Anorexia u seniorov: Skúsenosti a možnosti liečby
Máte niekto skúsenosti s touto psychickou chorobou? Je to liečiteľné? Nejde o klasickú malnutriciu gerontov. Ďakujem.
@majamat Jediný rozdiel vidím v tom, že jej nejde o výzor. Nenašli sa žiadne! somaticke ochorenia v tomto vysokom veku, okrem osteoporózy, ktorá je výsledkom anorexie. Dokáže sa vyhladovať do bezvedomia.
Viem, ze to ludia s demenciou, zabudnu SA najest, nie su hladni, alebo jedlo zle na tanieri vidia.
U Nas sa odporucaju cervene taniere, red plates, aby tam bolo jedlo dobre vidiet. A potom varit so smotanou, Vela syru a podobne .
@demodun asi lebo su kaloricke a vyzivne.
@simsalabim hej tie kalórie som si myslela. Ja len, či je aj iný dôvod. Ďakujem
@oslo1 Nemá demenciu. Nepomôže ani zlatý tanier. Ordinuje si sama rôzne diétne obmedzenia. V nemocnici majú z toho šou. Ale tam keď nezje, nalejú do nej infúzie. Dajú ju dokopy, pošlú domov, za par dní sa to opakuje, nastáva mineralovy rozvrat organizmu.
@aurelia2000 ake vysetrenia ma za sebou? podla mna to bud eina d, nie vyslovene anorexia. niektore dg sa uplne diagnostikvoat nedaj a vyskytuje sa to casto u starych ludi.
je to uplne bezne. prave ten rozdiel, ez jej nejde o vyzor tomu dava iny zmysel. cize to fakt klasicka anorexia nebude..
Keby ju skúsite nahovoriť na krabičky? Možno by ju takýto jedálniček na mieru motivoval začať normálne jesť.
Ale tiež si myslím že to anorexia nebude, skôr iná psychická diagnóza... alebo chce na seba upútať pozornosť.
@aurelia2000 a k psychologovi ju neviete dako prehovorit ze by zistil co je vo veci?
@aurelia2000 no tazko povedat, cim to je. asi na vysetrenie mozgu - makkych tkaniv je vhodnejsie MRI.
fakt, je, ez pociatocne stadia demencie nemusia byt viditelne pri CT. pripadne je este taka dg, ktora ma priznaky, podobne demencii,a le v pociatocnych stadiach - je to *Organicky psychosyndrom. ma to mnoho starsich ludi.
vekom jednoducho v mozgu nejake tie zmeny nastavaju, su tak aj zmeny emocionality a tez to moe byt depresia, ktora suvisi nielen so starnutim, ale celkovo so zmenou schopnosti, co stareho cloveka moze deprimovat. deprresia sa moze prejavovat aj odmietanim a negativizmom, s tym suvisi samozrejme aj nechutenstvo, apatia, nezaujem.
zial u starych ludi je problem, ez na rozdiel od mladeho cloveka stav napreduje ( nech vezmeme akukolvek oblast, ci telesna, ci psychicka, ci socialna a pod ), zatial co u stareho cloveka viac menej upada.
@majamat U seniorov je Anorexia vynimocna, ale moze byt. Je to tom x prispevkov a studii na zahr strankach.
Autorka, dobre vysetrenie a nasadenie antipsychotik, standard pri liecbe PPP. Zaberu aj v pripade, ze sa jedna o inu dusevnu poruchu.
Ano poznala som. Už mala okolo 60, vnučky a podobne. No na obed buď jedna konzerva kukurice, alebo nejaké ovocie, či polievka. Na ráno iba citrónová voda, aby nepriberala,. Mala stále do 40 kg. Keď už bola nad 40 kg, hladovala, lebo je tučná
Poznala som, ale ona mala asi celý život, rada kritizovala postavy iných. No ešte mi napadá jedna pani - kolegynina svokra, ktorá na seba tak pútala pozornosť, zistila, že to funguje. Riešenie je však nájsť dôvod a ten riešiť - tam je naozaj dobré vyhľadať psychiatra. A nútiť vypiť nutridrinky.
Áno poznám, mám takú svokru. Nedostaneme do nej nič iné než pečivo s maslom. Dá si jeden rožok/krajec chleba za deň niekedy aj to je moc a hotovo nič iné. Už s ňou nepohneme bohužiaľ. Ma 45 kíl, 170cm a iba chudne. Do toho xy ďalších diagnóz, už sme sa s tým zmierili.
Jedáva tak roky, aby nepribrala. Muž trochu pri mne pribral, čomu sa teší aj on lebo bol chudý jak slíž a ma nonstop naňho reči aký je tučný a nech so sebou niečo robí atď. Mňa sa dokola pýta na moju váhu a či som už schudla, lebo cvičím .. veľmi ťažké je to s ňou čo sa jedla týka. Ona povie, že zo všetkého je jej zle. Vymýšľa si
@andymajdy Toto je najpodobnejsi prípad. Ona sama seba vidí tak akurát 🙄 41kg. Aj my by sme sa boli zmierili, ale prišla fáza odpadávania, x-krát záchranka.
Už sme dnes čosi poriešili, hospitalizáciu na oddelení P. Či to bude liečiteľné, neviem.
Ďakujem vám baby, už som z toho bola na prášky.
áno poznám také 2 ženy...
1. Bývalá suseda, celý život posadnutá krásou, štíhlosťou a cvičením, strachom a nenávisťou z nadváhy, vek 65 rokov. Zje max. 1 jablko denne, alebo len šupku z jablka. Podvýživa sa jej prejavuje na psychike, je taká vytrasená neurotička...
2. Bývalá klientka, mestská dáma, vždy "nahodená" v gala počas života. Starobou človek chradne, proste už nevyzerá ako 20 ročný... Jej manžel si našiel milenku vo veku 70 rokov. Z trucu odmietala jesť, až do kolapsu, príchodu RZP, hospitalizovaná na psychiatrii. Týmto spôsobom si vydobíjala pozornosť, lásku a manipulovala okolie proti manželovi 🤷♀️ A bol to u nej aj začiatok prejavu Alzheimera. V DSS ju museli kŕmiť nasilu 🙄
Prajem veľa síl a zlepšenie.

myslim, ze som sa nestretla u seniorov vyslovene s klasickou anorexiou ako mavaju tinedzeri.
u starsich ludi sa tato dg casto dava pri nechutenstve a je casto spojena s inymi psychickymi ochoreniami, ktore treba liecit.