icon

Antidepresíva - za a proti

1. aug 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat na vas nazor na antidepresiva. Moj psycholog mi odporucil ist touto cestou, lebo vidi, ze som dlhodobo smutna a neviem si najst partnera. Vraj toto by mi mohlo pomoct vyzarovat stastie.
No ja obavam, ci nezmenia moju podstatu. Alebo ci skor nebudem odsudzovana ako osoba na antidepresivach. Urcite by som nechcela tajit pred svojim okolim, ze ich beriem.
Dakujem vopred za vase nazory.

Strana
z2
bluka2
1. aug 2022

A ty sa cítiš tak, že ich potrebuješ?

sintra
1. aug 2022

Antidepresiva nezmenia tvoju podstatu. Ale brat ich treba, ak je na to diagnoza. Co to je, dlhodobo smutna? Splnas diagnosticke kriteria nejakeho z typov depresie? A predpisuje ich psychiater, nie psycholog.
Co sa tyka mozneho odsudzovania, to je celkom mozne, lebo v tomto sme u nas velmi zaostali. Dusevne poruchy a ich liecna su tu este vzdy tabu. Meni sa to,ale pomaly.

silvusa123
1. aug 2022

Ja trpím úzkosťami a záchvatmi a snažím sa robiť dychové cvičenia a piť medovku,niekedy tie AD treba a občas nad nimi aj uvažujem aby som sa vyspala lebo väčšinou nespím

clarissa96
1. aug 2022

tvoju podstatu nezmenia, ak tá nič neteší, tak s pasujucimi liekmi by ti to malo pomôcť fungovať normálne a opäť byt Ok. Ale žijem s človekom, čo bez AD je nepoužiteľný, a pri bráni AD ma aj nejaké vedľajšie účinky. A nejde o to, že sme zaostalý národ a odsudzujeme, ako tu padlo, ani schyzofreniu alebo inú chorobu predsa neodsudzujeme. Ale my konkrétne sa s tým natrapime a kto ma takú skúsenosť, radšej si drží odstup.

autor
1. aug 2022

@sintra ano, jasne, ze budem mat diagnozu a predpise ich psychiater. To mi je jasne. Psycholog ale da odporucanie.

lucia851
1. aug 2022

Ja ich bohužiaľ beriem ale ak nemusíš tak ich radšej neber.Skus tryptofán.

autor
1. aug 2022

@clarissa96 ake vedlajsie ucinky myslis? A s cim sa trapite, ak to nie je prilis osobne?

Ja nepoznam nikoho, kto berie antidepresiva. A kedze mi ich chce dat, tak ich opisuje ako uplne normalnu vec. Akoby mi mal vitamin C.

lucyluska
1. aug 2022

Antidepresíva beriem.
A som veľmi spokojná, moju osobnosť to nezmenilo, ani by si nepovedala, že niečo beriem. Mam Alventu, na zvýšenie serotoninu, nevedela som sa dlhodobo z ničoho tešiť a úzkostné stavy, strachy.
Ráno od zobudenia som happy, beham, lietam, šaškujem, môj manžel len predychava zomňa 😂
Hlavne, že ja som šťastná a je mi u prdky kto si čo myslí a ver tomu, že veľa ľudí z mojej rodiny to nevie. Keď ma nevedeli pochopiť v čase ťažkých depresii tak, im nevesiam nič na nos. Kto nepochopí odsudi ťa, no a?
Kým zamna neplatis účty, môžeš si svoje názory strčiť.
Ja bojujem, chcem žiť!!!

sssss123
1. aug 2022

že vyžarovať šťastie... to radšej nekomentujem, a kvôli tomu že nemáš priateľa ich brať, veď to by ich bralo podstatne viac ľudí ako ich berie, a na nos by som nikomu nevešala že beriem AD

a vedľajšie účinky, zvykne sa pribrať, prípadne vynechá menštruácia

111jozefina111
1. aug 2022

@lucyluska Moje slova. 🙏🏼

slovakboy
1. aug 2022

Ja som bral AD a odporúčam každému kto ich potrebuje. To sú už moderné lieky a nikto nebude na tebe vidieť že ich berieš. Predpokladám že ti dajú len ľahké AD na báze vychytávania serotonínu a nebudú ti dávať lieky ktoré ti ovplyvňujú aj noradrenalin. Podľa toho čo píšeš bude to len smutok. Určite však nespoliehaj len na tie lieky. Venuj sa cvičeniam s mysľou a nájdi spolu s psychologičkou spôsob akým byt spokojná a šťastná. Ak je psychologicka dobrá a ty budeš trénovať tak sa ti podarí žit podľa svojich predstav a nie podľa tých druhých alebo minulostou naprogramovaných.

