icon

Aspergerov syndróm

pentium3_net
2. apr 2025

Ahojte, AS mi bol diagnostikovaný keď som mala 5 rokov, dnes je svetový deň povedomia o autizme a moja diagnóza spadá do porúch autistického spektra.
Mám skoro 20 rokov, rada poradím/zodpoviem na otázky čo sa týkajú AS a života s tou diagnózou, napr. ako pomôcť deťom aspergerom so zvládaním školy, každodenných vecí, hľadania si práce, porúch spánku, precitlivenosti zmyslov, hyperfixácií, atď.
Alebo aj keď na mňa máte nejaké osobné otázky tak Vám rada odpoviem, pekný deň. 🙂

Strana
z4
anonym_0ad698
4. sep 2025

Ahoj. Tvoj príspevok je síce starší no dúfam že sa k nemu ešte vrátiš.. Mám 12 ročnú dcéru. Väčšie problémy sa začali keď dostala prvú menštruáciu a pohádala sa s kamarátkou. Asi jedinou ktorá k nám chodila a dcéra bola ochotná s ňou ísť von. Vtedy sa zatvorila doma a začala sa venovať iba veciam ktoré ju samú bavia. Najhoršie na Tom je že, prestala chodiť aj do školy. Dva posledné mesiace školského roka jej umožnili dokončiť ročník externe. Na podnet psychologičky. Ktorá nám povedala, vykazuje známky aspergra. Horšie je však že odmieta už všetko, domáce práce, školu, chodiť von, aj návštevy psychológa. Vraj na ňu nemáme tlačiť, cez prázdniny sme sa dostal k psychiatrovi kde jej dali lieky. Začala chodiť von,aspoň občas a mala lepšiu náladu. No je tu nový školský rok a ona znova odmieta čokoľvek. Ako to ustáť bez nátlaku? Psychológ nátlak zakazuje, pediatrická ambulancia jej odmieta riešiť papiere kvôli individuálnemu plánu, vraj treba byť na ňu tvrdý . Ona mala vždy problém byť v kolektíve ľudia ju otravujú a bála sa byť bezo mňa aj v rannom veku. Mala si aj niečo podobné?

buli777
15. sep 2025
@pentium3_net

@hylary
Základnú školu som zvládala na prvom stupni relatívne v pohode ale deti ma šikanovali, na druhom stupni som mala úľavy - nedostávala som domáce úlohy, asistenta som nikdy nemala.
Na strednej škole sa mi nepodarilo začleniť do kolektívu, po roku a pol som vyhorela a dostala som individuálny učebný plán až do maturity, chodila som iba na skúšky.
Učila som sa vždy nejakých 10 minút pred písomkou, mám šťastie v tom, že mám dobrú pamäť, lieky som nikdy nebrala.
Čo sa týka korigovania mojej diagnózy, niekedy to vychádza a niekedy nie, prichádzalo k podstatne veľa nedorozumeniam s učiteľmi, moje vyjadrovanie niekedy označovali za drzé a satiru pochopím asi 50% času.
Otázok som mala vždy veľmi veľa, aj teraz mojej mame niekedy hodinu rozprávam o počítačoch, tak ma musí zastaviť. 🙂

@pentium3_net mozem sa opyta5 na aku strednu si chodila konkretne? Tiez riesim kam syna dat, ale hladam skolu v Kosiciach

pentium3_net
autor
1. okt 2025
@petinkator

@pentium3_net ahoj, môžem Ti poslať aj súkromnú správu?

@petinkator Jasné, môžeš.

pentium3_net
autor
1. okt 2025
@buli777

@pentium3_net mozem sa opyta5 na aku strednu si chodila konkretne? Tiez riesim kam syna dat, ale hladam skolu v Kosiciach

@buli777 Nepoviem konkrétne ale prestupovala som po prvom ročníku umeleckej školy na najľahšiu v meste, potom som bola 2 roky na individuálnom učebnom pláne.

