icon

Autoimunitná atrofická gastritída: Skúsenosti a rady pacientov

belucina
5. dec 2024

Mám 41 rokov a bola mi zistená autoimunitná atrofická gastritída. Okrem toho aj histamin. a laktózová intolerancia.
Na gastre mi odporučili užívať probiotiká Biogaia a o polroka prísť znova na gastroskopiu. Má niekto podobnú diagnózu?

mariynka
5. dec 2024

Co to je?
Ako sa stravujes?
Odporucam protizapalove stravovanie, probiotika probiohit, kvercetin, aaimunitu z abczdravia.sk
Beriem uz 15mes., priznaky hit ustali😊

vakatko
Autor odpoveď zmazal
belucina
autor
6. dec 2024

@mariynka histamín. intolerancia mi nerobí nejaké problémy,laktozová nafukovanie a pocit plnosti. Ale skôr ma zaujíma či má niekto skúsenosť s atrofickou gastritídou.

zuzana76
6. dec 2024

@belucina ja mam, je to autoimunitne ochorenie, po case zrejme bude chybat vitamin B 12 a budes musiet chodit na injekcie

belucina
autor
9. dec 2024

@zuzana76 a čo robíte,keď ste to zistili? Myslím strava,lieky,problemy…

zuzana76
9. dec 2024

@belucina vitamín B 12 injekčne, infuzne železo, strava pestrá a keď mám tazky žalúdok, tak diétna, zistili minto zo zlého krvného obrazu pred 20 rokmi , potvrdené biopsiou

belucina
autor
10. dec 2024

@zuzana76 mne to zistili čisto náhodne na gastroskopii. Lekárka mi povedala,že mám žalúdok ako 70 ročný človek 🤷🏻‍♀️ 2x denne užívam probiotika Biogaia a po každom jedle pijem niečo kyslé. A o polroka opäť na gastroskopiu 😵‍💫

motylik333
26. jan 2025

@belucina dobry den, mohla by som sa opýtať ako Vám túto diagnózu zistili? Ďakujem pekne

belucina
autor
26. jan 2025

@motylik333 na gastroskopii

evagurinova
Autor odpoveď zmazal
evagurinova
5. máj 2025
@belucina

@zuzana76 mne to zistili čisto náhodne na gastroskopii. Lekárka mi povedala,že mám žalúdok ako 70 ročný človek 🤷🏻‍♀️ 2x denne užívam probiotika Biogaia a po každom jedle pijem niečo kyslé. A o polroka opäť na gastroskopiu 😵‍💫

@belucina Dobrý deň nepijete náhodou pepsin s vodou lebo aj ja po jedle pijem toto

maja2025
15. aug 2025
@evagurinova

@belucina Dobrý deň nepijete náhodou pepsin s vodou lebo aj ja po jedle pijem toto

@evagurinova kde ste zohali ten pepsin? Mam tiez chronicku autoimunitnu gastritidu,zaroven intolerancie na kazein a laktozu. Ako sa stravujete a vieme si navzajom vymenit skusenosti? Vopred dakujem.

evagurinova
17. aug 2025
@maja2025

@evagurinova kde ste zohali ten pepsin? Mam tiez chronicku autoimunitnu gastritidu,zaroven intolerancie na kazein a laktozu. Ako sa stravujete a vieme si navzajom vymenit skusenosti? Vopred dakujem.

@maja2025 mne ho predpisuje lekár a stravu mám dietnejšiu nič mastné korenené žiadne kysnuté chlebík jem kvaskovy alebo dvojdňové pečivo

evagurinova
17. aug 2025
@evagurinova

@maja2025 mne ho predpisuje lekár a stravu mám dietnejšiu nič mastné korenené žiadne kysnuté chlebík jem kvaskovy alebo dvojdňové pečivo

@evagurinova vy to už máte dlhšie tu chorobu

maja2025
17. aug 2025
@evagurinova

@evagurinova vy to už máte dlhšie tu chorobu

@evagurinova Zdravím Vás a ďakujem, že ste sa mi ozvali 😊 Autoimun.chron.gastritídu - stredne ťažký stupeň, mi diagnostikovali teraz v apríli (po gastroskopii, následnej histológie a ešte aj z krvi).
Ale toto ochorenie sa vyvíja vraj postupne, aj 20-30 rokov a vlastne ja som aj mala posledných 30 rokov mierne žalúdočné problémy, preto sa celé tie roky stravujem diétne, ale vekom, a najmä náhlou smrťou manžela pred 2 rokmi sa mi to velmi zhoršilo. Plus 10 rokov mám potravin.intolerancie - mlieč.bielkovinu, laktózu a alergie na jablko, zeler, sója,med, aj na rozne potrav.farbivá, stabilizátory, ečka a mám obavy, že už mi začína aj histamín.intolerancia 😁😁.
Doktoka mi nedala žiadnu liečbu (že ešte to nemám najhoršie), len velmi prísnu diétu. Ale som už zúfalá z tej diéty a z pomerne jednostrannej stravy. Konzumujem len varené mäsko, zemiaky, ryžu, cestoviny, 2-dňový chlieb kvaskový, 2-3 druhy zeleniny a niečo málo z ovocia. A hotovo 😁 A aj z tohoto mi býva zle. Vtedy mi najviac pomože, keď vypijem pol litra PepsiColy 😊
Preto som sa zaujímala o ten pepsín. A Vy to pijete denne s jedlom? Máte s tým dobré skúsenosti?
Resp. čo Vám v stravovaní vyhovuje a čo škodí z potravín? Čo sa týka minerálov, vitamínov, mám z krvi výsledky dobré, akurát vit. B12 som mala hraničné hodnoty, tak ho denne užívam.
Ďakujem Vám za každú info/radu 😊 a prajem veeeeela zdravíčka a nech sa Vám to nezhoršuje.