clarissa96
1. aug 2022

U nás je najväčší problém zníženie libida.. ťažko je to, keď sme ako súrodenci miestami, a viem, že kvôli čomu to presne je. na ostatne veci, ktoré súvisia priamo s diagnózou som si jednoducho zvykla. Ja som tu raz mala tému, že ako to zvládajú partnerky, a nazory sú rôzne. Niektorí to nezvládnu, ale ti čo berú tie lieky odsudzujú nás, že to nezvládame. Super by bolo, keby niekto aj nás pochopil 🙂 áno, je to v tejto dobe bežne, vďaka partnerovi už poznám celu komunitu ľudí čo berú AD, istý cas som si myslela, že je to moderne. Predpisujú sa často, ale partner má presviedča, že je naozaj toľko ľudí s týmto ochorením a ja som typicky reprezentant toho, kto si len mysli, že sú leniví. Len toľko ti poviem, keď ich potrebuješ a naozaj, budes ich brat ozaj dlho, ale možno mám skúsenosti len s ťažkými formami, ja neviem.

autor
1. aug 2022

@sssss123 ano, mozno to znie trapne. Ale toto je ozaj moj najvacsi problem. Neuvazujem o samovrazde, nemam uzkostne stavy, viem spat. Ale neviem sa momentalne tesit zo zivota, lebo som stale sama. Ci je to na antidepresiva, ja neviem. On tvrdi, ze ano.

pazdura
1. aug 2022

Ja beriem AD a vôbec ma nezaujíma kto si čo myslí o mojom duševnom stave.... By ma poznali pred tým kým som ich nebrala by som vedela rozprávať ja o stavoch.... Kde akých...

autor
1. aug 2022

@clarissa96 to je super, ze ty si partnerka, ktora stoji pri nom. No ja sa obavam, ze prave tymto odozeniem od seba ludi a potencialni partneri sa tohoto zlaknu.
Nepride mi fer o tomto nehovorit s potencialnym parnterom. Jasne, ze to nie je tema na prve rande. Ale ucite by mal byt clovek uprimny.

autor
1. aug 2022

@slovakboy to je praveze tazko posudit, ci ich potrebujem alebo nie. Mam pocit, ze ich je lahke predpisat, kedze aj mne ich chcu dat.

clarissa96
1. aug 2022

Máš to lepšie, že si zena, pripadny vedľajší účinok nebude taký vidítelny 🙂 ak si smutná len z toho, že si sama, to nie je na AD podľa mna. Ako ja nemám lekársku fakultu ale v tých podcastocg, čo mám nepočúvane o tomto, tak depresia je smútok bez príčiny a normálny životný smútok, keď máš tak áno máš vyhľadať psychológa po nejakom čase, ale či je to na takéto lieky, to fakt neviem, poradila by som sa inde čo s tým ako píše @slovakboy, vyradiť alkohol, viac cvičiť, viac slnka, meditácia atd. Je kopa prístupov, keď to nepomôže, tak experimentovať. U nás to nepomáha 😂

bebemonika
1. aug 2022

Ja užívam antidepresíva, ale mne robila psychologička test na depresiu a následne ma odporučila k psychiatrovi. Nemyslím si, že tvoj prípad je na antidepresíva...si smutná z toho, že si nevieš nájsť partnera alebo proste bez príčiny?

autor
1. aug 2022

@clarissa96 mozno asi zmenit psychologa. A skusit, ci niekto iny by mi nepomohol. Ja pricinu svojho smutku poznam. No neviem si s nou sama poradit. Ja cvicim, zdravo sa stravujem a mam kopu konickov, no na pozadi som nestastna, ze som sama. Som totiz v takom veku, ze vsetci okolo maju rodiny a ja nie. A tazko mi je povedat si, ze som skokojna sama so sebou.

bebemonika
1. aug 2022

Fakt skús iného psychológa, nemyslím si, že si na lieky.

autor
1. aug 2022

@bebemonika aha, to som nepocula, ze existuje test na depresiu. To mi nespominala. Smutna som, ze som bez partnera. No velmi casto na ro myslim. Akoby stale na pozadi mnoztva aktivit.

bebemonika
1. aug 2022

Existuje, nájdeš aj na internete. Naozaj si myslím, že to nie je na lieky...naozaj skús iného psychológa/psychoterapeuta. Lebo ty príčinu smútku poznáš. Ale samozrejme nie som lekár.

