Aspergerov syndróm
Ahojte, AS mi bol diagnostikovaný keď som mala 5 rokov, dnes je svetový deň povedomia o autizme a moja diagnóza spadá do porúch autistického spektra.
Mám skoro 20 rokov, rada poradím/zodpoviem na otázky čo sa týkajú AS a života s tou diagnózou, napr. ako pomôcť deťom aspergerom so zvládaním školy, každodenných vecí, hľadania si práce, porúch spánku, precitlivenosti zmyslov, hyperfixácií, atď.
Alebo aj keď na mňa máte nejaké osobné otázky tak Vám rada odpoviem, pekný deň. 🙂
@tululu
K počítačom som sa dostala až keď som mala 16 rokov, špecializujem sa na Linux a kyberbezpečnosť ako tvoj syn, hlavne čo sa týka malvérovej analýzy, programujem v jazyku C. Tá hyperfixácia je silná, jediné časové obmedzenie ktoré som si spravila je prepínač, môžeš mu do toho zapojiť počítač alebo wifi, vypne sa to na niekoľko hodín keď to správne nastavíš a vieš si to nastaviť na určité dni ak je digitálny, stojí cca 10 eur. Keď ho bavia hry tak odporúčam Computercraft, je to modifikácia na Minecraft pomocou ktorej sa vie naučiť programovať priamo v hernom svete. Alebo keď si chce vytvoriť vlastnú stránku, tiež mám trošku hekerskú, to by sa mu mohlo zapáčiť ako inšpirácia. 🙂
Je na pentium3.net
@natalia1985 prepac 🙂
@pentium3_net dakujem za tip, pozriem ten prepinac, o tom som nevedela. inak tvoja stranka je perfektna, syn sa pytal, preco nie discord ale matrix 🙂 spomenula som mu aj computercraft,tak uz pozeral,ci rozbeha starsiu verziu,takze diky za info. pekny vecer
@tululu
Matrix sa mi páči lebo tam nie je limit na posielanie veľkých súborov a je to šifrovaná komunikácia, mám s tým dobré skúsenosti, Discord špehuje na používateľov čiže to používam minimálne.
Syn znie tak že by mohol mať záujem o Linux, mohol by si vyhľadať Linux Mint, tam bude mať plnú kontrolu nad počítačom a pustí ho to tam kde by ho Windows/MacOS zastavil, je to skvelé na učenie sa o operačných systémoch a ľahko sa na tom programuje.
@pentium3_net ahoj, môj syn je VFA, pred 3 rokmi sa pani Janosikovava vyjadrila,ze zrejme asperger,ale kedze syn vtedy nemal ešte ani 4 roky, nechala to otvorene, ked mal 5 r.,boli sme na rediagnostiku v autist,centre.kde ho zhrnuli uz ako autizmus,kedze uz sa upústa od konkretizovania ci ide, alebo nejde o aspergera. Coskoro nastupi do skoly,ale nerozumie veciam ako napríklad striedanie guliciek modrá žltá,modrá žltá...vždy tam podáva aj iné. Farby pozna vsetky od dvoch rokov. Alebo ma usporiadať 6 veci podľa veľkosti,ale usporiada len prve tri a tie ďalšie tri uz nedokaze,uz ich da hocijako..Nevies mi poradit prosim,ako ho tieto veci ucit? ..alebo jeden den ma úlohu,ktorú spraví uplne super a uz na druhý deň tu istú ulohu uplne dopletie,potom zas o par dni ju spraví super....ma lepšiu pamäť vizuálnu,kreslenie a grafomotorika je bieda priveľká,ale zato ho v kuse fascinujú a zaujímajú burky,povodne a kable. Ma aj poruchu pozornosti,....so mnou sa učí,lebo viem ako na nho,ale fakt sa natrapim s vysvetlovanim a hľadaním cestičiek, aby pochopil co ma urobit
@tatinka
Treba to poprepájať s vecami ktoré ho zaujímajú, napríklad tie káble. Môžeš zobrať tie farebné guľôčky a povedať mu aby ich navliekal na ten kábel. Tam je potom vyššia šanca, že udrží pozornosť a zapamätá si čo robil. Tieto veci sa asi naučí len tréningom. Čo sa týka grafomotoriky a kreslenia, daj mu dve farbičky a nech skúša kresliť niečo symetrické s obidvomi rukami naraz, potrebuje aby sa mu vytvorili prepojenia medzi tými mozgovými hemisférami. Mohol by začať kresliť tie búrky a povodne, že by si mu vytlačila obrázok z internetu a napodobňoval by ho.
@pentium3_net navliekanie som skusala na snurku, tam pekne ponavlieka aj v ramci striedania farieb,ale akonahle to ma len polozene a ma usporiadat striedavo, tam to nevie.....
S tym kreslenim burky vyskusam ako radis...
