icon

Bazaliom - rakovina kože. Máte skúsenosti?

denisa90
11. apr 2020

Dobry den, viete mi prosim povedat ako prebieha liecba bazaliomu?
Mate, alebo mali ste niektora tuto diagnozu?
Vopred dakujem odpovede.

Strana
z3
nadielka
4. máj 2023

@stamion aha.To ja som mala také šupinky.Ktovie prečo sa ti robí...žeby bolo potrebné vyrezať ti hlbšie?A aj na rozbor to poslali?

igor_ig
29. jún 2023

@henyka86 ahoj, vieš mi prosím ťa povedať, ako sa vola tá kožná odborníčka p.dr v bratislave? Priateľku to poslali vybrať chirurgicky + na histologiu. Bazaliom má rovno nad perou, zostaa by väčšia jazva zrejme. Už sme mierne zufalí, ten Aldara krem od koznej, ak by fungoval by bola veľká radosť.

igor_ig
29. jún 2023

Alebo prosím Vás viete mi poradiť dobrého plastického chirurga v BA(a okoli), ktorý to vyberie ak bude treba(bazaliom nad perou) a nezanecha veľké jazvy? Ďalšie malé sa už formujú na líci a nose :/.

erika201171
Autor odpoveď zmazal
erika201171
6. sep 2023

Ahojte.
9.6.mi vybrali z pleca bazaliom,po roku a pol.Na operačnej sále
Bola som včera na kontrole u kožnej a povedala,že sa to tvorí zo slnka a nikdy viac sa nesmiem opaľovať.Nie iba to miesto,ale vôbec.Vysvetlila to tak,že bazaliom sa tvorí vtedy,keď telo už neznesie viac žiarenia zo slnka .A preto nikdy,lebo to žiarenie nezmizne z tela .Ak sa budem opaľovať,budú sa tvoriť ďaľšie.
Lenže mne sestrička u chirurga povedala,že na slnko iba s 50 faktorovým krémom,natrieť to miesto..
Aké máte rady po operácii bazaliómu prosím vás od kožných lekárov a chirurgov?
A ešte jedna otázka,kožná ma posiela na onkológiu,vraj to je jej povinnosť ,i keď to bolo odstránené celé.
Že denne tam posie 3-5 pacientov.
Vopred vďaka za odpoveď

zuzkaa111
6. sep 2023

@erika201171 Ahoj. Ja som mala jeden bazaliom vybrany pred 5 rokmi (odvtedy nic), najskor som chodila kazde tri mesiace na kontroly, aktuálne raz za rok po lete (na onkologiu ma neposielali). Kozna mi vravela, ze to nebyva tak casto v tak skorom veku, aj chirurg sa cudoval. A ze ak sa spraví jeden, casom budú dalsie. Ano vraj je to zo slnka a najnovsie mi kozna povedala, ze sa mozu tvorit aj rodovo a ze bazaliom nie je len znamienko, ale aj ak by sa tvorila ranka, ktora sa nevie zhojit a stale sa opakuje, najcastejsie ze sa tvori na tvari, krku, dekolte a tym, ze som ho mala inde, ze bol atypicky 😂. Kozna mi ďalej vravela, ze to miesto nemam opalovat a ked uz, tak natierat 50. Pouzivam celkovo La roche posay 50, chodim aj k moru, ako vyslovene sa neopalujem, zeby som lezala na slnku, ale slnku sa clovek nikdy nevyhne, to aj vo vode pecie... Mne to bolo vysvetlene tak, ze aj keby bol dalsi, proste sa vyberie a clovek je zdravy. Treba myslieť pozitívne a neopustit sa psychicky 😉 Želám veľa síl 🍀

erika201171
7. sep 2023

@zuzkaa111 Ďakujem.
No mne povedala,že absolutne sa vyhýbať slnku,lebo vtedy sa budú vytvárať ďaľšie .
A vraj mám brať betakaroten.
Na kontrolu mám ísť o pol roka.Teraz som bola raz po troch mesiacoch a potom už len polročne.
Tak vám ďakujem 🙂

henyka86
15. okt 2023

@igor_ig Mudr.Brozmanova

brutus50
4. nov 2023

@mk1111111111 a co moze zistit histologia ? Naco sa to vlastne musi Este tam posielat ked je to nemestazujuci nador? Mne to idu tiez vyberat a mam stres ,ze preco to Este musi ist na histologiu???

