre citovo slabsieho ktory je v depresiach z "len" vyhadzovu a nemam na mysli docasne depky..ale dlhodobe...preto ludia tazko znasaju ludi s depresiami - nevedia ich pochopit a vidia ich vzlom svetle..smutne pretoze moze to byt dobry clovek ochotny pomoct len nevie ako

Strana
z2