Baby blues - ako sa vysporiadať s popôrodnými emóciami?
Ahojte, malinky ma 4 dni dnes sme prišli z nemocnice, ja mám v sebe hrozný strach (mame aj monitor dychu.. stále ho kontrolujem či funguje všetko ako ma..) veľmi sa bojím o bábätko , predstavujem si hrozne scenáre, od včera pride na mňa fáza bezprestajneho plakania.. vycitky pre nič za nič , myšlienky si som urobila dobre , že mám druhé dieťatko (prvý syn 8 rokov) .. čítala som o niečom ako baby blues.. mali ste niektorá? Odznie to? Ako so sebou pracovať? Ďakujem pekne už som zufala
mala som.
mala som strach ešte aj dieťa kúpať že sa niečo môže stať. mne pomáhala mama, vedela to lepšie.
Nevycitat si tieto pocity, ale prijať to s empatiou voči sebe, súcit sa a so sebou (skus si predstaviť, čo by si povedala svojej kamarátke, keby sa cíti takto). Je dobre vedieť, že mnoho žien prežíva to isté, len sa o tom nehovorí, takže nie si v tom sama, nie je to tvoje zlyhanie. Daj si čas, ak by sa to zhorsovalo, vyhľadaj pomoc, môžeš napr aj jednorazovo sa o tom porozprávať s online psychologom z pohodlia domova a uvidíš,ako ta usmerni... Dovtedy ak máš niekoho v okolí, kto by ta mohol pochopiť, zdoveruj sa so svojimi pocitmi. A dôležité je požiadať o pomoc - manžela, babky, kamošky, keď potrebuješ sa vyspať, doniesť navarene jedlo, dat si prechádzku osamote alebo vypiť si ešte horúcu kávu... Treba to ale konkrétne povedať, čo chceš.
(ja som plakala už v nemocnici a deň príchodu z pôrodnice som neprestajne plakala cely deň, dlho som mala výčitky, že "som pokazila príchod domov", lebo sme mali doniesť prvorodený eho ako šťastná rodinka a ja som len revala a revala.... Manžel moc nevedel co s tým.... Súcitim s tebou, máš to teraz náročné, posielam objatie 🙂 hlavne prijmi situáciu tak ako je, daj si čas a neobvinuj sa
@anonym_autor to prejde všetko je nové, strach o dieťa.O pár dní si nájdeš systém a budeš si viac veriť.Pri prvom si to zvládla tak si ver😀hlavne nepotrebuješ stihnúť všetko staršiemu nech sa venuje muž, nech navarí, objednajte donasku a oddychuj.Co najviac spi, dobre jedz, pi.Tie fyzické a hormonálne zmeny strach z neistoty spravia svoje.Tiez mi ani nechutilo jesť, keď sme prišli domov a nad dieťaťom som bola ako sup.Rodila som tiež takto v zime, keď sme začali chodiť von bolo to oveľa lepšie.
@anonym_autor drzim ti palce
Ja som bola hotova, dostavala som sa z toho peknych par mesiacov, psychicky som to nedavala a rozmyslala som nad psychologom alebo psychiatrom
Nesla som a lutujem dodnes
Presne som tak.isto na tom bola pri prvej dvere.Nonstop som ju kontrolovala sledovala a je to zaberák na psychiku.Vsetkeho som sa bála a ešte ktomu snou nonstop byť sama doma .

@anonym_autor keby to neprejde tak k lekarovi. Su to hormony a tiez strach po 8 rokoch mat babo. Tie pocity, ze co keby mozu byt velmi intenzivne. Ten Monitor dost pomoze kludu na dusi.