Alergičky a astmatičky - zvládanie prachu na pracovisku
Ak sú tu alergičky astmatičky, prosím napíšte váš názor .
U nás v práci sa momentálne prerába,,búra, z čoho je prach. Predpokladaný termín ukončenia je do 31.12. Mám kancelársku prácu, okná dvere zatvorené ale predsa to cítim, kašlem, dusím sa. Iný to necítia tak. Niekedy sa to dá vydržať inokedy je situácia až neúnosná. Ale na svojej pozícii som sama, aj keby som zostala doma nikto za mňa prácu nespraví a termíny tiež nepustía.
Požiadaj zamestnávateľa písomne o posúdenie rizika: expozícia - prach. Následne nech zjedná nápravu. Je možné dočasne vykonávať prácu z domu? Prípadne presunúť pracovisko - administratívu na iné miesto? Ak nie, vieš sa obrátiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, konkrétne na odbor hygieny práce, ktorý kontroluje pracovné podmienky a vystavenie zamestnancov škodlivinám, vrátane prašnosti. Tento úrad má právomoc vykonať merania prašnosti a nariadiť nápravné opatrenia, ak sa zistí prekročenie limitov.
zatial pouzivaj rusko a vyskusaj co ti napisala billy. musis to od zamestnavatela ziadat pisomne, popr. doloz od pluciara ze mas zhorseny stav. drzim palceky
zatial pouzivaj rusko a vyskusaj co ti napisala billy. musis to od zamestnavatela ziadat pisomne, popr. doloz od pluciara ze mas zhorseny stav. drzim palceky
@billy_jean j
@kacena4 na 99% by nič kritické nezmerali, tie práce sú na druhom konci areálu, a nikdy iný to necíti iba ja Mení sa elektronická inštalácia, chvíľu sekajú potom ťahajú nové káble. Ale ako ľudia chodia ku mne do kancla tak si ,,na sebe ,, ten prach donesú. PS v rúšku sa dusím a HO nie je možné
@billy_jean j
@kacena4 na 99% by nič kritické nezmerali, tie práce sú na druhom konci areálu, a nikdy iný to necíti iba ja Mení sa elektronická inštalácia, chvíľu sekajú potom ťahajú nové káble. Ale ako ľudia chodia ku mne do kancla tak si ,,na sebe ,, ten prach donesú. PS v rúšku sa dusím a HO nie je možné
@anonym_autor tak nemas na vyber
@billy_jean j
@anonym_autor dobre v tom prípade je to tvoje ochorenie a musíš ho vhodne manažovať liečbou. Čiže ak v prostredí firmy neprekračujú hodnoty zákonom stanovené hodnoty a nie je možný home office, máš niekoľko možností:
- nosiť respirátor
- upraviť dostatočne liečbu, aby kompenzovala aktuálne sťažené podmienky
- dať výpoveď v práci
Aké iné riešenie chceš nájsť?
buď HO alebo rúško. robím v prašnom prostredí a tak to u nás funguje ...
@biba_18 len ani jedno ani druhe autorka nemoze , nikto problemy nema a praca nesuvisi s vykonom v prasnom prostredi, len prerabaju budovu 🤷🏻♀️
@biba_18 mám na starosti aj pokladňu, ľudia predsa nemôžu chodiť uhrádzať ku mne domov ,.to je na hlavu, v týchto horúčavách čo u nás boli v budove bez klimatizácie je v respiratore tiež o družku, moja alergo je na dôchodku náhrada nie je .Obvolala som všetko v okruhu snaď 80km všetky susedné okresy, ale neprijímajú nových pacientov.Plúcna tiež odišla, zástup odchádza do dôchodku tento rok tiež nepríjme
@anonym_autor ale nerozumiem čo teda od tejto diskusie očakávaš - pýtala si sa ako to zvládame - tak som napísala ...
@taktotedanie - chápem, ale ... iné riešenia proste nie sú - neprestanú kvôli nej rekonštruovať ani nepresťahujú jej kanceláriu mimo ..
@anonym_autor ale nerozumiem čo teda od tejto diskusie očakávaš - pýtala si sa ako to zvládame - tak som napísala ...
@taktotedanie - chápem, ale ... iné riešenia proste nie sú - neprestanú kvôli nej rekonštruovať ani nepresťahujú jej kanceláriu mimo ..
@biba_18 samozrejme, ze nie.. podla mna to rusko je uplne v poriadku, netreba byt tak rozmaznany
J

@anonym_autor home office?
Ale určite su tu aj právnici, ti poradila lepšie.