evagurinova
Autor odpoveď zmazal
evagurinova
17. aug 2025
@evagurinova
Odpoveď bola zmazaná

@evagurinova a ten pepsin si mám dávať pri hlavnom jedle až mi dobre trávi.

evagurinova
10. okt 2025
@zuzana76

@belucina vitamín B 12 injekčne, infuzne železo, strava pestrá a keď mám tazky žalúdok, tak diétna, zistili minto zo zlého krvného obrazu pred 20 rokmi , potvrdené biopsiou

@zuzana76 koľkokrát chodíte na kontrolu žalúdka hadicou ďakujem

zuzana76
15. okt 2025
@evagurinova

@zuzana76 koľkokrát chodíte na kontrolu žalúdka hadicou ďakujem

@evagurinova nechodim, treaz sa chsytam po 13 rokoch

evagurinova
1. dec 2025
@zuzana76

@evagurinova nechodim, treaz sa chsytam po 13 rokoch

@zuzana76 ja som si myslela že sa chodí raz za rok na kontrolu s tým žalúdkom a nič vám to nerobí keď si dáte mastné jedlo alebo kávu ani nepijete po jedle pepsin mňa teraz poslali na hematologiu. To idete po 20 rokoch na kontrolu ďakujem za odpoveď

zuzana76
1. dec 2025
@evagurinova

@zuzana76 ja som si myslela že sa chodí raz za rok na kontrolu s tým žalúdkom a nič vám to nerobí keď si dáte mastné jedlo alebo kávu ani nepijete po jedle pepsin mňa teraz poslali na hematologiu. To idete po 20 rokoch na kontrolu ďakujem za odpoveď

@evagurinova obcas mam problemy s travenim, nechodim, mozem aj mastne

evagurinova
2. dec 2025

@belucina ahojky aj mne to zistili môžem vedieť ako sa stravujes či berieš nejaké lieky vitamíny na to a či chodíš na kontroly ďakujem pekne.

denkasandy
2. dec 2025
@evagurinova

@belucina ahojky aj mne to zistili môžem vedieť ako sa stravujes či berieš nejaké lieky vitamíny na to a či chodíš na kontroly ďakujem pekne.

@evagurinova na Facebooku stránka pernicious anemia autoimune gastritis je veľmi dobrá síce v angličtine ale z celého sveta ľudia si tam vymieňajú rady. Väčšinou majú odporúčanú gastroskopiu každé 2, 3 roky aby sa sledovala sliznica zvyknú sa robiť polypy alebo nezhubný nádory ktoré sa endoskopicky vedia odstrániť hneď. Tam píšu aj o riziku rakoviny že je vyššie ako u bežnej populácie ale v skutočnosti nie až také vysoké sú tam ľudia ktorý s tým žijú 20, 30 rokov od diagnostikovania . A v každom veku bohužiaľ sa to zisťuje hoci je to predpokladané u ľudí starších môžu to mať aj deti a mladý dospelý. Liečba na to nie je len sa kontroluje stav sliznice žalúdka a podávajú sa esenciálne pre život potrebné vitamíny a minerály najviac deificit je b12,železo a vitamín D . Veľa ľudí na to ani nemá nejakú diétu pretože je to autoimunitné a dieťa nezastaví progres alebo samotné ochorenie a útok na sliznicu žalúdka. Samozrejme tie škodlivé veci isto škodia viac na žalúdok v ktorom je dlhodobo zápal. Čiže strava zdravá a striedma. Stres samozrejme škodí a zhoršuje príznaky

denkasandy
2. dec 2025
@denkasandy

@evagurinova na Facebooku stránka pernicious anemia autoimune gastritis je veľmi dobrá síce v angličtine ale z celého sveta ľudia si tam vymieňajú rady. Väčšinou majú odporúčanú gastroskopiu každé 2, 3 roky aby sa sledovala sliznica zvyknú sa robiť polypy alebo nezhubný nádory ktoré sa endoskopicky vedia odstrániť hneď. Tam píšu aj o riziku rakoviny že je vyššie ako u bežnej populácie ale v skutočnosti nie až také vysoké sú tam ľudia ktorý s tým žijú 20, 30 rokov od diagnostikovania . A v každom veku bohužiaľ sa to zisťuje hoci je to predpokladané u ľudí starších môžu to mať aj deti a mladý dospelý. Liečba na to nie je len sa kontroluje stav sliznice žalúdka a podávajú sa esenciálne pre život potrebné vitamíny a minerály najviac deificit je b12,železo a vitamín D . Veľa ľudí na to ani nemá nejakú diétu pretože je to autoimunitné a dieťa nezastaví progres alebo samotné ochorenie a útok na sliznicu žalúdka. Samozrejme tie škodlivé veci isto škodia viac na žalúdok v ktorom je dlhodobo zápal. Čiže strava zdravá a striedma. Stres samozrejme škodí a zhoršuje príznaky

@denkasandy ďalšia taká vecička spája sa to s ochoreniami autoimunitnymi ako autoimunitné problémy so štítnou žľazou a diabetes melitus typu 1 alebo celiakia . Predpokladá sa že 30-40% ľudí s autoimunitou na štítnu žľazu má atroficku gastritidu a Vice versa.