pentium3_net
autor
1. okt 2025
@anonym_0ad698

Ahoj. Tvoj príspevok je síce starší no dúfam že sa k nemu ešte vrátiš.. Mám 12 ročnú dcéru. Väčšie problémy sa začali keď dostala prvú menštruáciu a pohádala sa s kamarátkou. Asi jedinou ktorá k nám chodila a dcéra bola ochotná s ňou ísť von. Vtedy sa zatvorila doma a začala sa venovať iba veciam ktoré ju samú bavia. Najhoršie na Tom je že, prestala chodiť aj do školy. Dva posledné mesiace školského roka jej umožnili dokončiť ročník externe. Na podnet psychologičky. Ktorá nám povedala, vykazuje známky aspergra. Horšie je však že odmieta už všetko, domáce práce, školu, chodiť von, aj návštevy psychológa. Vraj na ňu nemáme tlačiť, cez prázdniny sme sa dostal k psychiatrovi kde jej dali lieky. Začala chodiť von,aspoň občas a mala lepšiu náladu. No je tu nový školský rok a ona znova odmieta čokoľvek. Ako to ustáť bez nátlaku? Psychológ nátlak zakazuje, pediatrická ambulancia jej odmieta riešiť papiere kvôli individuálnemu plánu, vraj treba byť na ňu tvrdý . Ona mala vždy problém byť v kolektíve ľudia ju otravujú a bála sa byť bezo mňa aj v rannom veku. Mala si aj niečo podobné?

@anonym_0ad698 Mala som niečo podobné keď som mala depresívne obdobie počas puberty, trvalo to niekoľko rokov, tam je potrebné jej nájsť klinického psychológa. Mne to veľmi vtedy pomohlo, lieky som nikdy nedostala.

kikazoe
1. okt 2025

ahoj, ako to tu čítam... celá moja dcéra 🙂 a pýtam sa za ňu- ako riešiš randenie či stretávanie sa? lebo moja je úplne zmätená z ľudskej interakcie tohto druhu, nechápe niektoré veci/ iné jej prídu divné ( keď mi to vysvetlí a ozaj sa zamyslíš- má pravdu ). ja jej nedokážem vysvetliť fungovanie vzťahov, z kníh je to ešte horšie :D a jej dve kamošky- no tiež sa v tom strácajú a hľadajú cestu. ďakujem

kikazoe
1. okt 2025
@buli777

@buli777 ahoj, ak by nebol nutné iba v KE, my sme z PO a dcéra chodí tu na Elbu... a sú super- individuálny plán, ochota učiteľov, dobrý a spolupracujúci školský špeciálny pedagóg, malý kolektív a zaujímavé štúdijné odbory

pentium3_net
autor
1. okt 2025
@kikazoe

ahoj, ako to tu čítam... celá moja dcéra 🙂 a pýtam sa za ňu- ako riešiš randenie či stretávanie sa? lebo moja je úplne zmätená z ľudskej interakcie tohto druhu, nechápe niektoré veci/ iné jej prídu divné ( keď mi to vysvetlí a ozaj sa zamyslíš- má pravdu ). ja jej nedokážem vysvetliť fungovanie vzťahov, z kníh je to ešte horšie :D a jej dve kamošky- no tiež sa v tom strácajú a hľadajú cestu. ďakujem

@kikazoe Som vo svojom prvom vzťahu, až v 19-tich rokoch som to začala nejako riešiť, tam bolo kľúčové pre mňa si nájsť niekoho s veľmi podobnými záujmami. Z kamarátstva to do toho postupne prešlo, našla som si itčkára s ktorým som veľmi šťastná a máme toho veľa spoločného aj pomimo počítačov. 🙂

Nikdy som sa len tak nestretávala s niekým naslepo, pre mňa bolo dôležité toho človeka najprv pár rokov poznať. Ale psychologické knihy o vzťahoch sú fajn aby sa dcéra naučila rozpoznávať dobrých ľudí od zlých, tie určite odporúčam keďže ona nevie až tak dobre odhadnúť človeka kvôli AS.

kikazoe
1. okt 2025

ďakujem a prajem vám veľa spokojných rokov ...
a nemáš aj nejaký konkrétny tip? lebo už som kúpila viac ako 50 kníh ( ja som ich všetky poctivo prečítala ) a pár aj dcéra ale nenašla nikde tie odpovede.

pentium3_net
autor
1. okt 2025
@kikazoe

ďakujem a prajem vám veľa spokojných rokov ...
a nemáš aj nejaký konkrétny tip? lebo už som kúpila viac ako 50 kníh ( ja som ich všetky poctivo prečítala ) a pár aj dcéra ale nenašla nikde tie odpovede.