Velmi pekne ti dakujem za odpisanie a za radu❤️
@tatinka
Možno by mu pomohlo keby mal na stole tú šnúrku s ponavliekanými guľôčkami a vedľa nej by mal napodobniť tú istú postupnosť.
Zoraďovanie vecí podľa veľkosti by sa dalo urobiť tak, že šnúrku použiješ ako pomôcku, mohol by okolo každého predmetu urobiť slučku a tak ich pospájať - od najmenšieho po najväčší. A potom ten vzor skúšať vytvoriť bez šnúrky, on tam potrebuje vidieť tú postupnosť vzoru.
Prajem veľa šťastia, on to zvládne. 🙂
@pentium3_net dakujem ti,si zlata
On pozna aj vsetky pismena,vie slovo vyhlaskovat,ale pospajat slabiky to uz nevie, alebomi povie po pismenkach slovo D-O-M a ked to ma povedat spolu, povie miesto toho napriklad PES.
Rada by som mu pomoct aj kamaratov aby mal,deti ma rad ,ale selektuju ho,pretoze sa nevie hrat tak,ako oni,nema v hre fantaziu....
Opravuje ma ked poviem,chod si umyt rucicky,opravi ma ,ze to su ruky,nie rucicky...
Lubim ho ,len neviem,ako mu ten zivot ulahcit,aby to zvladol aj v dospelosti....ma aj mladsieho brata,toho samozrejme tiez milujem,,su to partaci,aj sa zahraju,aj poniju,dufam,ze si v dospelosti pomozu a budu si oporou
Este raz zo srdca dakujem za tvoje pismenka
@tatinka
Rozumiem, jemu by pomohlo keby mu priradili pedagogického asistenta, bude potrebovať veľa času individuálne čo sa týka učenia lebo má veľmi špecifické uvažovanie.
Ja som praxovala ako pedagogická asistentka na špeciálnej škole, autistické deti tam medzi sebou mali veľmi dobré vzťahy a navzájom si rozumeli, nebola tam komunikačná bariéra.
Skôr by som mu hľadala kamarátov, ktorí sú ako on, viac by si s nimi rozumel ako s neurodivergentnými deťmi, aj čo sa týka hrania sa.
@pentium3_net este sa ta predsa len nieco spytam ak mozem...nas syn tak trepe a krutirucickami,nie celou rukou,ale dlanami,prstami na rukach a ked sedi tak prstami na nohach. Tobi toskutocne stale okrem casu,ked pozera rozpravku ,alebo ked ideme autom. Inak naozaj stale...nevies,ci sa to casom vytrati?alebo to zostava uz na cely zivot? Nechcem,aby sa mu deti za to smiali. Ja hona toneupozornujem, beriem to tak,ze to potrebuje,tak nech si mrvi,kruti ako potrebuje....len deti vedia byt krute...
Ale asi mu to uz zostane,mozno to schova pred verejnostou v dospelosti,doma da tomu volny priechod,ale asi mu to uz zostane, mam taky pocit...v skolke to tiez robi...
@tatinka
To sú motorické stereotypie, dejú sa keď sa v mozgu spracovávajú silné podnety a emócie. Nezmiznú ale naučila som sa, že ich môžem robiť v súkromí, napríklad v svojej izbe a potom sa mi lepšie kontrolujú na verejnosti.
On je ešte maličký, mne sa ich podarilo kontrolovať až na druhom stupni základnej školy.
@pentium3_net zvazovali sme,kam ho dat na skolu,ci do beznej s asistentom,ale kedze asistenta by nedostal na cely den, tak sme sa rozhodli ho prihlasit na zakladnu skolu,kde budu len 4 deti v triede ,vsetky s PAS a normo intelektom,tam budu mat aj asistenta pre triedu
@tatinka
Tam si myslím, že bude šťastný, v bežnej triede je to drsné.
@pentium3_net milionkrat ti zo srdca dakujem, mozem sa na teba ohladne rady obratit aj v buducnosti?
Spytam sa este,to,ze teraz nerozumie tomu striedaniu farieb...velkosti...,alebo spajaniu pismen do slov, ukazujemalebo neukazuje to na mntalnu retardaciu? Ja myslim,ze nie,ale v hlave mam vela myslienok a otazok,ako mu v tom zivote pomoct vsetko zvlasnut a ako veci vysvetlit aj mladsiemu bratovi,ktory este bratovu nakost nechape,lae obaja sa lubia,objimaju,dufam,ze to tak medzi nimi bude vzdy...
@tatinka
Môžeš mi napísať hocikedy, neviem ti povedať či má niečo viac ako autizmus, to by potreboval ísť na vyšetrenie a urobiť testy. Pokojne ho môžeš dať vyšetriť, potom by si mala prehľad o tom, ako mu čo najlepšie pomôcť v škole.
@pentium3_net ja by som ťa chcela poprosiť o radu. dcéra 8r, keď je toho na ňu veľa alebo cíti nátlak je strašne negatívna..príklad - nechcem ísť plávať, nechcem nosiť šaty a pod... nejde o to, že by som ju nútila to robiť, vôbec. ona vtedy neguje všetko okolo seba.. mala si takéto obdobie? bude to vedieť časom regulovať? Ďakujem za info.
