Alternatívne vyšetrenia kolonoskopie
Mám ísť na kolonoskopiu, obávam sa rakoviny, ale radšej by som absolvovala menej invazívne vyšetrenie. Poradíte mi, prosím. Ďakujem za odpovede.
@viscum na kolono chodia ľudia dokonca niekoľkokrát ročne. Ja síce chodím len na rektoskopiu bez prípravy, ale čaká ma v budúcnosti aj kolono. Samotného zákroku sa extra nebojím, skôr neviem ako zvládnem diétku pred keďže bez jedla nevydržím pomaly ani hodinu. 😬
@jullyeverest ja nevydržím prípravu, tiež neviem hladovať...
@zmrzlinka2021 ďakujem za odpoveď, jedine v narkóze, ale radšej niečo iné by som absolvovala, ctčko alebo mri?
Ale to neni nejake hladovanie, potom uz pijes liter roztoku a uplne sa vycistis
@viscum “hladujes” ani nie 1 den. Dovtedy mozes jest dosyta, len urcite potraviny. Bezzvyskova strava. Biele pecivo, vianocka, med, syr, detska vyziva jablkova, biely jogurt, zemiaky, ryza, tofu, biela ryba a maso, cestoviny…
Mne vadila absencia ovocia a zeleniny, ale par dni sa to da vydrzat.
A ct ani mr nie je take spolahlive ako kolono - priamy pohlad na crevo. Navyse, pocas vysetrenia vedia odstranit polypy.
@viscum pri kolonoskopii mozu zobrat vzorky na biopsiu. Ak mas problemy, tak sa kombinuje vysetrenie kolonoskopiou s odberom vzoriek na histologiu, MRI a niekedy aj CT. Az kombinacia tych troch vysetreni moze stanovit diagnozu. Kolonoskopia sa da nahradit vysetrenim prehltnutou kamerou, ale to je len vizual, vzorky na histologiu tak ci tak treba odobrat kolonoskopicky.

@viscum kolonoskopia je bezpečná, nemaj strach