01matrioska
1. aug 2022

nechceli by ste radšej na začiatok skúsiť bylinky?

luccija
1. aug 2022

Ako dlho chodis k psychologovi?Co robis preto, aby si si nasla partnera?
Ak dobre spis, nemas uzkosti, nevyhybas sa ludom, neplaces nesla by som touto cestou.
Prvy znak uzkosti, depresie je skore budenie sa, ci prerusovany spanok, malo energie.Nerobila si testy u psychologa take obrazky co Ti pripominaju a pod..neviem teraz ako sa volaju

luccija
1. aug 2022

A tvoju povahu nezmenia, ale kvalitu zivota viac energie, radosti, nebudes veci vidiet tak beznadejne

clarissa96
1. aug 2022

Rozumiem ti, myslím, že veľa z nás to tak ma, že na pozadí ich niečo nerobí úplne šťastnými. Ani nie sme spokojní so sebou, tiez mam kadečo, čo by mohlo byt lepšie, ale na druhej strane aj horšie, a to u mna tvori tu spokojnosť so sebou. Nepozeraj sa na ostatných, ty si zalozis rodinu možno kúsok neskôr, ale určite to príde. Každému sa to stane, zvyknem tým strašiť bezdetných kolegov 🙂 prajem veľa síl a verim, že nájdeš tu nejaké odpovede, ktoré ti pomôžu.

autor
1. aug 2022

@luccija priblizne tristvrte roka. Robim pre najdenie partnera kadeco, no nie som uspesna. Nerobil mi ten test s obrazkami. Spim ok. Jasne, ze si obcas poplacem, ale nie denne. Spolocnosti sa nevyhybam.

luccija
1. aug 2022

Ak nie si neprimerane smutna ci nemas uzkosti zatial by som nebrala AD.A mas pocit, ze Ta ten psycholog niekam posunul?drzim palce najst dobry vztah je coraz tazsie.

slovakboy
1. aug 2022

Pred 15 tími rokmi by ti AD nepredpisali len tak ľahko. Boli to lieky s veľa vedľajšími účinkami. Spomeň si na Vlada Muellera ako pribral a aký bol spomalený. Museli ťa vtedy najprv hospitalizovať a sledovať reakcie. Pred pár rokmi som čítal niekde v českých novinách že v Čechách predpisujú AD ako cukríky. Viem že aj ja aj autor článku sme sa na tom pohoršovali. Lenže ani ten autor to tam nenapísal a ani ja som to nevedel, že to práve nastala revolúcia v týchto psychiatrických liekoch to vedeli len lekári. Teraz to viem len preto, že som to bral a lekári mi to vysvetlili. Teraz sa AD predpisujú aj keď nemáš depresiu ale mala si niekoľko epizód v minulosti a hrozí, že by sa mohli opakovať. Proste sú situácie, že sa predpisujú ako prevencia. Aj tieto lieky majú vedľajšie účinky. Napríklad strata libida, alebo sploštené prežívanie emócií. Nie si úzkostná ale ani sa netesis až tak veľa. Proste nepustia ťa dole ale ani hore. No to neznamená že neprezivas emócie a len pozeráš ako robot do blba. Riadne sa zasmeješ na vtipe aj sa rozrehoceš aj si poplaces aj sex sa občas podarí. Akurát je to menej intenzívne. Nerozosmejes sa z každej hovadiny nerozplaces sa z priblblého slaďáku ale aj ja som plakal pri romantike tešil som sa z roztomilým veci vedel som sa nahnevať. Proste tie lieky mi robili dobre. Cítil som sa dobre. Ale nie kvôli liekom kvôli zmene myslenia. Lieky mi len pomohli a to je ich úloha. Preto by som na tvojom mieste sa poradil s psychiatrom ten sa ťa popýtať na tvoje myšlienky emócie reakcie na stres a prežívanie. Keď ti dá lieky nebojuj s tým. No poznám psychológa ktorý je proti liekom a tvrdí že sa mu lepšie pracuje s ľudmi ktori ich neberú. Viac trpia a to ich motivuje dôslednejšie cvičiť. No ani on si neodváži bojovať proti AD ak vidí ze to bez nich nejde. Tebe by ich neodporučil ale vzal by ťa do parada čo sa týka zmeny myslenia. Nové myslenie ti prinesie pokoj a pocit šťastia. Nezávisle na tom či budeš brat AD alebo nie.

slovakboy
1. aug 2022

Teraz čítam, že ty nemáš problémy so spánkom ani neplaces veľa nemáš problém s emóciami a vnímaním sveta. Len si nespokojná a nemáš nejaké fluidum, alebo vzorce správania, ktoré by lákali mužov ako muchy na med. To mi skutočne nepripadá ako dôvod na AD. Ja som mal silne úzkosti a panické záchvaty. Ty nemáš ani plačlivé stavy ani nie si apatická. Proste nemáš fyzické prejavy psychickej bolesti. Len si sklamaná že nemáš to po com túžiš. AD ti nepomôžu byt príťažlivejšou ani veselšou. Pomôžu ti vnímať svet trosku inak ale to dosiahneš skôr psychoterapiou. Môžu ti pomôcť byt menej úzkostnou pri rozhovoroch s mužmi. Ale to už sa len domnievam nie som lekár a ani z vlastnej skúsenosti to neviem. Skús o tom pohovoriť ešte raz s psychologickou aj psychiatrom. Možno existuju aj iné lieky ktoré odburávaju strach. Drogisti by ti vedeli rozprávať.

Strana
z2