@kikazoe Fúha, tipy bohužiaľ nemám ale to zameranie by malo byť na rozpoznávanie nepriaznivých čŕt toho druhého človeka aby sa náhodou nedostala do zlej situácie. U mňa už ľudia chceli využiť to, že mám AS, a pomaly to prerástlo v tých situáciach do groomingu, musí si dávať veľký pozor aj na internete.

kikazoe
2. okt 2025

ďakujem za odpoveď .... dám jej teda ešte prečítať moje odborné knihy pre HR a personalistov, možno tam niečo nájde

brnkatko
5. okt 2025

@pentium3_net dakujem za tuto diskusiu a velmi budem vdacna za par odpovedi 🤎
Mame 13 rocneho syna a vzdy bol iny (co sa tyka interakcie s detmi,kamaratov,zvuky v skole, citlivost na zvuky, ziadna vnutorna motivacia, nerad niekam chodi...). Na diagnostike nebol,ale aktualne to riesime, zo vsetkeho nastudovaneho to vnimam na vysoko funkcny asperger.
Nema problem mi ist do ochodu,vybavit si daco v skole/obchode, ist busom, spravit ulohy,ktore ma na papiery, ale nejak vnimam,ze inak vnima situacie.
Velmi ho zasiahlo ako sa pohneval v 5tom rocniku s kamaratom/spoluziakom (od vtedy uz sme chodili do cppa k psychologicke, teraz ma psychoterapeutku (mala 3 mesiace pauzu),ale nic velke a prelomove to nie je). Situacia sa nam s nastupom do 7rocnika hroti a vnima sa negativne,najhorsie,ze je iny medzi spoluziakmi, preco nemoze byt normalny a mat radsej 5ky, ze preco nema rad telesnu (to je pre neho asi nieco bolestive vnutorne, den pred telesnou a v to rano je ako kopka nestastia). Zatial je jednotkar,ale musim ho posuvat a organizovat ucenie.
Ma aj myslienky na "nebyt tu", co uz ma dostalo do stavu riesenia diagnozy, studovania co asi, poziadat pediatricku na oslobodenie od telesnej (ma teraz rehabilitacie na posilnenie brucha a chrbta-tam ma super fyzio Janku, tak s tym je ok) a zrusenie gitary (ktora ho bavila pred 2 rokmi, ale uz je z toho po skole uplne asi pretazeny a ist na gitaru v ZUS, ktora ho nebavi je zas kamen urazu. Ale dal par koncertov,sice s nervami ale dal a snad ho to posunulo trochu)...bavi ho roblox, samozrejme programovanie, lego,audioknihy a aj citaval celkom, na to ze je chlapec.
Mame posledne 2 tyzdne velmi narocne po psychickej stranke a velmi budem vdacna za postrehy a pomoc pochopeniu jeho vnimania.
Ak by som mohla aj sukromne popisat, budem velmi vdacna 😇

