Alergia na kov, ale nie je to nikel, kobalt, chrom

feda6
10. júl 2018

dobry den,

uz tri roky mam ontaktnu alergiu na kov, ktora sa prejavuje zatial len na rukach. Pri kontakte s kovom mi stvrdne koza na rukach a zacne sa odlupovat, cely proces trva aj 4 tyzdne. Zacalo sa to pred rokmi, ked som brigadovala ako casnicka a ako som vzdy drazala tacku, tak mi ostala cervena ruka a strasne ma svrbela. Bola som u alergologa robili mi test na najcastejsiu alergie, teda aj na nikel, kobalt a chrom, test bol vsak negativny. Konecny zaver bol, ze je to nejaka prisada v kove, ale dalsie testy mi nerobili, nakolko by to bolo drahe (kupit zvlast vzorky len kvoli mne). Obvodny lekar mal problem mi dat co i len vymenny listok, kyvol rukou, ze to bude isto len na nikel alebo chrom, ze sa velmi sledujem. Brigadu som zanechala a potom sa mi alergia objavila az ked som hrala minigolf, kde palice boli z kovu s alegenom. Medzicasom ale nebol problem, ked som sa aj dotkla niekde nejakeho kovu. Je to proste nieco, kov alebo prisada, ktora sa pridava pri spracovani, je to ale zahada.
Má niekto podobnu skusenost, nejaku alegiu na kov ako na nikel, kobalt, chrom ? Máte skusneosti s inymi testami na kov ? Alergiu som rok neriesila, lebo nebolo treba. Teraz sme sa s priatelom prestahovali do podnajmu (starsieho bytu) a zase sa mi to zacalo robit. Kovove su vodovodne baterie,sprcha, vsetky uchutky v kuchyni a vsetky dvere a okna maju kovove do zlta rucky. Alergia sa mi ale rozsiruje, vsetky klucky a vsetko co je z kovu som docasne prelepila a dala na ne foliu, ale nevidim to ako dlhodobe riesenie a ci to vobec pomaha. Najradsej by som bola, keby mi spravili test aj na ine kovy,ale nic take som nenasla. Za vsetky skusenosti a napady budem velmi vdacna.

mariasalome111
10. júl 2018

Ahoj., tak to mám aj ja podobne + ten nikel, kobalt...a iné. Neprejavuje sa mi to na koži na rukách., skôr sa mi vyhádzavajú žihľavky po tele, a nádcha s upchatým nosom. Mne sa tam aj kríži alergia kovy a potraviny. Na kobalt reagujem len čo zjem paradajky, šampiňóny., a iné. Už to ani nesledujem, normálne fungujem, aj keď niekedy je to dosť drsné. A príbory, kľúčky na dverách, a iné., ktoré bežne prichádzajú do styku s pokožkou sa nedá vylúčiť, asi si treba zvyknúť a vypustiť z hlavy. Veľa sily a trpezlivosti ti prajem.

feda6
autor
11. júl 2018

@mariasalome111 vďaka podobne... len problém je, že keď pravidelne budem v styku s tým kovom, tak mi to môže prejsť do chronického štádia, čo znamená, že budem mat stále suché šúpajúce sa ruky, ktoré by mohli mat hlboké krvácajúce ryhy...ahh

luslus
11. júl 2018

Ahoj.moja mama ma alergiu ale teraz neviem presne na aky kov.tusim titan a nikel? Viem,ze alergotesty sa na to normalne nerobia. Preto jej po operacii krcnej chrbtice museli bsetko vyoperovat von lebo dostala alergicku reakciu.ina nahrada neexistuje takze je bez srobov (platniciek ci coho) v krku. Kvoli testom musela cestovat do BB lebo iba tam ich robia

feda6
autor
13. júl 2018

@luslus ahaaa tak idem hneď hľadať, kde v BB, aj keď netuším, kedy sa tam najbližšie dostanem 😂