majamat
4. nov 2023

@brutus50 kazdy material, ktory sa takto odobera sa posiela na histologiu, pre istotu.

mne teraz vyberali maternicu, lebo mi prepadavala a tiez sla na histologiu

mk1111111111
4. nov 2023

@brutus50 lebo treba zistit, ci tam z toho nieco nezostalo, aby sa to znova neobnovilo, odoberu Ti to s tzv. lemom 2-3mm naviac, a ten lem musi byt na okrajoch cisty, to znamena, ze zostane uz len zdrave maso

brutus50
20. dec 2023

@mk1111111111 tak mi to vybrali a vraj mi tam nieco zostalo tak o mesiac musim opat ist na plastiku a zas to idu rezat
Mam to blizko oka ACH jaj :(((

mk1111111111
21. dec 2023

@brutus50 to.ma mrzi, verim, ze to uz dobre dopadne na 2x, hlavne, ze sa to uz dnes da zistit, ze tam nieci zostalo a odstrani sa to vcas a cele, aj ked, bohuzial, na 2x. Drzim palec, das to a zasa bude vsetko ok. Krasne sviatky💜

zabka8
28. máj 2024

@brutus50 ahoj, ako ti to dopadlo? Mne dva týždne dozadu vyberali na nose a tiež pozitívny okraj, čiže to žiaľ nevybrali celé.. teraz to vyzerá škaredo, čo bude po 2. operácii neviem. Dúfam, že to už vyberú všetko a už sa to nevráti. Mám 38 rokov, bojím sa, ako budem vyzerať a že sa to bude šíriť aj inde. Keby to nebolo aspoň na tvári 😟

janak20
1. nov 2024

brutus50 ahoj, uz ti to odstranili aj druhy krat? Ja to mam tiež pri oku, plastický chirurg mi povedal ze mi to neurobi, lebo by mi mohol poskodit slzné kanaliky, odstranil mi to predtým asi rok a pol dozadu kozný elektrokauterom, ale neodišlo mi to, mám to tam a neviem uz na koho sa mám obrátiť, tebe to kde robili?

2zuzana2
8. feb 2025

Ahojte prosím vás dával si niekto vyberať bazalion na tvari?vznikla škaredá jazva?viete mi orpdporucit plastika v BA?

2zuzana2
8. feb 2025

@zabka8 ahoj prosím ta kde ti to vyberali ?

2zuzana2
8. feb 2025

@zuzkaa111 ahoj vyberali ti to na tvari ?kde prosím?

2zuzana2
8. feb 2025

@igor_ig ahoj ako to dopadlo s priateľkou?dávala si to chirurgický vybrať?

2zuzana2
8. feb 2025

@nadielka môže sa to laserom?

zuzkaa111
9. feb 2025

@2zuzana2 Ahoj, nemala som to na tvari, ale na inom mieste, zostala mi jazva, no neprekaza mi to. Tak neviem poradiť

zabka8
15. apr 2025

@2zuzana2 V Martine na plastickej chirurgii. Vyberali na 2x, nepaci sa mi to, lebo to je nos a mam ho nesumerny + jazva. Ale nejak sa to snazim prijat. A ludia mi hovoria, ze to je v pohoe. Aj ked, co ine by mi asi povedali? ;) Hovoria mi, ze ja vyzarujem nieco ine pozitivne, teplo a tak a ze som usmiata a to je dolezitejsie 🙂 Hlavne nech uz sa to nevrati a som zdrava.

Strana
z3