pentium3_net
autor
6. okt 2025
@brnkatko

@pentium3_net dakujem za tuto diskusiu a velmi budem vdacna za par odpovedi 🤎
Mame 13 rocneho syna a vzdy bol iny (co sa tyka interakcie s detmi,kamaratov,zvuky v skole, citlivost na zvuky, ziadna vnutorna motivacia, nerad niekam chodi...). Na diagnostike nebol,ale aktualne to riesime, zo vsetkeho nastudovaneho to vnimam na vysoko funkcny asperger.
Nema problem mi ist do ochodu,vybavit si daco v skole/obchode, ist busom, spravit ulohy,ktore ma na papiery, ale nejak vnimam,ze inak vnima situacie.
Velmi ho zasiahlo ako sa pohneval v 5tom rocniku s kamaratom/spoluziakom (od vtedy uz sme chodili do cppa k psychologicke, teraz ma psychoterapeutku (mala 3 mesiace pauzu),ale nic velke a prelomove to nie je). Situacia sa nam s nastupom do 7rocnika hroti a vnima sa negativne,najhorsie,ze je iny medzi spoluziakmi, preco nemoze byt normalny a mat radsej 5ky, ze preco nema rad telesnu (to je pre neho asi nieco bolestive vnutorne, den pred telesnou a v to rano je ako kopka nestastia). Zatial je jednotkar,ale musim ho posuvat a organizovat ucenie.
Ma aj myslienky na "nebyt tu", co uz ma dostalo do stavu riesenia diagnozy, studovania co asi, poziadat pediatricku na oslobodenie od telesnej (ma teraz rehabilitacie na posilnenie brucha a chrbta-tam ma super fyzio Janku, tak s tym je ok) a zrusenie gitary (ktora ho bavila pred 2 rokmi, ale uz je z toho po skole uplne asi pretazeny a ist na gitaru v ZUS, ktora ho nebavi je zas kamen urazu. Ale dal par koncertov,sice s nervami ale dal a snad ho to posunulo trochu)...bavi ho roblox, samozrejme programovanie, lego,audioknihy a aj citaval celkom, na to ze je chlapec.
Mame posledne 2 tyzdne velmi narocne po psychickej stranke a velmi budem vdacna za postrehy a pomoc pochopeniu jeho vnimania.
Ak by som mohla aj sukromne popisat, budem velmi vdacna 😇

@brnkatko Môžeš aj súkromne ak ti to vyhovuje.

On je už v tom veku kedy sa deti začínajú odlišne vyvýjať aj mentálne aj fyzicky a je to veľká zmena. Pre Aspergera to je čisté zdesenie lebo takéto zmeny sú niečo, na čo potrebujú postupnú prípravu a on nad tým nemá žiadnu kontrolu.

Tam je pravdepodobne strach z neznáma a keďže spolužiaci sa menia, cíti sa akoby ešte menej zapadal ako predtým. To môže byť príčinou jeho negatívneho vnímania sa, plus v škole pribúda čoraz náročnejšie učivo. Táto celková kombinácia má naňho zlý dopad. Na telesnej vidí tie rozdiely medzi sebou a spolužiakmi, tam sa porovnáva a ako Asperger má prirodzene horšiu koordináciu a hrubú motoriku, čiže sa za to hanbí.

V jeho veku som to tiež už nezvládala ani v škole lebo toho bolo veľa, mne pomohlo dosť to, že pre mňa boli zrušené domáce úlohy zo školy aby som mala trochu času na spamätanie sa. Bude ale potrebovať veľa rozhovorov aj od teba a klinického psychológa aby ste to zvládli.

anonym_942f14
27. okt 2025

@pentium3_net Ahoj, môžem sa spýtať aký tip terapie by bol vhodý pre 11 r. chlapca s AS, introvert, nadaný, nízky sebaobraz, nizke sebavedomie, nechápe svet ..ľudí.. nič nemá zmysel... školu zatiaľ zvláda (6 roč.) , aj zuš ., ale už vidím, že sa to začína komplikovať. Tvrdí, že sa s nikým "cudzím" o tom rozprávať nechce.

pentium3_net
autor
27. okt 2025
@anonym_942f14

@pentium3_net Ahoj, môžem sa spýtať aký tip terapie by bol vhodý pre 11 r. chlapca s AS, introvert, nadaný, nízky sebaobraz, nizke sebavedomie, nechápe svet ..ľudí.. nič nemá zmysel... školu zatiaľ zvláda (6 roč.) , aj zuš ., ale už vidím, že sa to začína komplikovať. Tvrdí, že sa s nikým "cudzím" o tom rozprávať nechce.

@anonym_942f14 Neviem aké terapie máš na mysli. Ak sa o tom nechce rozprávať s nikým cudzím, možno by som skúsila na tvojom mieste klinickú psychologičku, ktorá by sa s ním postupne zoznamovala aby mu nebola cudzou. Ale pokiaľ on sám nechce, tak je to ťažké. Držím vám palce.

shee11
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4