@petik22
Je dosť možné, že je negatívna kvôli tomu, že má precitlivené zmysly. Napríklad to, že nechce ísť plávať môže byť kvôli tomu, že jej vadí pach chlóru, na šatách látka, na jedle textúra, atď.
Mala som podobné obdobie a odmietala som veci práve z toho dôvodu, môže to tak mať aj ona.
Skús sa jej pýtať že čo jej vadí na tých veciach.
@pentium3_net je objednanyna IQ a EQ testy
Este raz ti velmi prevelmi dakujem
@petik22
Ono to funguje tak, že keď nastane väčšia záťaž zo stresu alebo únavy, tak ten mozog už vôbec nevie filtrovať podnety zvonka.
Keď idem domov z práce, mávam taký precitlivený sluch, že pociťujem fyzickú bolesť z toho keď na mňa niekto rozpráva.
@tatinka
Nemáš za čo, držím Vám palce. 🙂
Ahoj, ako to máš prosím po citovej stránke? Kamarátkin priateľ vraj nemá city, v testoch mu vyšlo vysoké IQ, ale nulová empatia. Nedokáže ľúbiť, ani prejavovať city slovne. Jedine starostlivosťou. Máš to aj ty podobne v citovej oblasti?
@macka1901
Nemám, pocity mám normálne a svojho priateľa veľmi ľúbim. 🙂
@pentium3_net si skvela žena že takto pomahas druhym.
@terezkaarthuramax
Snažím sa, viem aké to je keď je strach z neznáma.
@pentium3_net ešte mi napadla otázka na rodičov. Akých ich máš? Chápu tvoju diagnózu a rešpektujú ju a tvoje potreby? Teda napríklad ak takto prídeš z práce domov preťažená z práce, cesty dopravnými prostriedkami rešpektujú že chceš mať chvíľku kľud a nechajú ťa samú ak potrebuješ alebo proste chcú od teba niečo stále, hovoria na teba a tak? A aj v detstve rešpektovali ak si chcela byť sama alebo nechcela niekam ísť lebo si bola unavená z celého dňa?
@marsmykkok
Keď prídem z práce tak tomu chápu, otec sa v destve vôbec nezaujímal, on ani nevedel akú mám diagnózu. Mama sa o mňa v tomto omnoho viac starala a lepšie mi rozumie.
@pentium3_net ahoj ja ja sa teda spýtam ☀️ mám syna, 8 rokov, AS + ADHD.. momentálne prvák.. je to veľmi ťažké.. ako si zvládala základnú školu? Mala si pg asistenta? A na strednej škole si ako zvládala kolektív? Učenie? Berieš aj lieky? Vieš svoju dg korigovať? Že vieš že ju máš a niečo sa ti deje a v tej chvíli sa vieš kontrolovať ako sa zachovať? Tiež si dávala denne toľko otázok ako môj syn? Je to neúnosné, denne stovky otázok, nevaldzem mu už odpovedať...
@hylary
Základnú školu som zvládala na prvom stupni relatívne v pohode ale deti ma šikanovali, na druhom stupni som mala úľavy - nedostávala som domáce úlohy, asistenta som nikdy nemala.
Na strednej škole sa mi nepodarilo začleniť do kolektívu, po roku a pol som vyhorela a dostala som individuálny učebný plán až do maturity, chodila som iba na skúšky.
Učila som sa vždy nejakých 10 minút pred písomkou, mám šťastie v tom, že mám dobrú pamäť, lieky som nikdy nebrala.
Čo sa týka korigovania mojej diagnózy, niekedy to vychádza a niekedy nie, prichádzalo k podstatne veľa nedorozumeniam s učiteľmi, moje vyjadrovanie niekedy označovali za drzé a satiru pochopím asi 50% času.
Otázok som mala vždy veľmi veľa, aj teraz mojej mame niekedy hodinu rozprávam o počítačoch, tak ma musí zastaviť. 🙂
@pentium3_net Dakujem. Este mam tiez otazku, to pretazenie z podnetov a socialnych interakcii, ako sa ti dari ho odfiltrovat alebo spracovat? Je to vekom lepsie?My mame kazdodenne stereotypy,Minecraft a spol. pomaha mojmu synovi po skole zresetovat, ja v podstate viem, ako mu zabezpecit po skole ten pokoj, aky potrebuje,ale to v podstate znamena,ze ja nemam ziaden zivot, prehnane povedane.Moze sa to casom zlepsit? Lebo v podstate som momentalne tak vycerpana,ze sama zacinam byt pretazena z beznych podnetov a ked si predstavim, ze takto sa moje deti citia bezne (mam dvoch aspergerov), tak mi je este tazsie, ak vies co myslim.

@tululu to bude otazka na autorku 😉😉