icon

Alternatívne vyšetrenia kolonoskopie

viscum
13. mar 2025

Mám ísť na kolonoskopiu, obávam sa rakoviny, ale radšej by som absolvovala menej invazívne vyšetrenie. Poradíte mi, prosím. Ďakujem za odpovede.

zmrzlinka2021
13. mar 2025

@viscum kolonoskopia je bezpečná, nemaj strach

jullyeverest
13. mar 2025

@viscum na kolono chodia ľudia dokonca niekoľkokrát ročne. Ja síce chodím len na rektoskopiu bez prípravy, ale čaká ma v budúcnosti aj kolono. Samotného zákroku sa extra nebojím, skôr neviem ako zvládnem diétku pred keďže bez jedla nevydržím pomaly ani hodinu. 😬

viscum
autor
14. mar 2025

@jullyeverest ja nevydržím prípravu, tiež neviem hladovať...

viscum
autor
14. mar 2025

@zmrzlinka2021 ďakujem za odpoveď, jedine v narkóze, ale radšej niečo iné by som absolvovala, ctčko alebo mri?

ikonica
14. mar 2025

@viscum nemam skusenost (mozno coskoro budem mat) ale s ct ci mri nemozes napr odobrat vzorku tkaniva ak by bolo treba... Cize tak ci tak by si sa kolono nevyhla...

kiki68
14. mar 2025

Ale to neni nejake hladovanie, potom uz pijes liter roztoku a uplne sa vycistis

simsalabim
14. mar 2025

@viscum “hladujes” ani nie 1 den. Dovtedy mozes jest dosyta, len urcite potraviny. Bezzvyskova strava. Biele pecivo, vianocka, med, syr, detska vyziva jablkova, biely jogurt, zemiaky, ryza, tofu, biela ryba a maso, cestoviny…
Mne vadila absencia ovocia a zeleniny, ale par dni sa to da vydrzat.
A ct ani mr nie je take spolahlive ako kolono - priamy pohlad na crevo. Navyse, pocas vysetrenia vedia odstranit polypy.

viestta
14. mar 2025

@viscum pri kolonoskopii mozu zobrat vzorky na biopsiu. Ak mas problemy, tak sa kombinuje vysetrenie kolonoskopiou s odberom vzoriek na histologiu, MRI a niekedy aj CT. Az kombinacia tych troch vysetreni moze stanovit diagnozu. Kolonoskopia sa da nahradit vysetrenim prehltnutou kamerou, ale to je len vizual, vzorky na histologiu tak ci tak treba odobrat kolonoskopicky.

lulu2014
15. mar 2025

@viscum mozes ist na MR creva. Predtym pijes doma roztok, kasovita strava. A pred MR este vypijes 1 ci 1,5l toho roztoku.

bielykral
15. mar 2025

@viscum ale koloskopia je na odhalenie priznakov najlepsia, tam sa ct, mri nerobi

viscum
autor
15. mar 2025

@viscum ďakujem pekne všetkým za odpovede...