icon

Aký tep máte pri záťaži?

14. apr 2022

Sledujete si to?

atomiclena
14. apr 2022

Ja bežne 160 170 celý život mam vyšší tep, neriešim to

majamat
14. apr 2022

ako kedy. pri cviceni mavam cez 160, pri bicyklovani ked si nedam pozor, tak aj do 200, ale vzhladom k mojmu veku to nie je ok a ani mi nie je dobre, preto sa snazim nevyhnat si ho do takych vysok. radsej zastanem, ked idem anrocny kopec

majamat
14. apr 2022

napr. pri cviceni by sa nemala nikdy dosiahnut maximalna tepova frekvencia. ak si dobre pamatam, je nevhodne dostat sa aj na 90% tajeto maximalnej tepovej frekvencie.

maximalna tepova frekvencia sa vypocitava takto:

220 - vek v rokoch = maximalna tepova frekvencia.

autor
14. apr 2022

@majamat mne stačí, že zabehnem 10 minút pomalším tempom a mám tep 180, mám 24 rokov

majamat
14. apr 2022

no beh je narocna fyzicka aktivita. je jedno kolko bzeis. dokonca ked sa rozbiehas pri nejakej cinnosti, povedala by som, ze vtedy moze byt tep rychlejsi, ked sa rozbehnes naplno, roztrenujes, uz sa stabilizuje.

ak ti vyskoci tep na viac ako 85% maximalnej tepovej frekvensie, treba zvolnit. prilis vysoky tep nie je zdravy. neviem teda kolko ti vychadza max. tepova frekvencia. zavisi to od veku.

melanta
14. apr 2022

Správny vzorec pre maximálny tep ženy pri športe je 209 – (0,9 x vek). Čiže ak máš 24 rokov, tak to je 187. Ideálne je, aby si pri cvičení dosahovala 60-80% tejto hodnoty. Ak máš tep vyšší, môže to byť aj napríklad zlým dýchaním, to je pri športovej aktivite veľmi dôležité, veľa ľudí nevie správne dýchať. Ak dýchaš správne, tak to môžeš riešiť s lekárom. Veľa ľudí príde na problémy so srdcom práve vďaka športu.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
sense
14. apr 2022

Dnes pri behu na páse priemer 153, max 172, pokojový priemer mam 46, ale napr pri turistike s prevýšením 900m a viac mi vyjde aj na 185, takisto aj pri HIIT, ale priemer je nizsi

autor
14. apr 2022

A nestava sa vam, ze vam je po zatazi zle? napriklad na zvracanie?

sense
14. apr 2022

Mne nie ale moze to byt poklesom cukru kedze pri vysokom tepe palis prevazne cukry

akvi
14. apr 2022

ja som si vzdy myslela, ze mam nenormalne vysoky tep, srdce mi ide vyskocit pri namahe, ale kupila som si tie mudre hodinky 😅 a zistila som, ze sa vlastne drzim okolo tych 120-130 vacsinu casu cvicenia, obcas zvysim na tych 160 max, co je vraj v pohode. A ano, obcas mi byva aj na zvracanie, ale fakt to asi bude tym poklesom cukru. A este ja dost potrebujem pit, bez vody ja ani na krok,lebo bez nej mi je ze fest zle..Pritom mi staci glg obcas, nie ze vypit pol litra naraz, ale kazdych cca 20 minut sa napijem a je to ok..

autor
14. apr 2022

@akvi ďakujem 🙂 inak, mám to podobne, niekedy cítim ako mi bije rýchlo a na hodinkách je normálny 🙂

majamat
14. apr 2022

mne byva prave ked mamvysoky pulz

dadis
15. apr 2022

@autorka Pri pomalom behu by si takyto tep nemala dosahovat. Potrebujes najprv nabrat kondicku a tu naberies v nizkych tepoch...skus su stiahnut nejaky bezecky plan pre zaciatocnikov, uvidis, ze nebudes vediet ako a kondicka sa ti zlepsi. Po po.alom behu by si sa mala citit dobre a nie odpadavat. Napr. moj trening bezecky pozostava z pomaleho behu, potom zo sprintov 10×20s a potom z progresivneho behu.