Bolesť bedra pri zdvíhaní ťažkých predmetov
Zohnem a neboli ma noha ale boli ma velmi bedro nemozem nanom spat na makkom ani. Dvihala som tazke pred mesiacom...a niekdedy to boli niekedy vobec... Mal niekto diagnozu M51.1 poskodenie stavcov? Dr mi povedala ze mi nic nepovie lebo sa bojim a mam cvicit super tak mam prosim vas vysunuti platnivku ci mozny blok blokaciu daku? Mali ste to niektora dakujem vam krasne :(
@tuippo dakujem, áno a napísali mi aj LS nieco nejaky klb aj toto. Bolest mam v zadku vyslovene tak cudno ma to tahá, ale uz ten chrbat ma nebolí az tak. len to bedro. Nedali mi nič vraj nemozem prve cvicenie masirovanie mi dali a elektroliecbu na 22ho az lieky ze nemozem uzivat, cez to aby som vedela či to pomáha :/ ale ja to prezijem. dá sa to zvladnut len vnoci neviem spat to bedro. Tak len vydrzím a budu mi aj cviky ukazovať. Len som sa naplasila či to vobec sa dá taká platnicka zasunut :/ prvy krat sa mi to stalo dvíhala som tazké. Najskor to vyzeralo ako totalna svalovka,
nemam ani ct ani rezonaciu este. ale mam taku diagnozu túto mi napísali
Ahoj, tá bolesť, čo opisuješ (zadok, bedro, hlavne pri zdvíhaní) naozaj môže súvisieť s dráždením platničky v oblasti driekovej chrbtice.
Diagnóza M51.1 znamená, že medzi stavcami môže byť výduť (alebo poškodenie) platničky – a keď tlačí na nerv, môže to „strieľať“ presne tam, kam píšeš.
➡️ Dobrá správa: vo väčšine prípadov sa to zlepší bez operácie, ak sa človek hýbe rozumne a dá tomu čas.
➡️ Zlá správa: niekedy to trvá týždne až mesiace, kým si telo poradí – a treba fakt dávať pozor, čo človek robí.
Pomáha kombinácia:
úľavové polohy na spánok (nie mäkký matrac, skôr spevnený)
cviky od fyzioterapeuta (ideálne individuálne, nie YouTube)
trpezlivosť a pokoj (neľakaj sa, že to nejde hneď)
@drnarovinu ano viem pomaly to musim napriklad vcera som cvicila ze volne som nechala nohu bedrovu vysiet ako mi radili ..v vnoci a nieco ma velmi pichlo tam kde ma to bolieva od toho momentu viem normalne vstat z postele . Neviem co to pichlo bol oto divne. Ale ulavilo sa mi ale stále cítim tú nohu. Takze cvicit a len od fyzio dakujem. Citam ze sa to dá aj po 3mes..prosim a tie masaze su dobre? Nebud3 to vadit ak ma bude masírovat jeden pán...ci to este nezhorší? 15min masáž ...rukami. inak Vám velmi pekne ďakujem
Ahoj,
to „pichnutie“ čo opisuješ, mohol byť drobný posun – keď si povolila svaly a kĺb sa trochu uvoľnil, nerv mohol byť menej dráždený. Niečo ako „kliknutie“, čo si všimneš až keď sa ti trochu uľaví.
Masáže môžu byť fajn – ale záleží na tom, kto ťa masíruje a ako. Ak to nie je vyškolený fyzioterapeut, určite nech ti nemasíruje kríže silou. Skôr jemne, uvoľniť okolie (sedacie svaly, bedrá), nie tlačiť priamo na chrbticu.
Ak budeš cítiť, že sa ti po masáži zhorší, radšej stopni. Každé telo je iné.
Držím palce a ak sa to nezlepší, určite sa vypýtaj na dalšie vyšetrenie.
@drnarovinu dakujem velmi pekne, ten pich bol hnusný a odvtedy ma ten chrbat nebolí. dakujem budem cviciť. A dám pozor aby ma silno nemasírovali a nehorsilo sa to. dakujem ste poklad ❤

M51.1 je poškodenie medzistavcových platničiek s vyžarovaním do zadku, bedier a nôh, nie poškodenie stavcov Skúsila byť som na tvojom mieste ešte navštíviť ortopéda, lebo to môže ale aj nemusí byť z platničiek. Treba cvičením posilniť hlboké svaly, odporúčam cvičiť individuálne pod dozorom fyzioterapeuta. Doktorka ti inak nedala žiadne lieky na zvládanie bolesti?