icon

Bolesť ruky pri infúzii

1. aug 2022

Baby som v nemocnici. Kanylu mam zapichnutu deň a pol. Posledných par hodín ma to miesto neskutočne bolí. Povedala som to sestričke a požiadala či by mi to neprepichla. Len ma vysmiala a odišla preč, že nech to vyzdrzim. Je to inak najhnusnejsia sestra na oddelení, s nou sa nedá. Neviem ako zvládnem noc, bolesti sú dosť veľké. Co mam robiť? Už som uvažovala že si to vytiahnem aj sama.

Strana
z2
trgypadl
1. aug 2022

Ahoj, normalne chod za nou a popros ju, aby Ti ju vytiahla. Kde ju mas pichnutu?

joesvk
1. aug 2022

Vytiahni si to sama.Môžeš to uhrať, že omylom sa to vytiahlo.
Nemá to bolieť.
Keď to bolí, tak je pravdepodobnosť, že buď nebola kanyla dobre zavedená v žile a ten roztok ti išiel mimo, preto to teraz bolí. Alebo ti tam začína zápal a vtedy tiež treba kanylu ihneď vytiahnuť a zrušiť.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
1. aug 2022

Normalne jej povedz nech ti to okamzite vytiahne, lebo ju nahlasis ta zanedbanie zdravotnej starostlivosti. A ci si zoberie na triko este vacsie problemy ako mas doteraz. A zajtra by som sa na nu stszovsla nadruadenemu za sikanivanie. Neboj, ona si to rozmysli.

panelacikova
1. aug 2022

ja som toto mala v Bulharsku po 3 dňoch. a teda, že tam boli kanyliská, nie kanyly 😀 našťastie ma na ten 3.deň prepúšťali, ale bolelo to tiež od druhého dňa večera do 3.dňa rána. potom to vybrali, keď som šla preč. a tiež som prosila, nech mi to vyberú skôr (cca 2 hodiny pred odchodom), ani bohovi. a pritom mi už nedávali potom žiadnu infúziu.... našťastie, stalo sa to pred mesiacom a prežila som, plus môj lekár na SK ma potom dodatočne vyšetril, vzal mi krvné hodnoty, či nemám zápal, všetko bolo OK. ale mala som obavy, vážne. požiadaj ju ešte raz, nech ti to prepichne inde, to nemôže nechať iba tak...

panelacikova
1. aug 2022

som si ju aj odfotila 😀

ruzasipova
1. aug 2022

Toto poznam. Par hodin bolesti so zle zapichnutou kanylou, dosla som za dvoma sestrami a tie ma nahlas na celu chodbu vysmiali aka som fajnova. Ze oni mi to vyberu, ale musim podpisat suhlas, ze nesuhlasim s vysetreniami a kanylu odmietam. A ze mi ju znova pichat nebudu, ze je dobre….
Druhy den som prosila lekarku na vizite, ci by sa nedalo, tak uz sa potom zrazu dalo, ale prepichla mi ju ina.

pribinak
1. aug 2022

Vyber to.

bebemonika
1. aug 2022

Trvaj na svojom. Ak to bolí nie je to dobré. Mňa to hrozné svrbelo, neskutočne. Šla som za sestričkou, spýtala sa, mi čo nevydržím. Povedala som, nie vybrala mi to. Fakt žiadaj nech ti to vyberie. Horšie je keď máš zlé žily, to sa jej potom asi nechce.

autor
1. aug 2022

No ja som ten prípad so zlými žilami. Tiež ma dopichala iná pred tým ako to zaviedla. Išla som za ňou ešte raz (žiadna inú sestru som na oddelení nenašla), znova som ju poprosila. To fakt toto najhoršie, čo na oddelení muselo zostať. Odmietla to vybrať, že ona to znova zavádzať nebude a nevie čo by povedala lekárovi, že keď si to vytiahnem tak povie, že lekárovi, že to bolo naschvál a že nespolupracujem a budú ma priväzovať. Ostala som ako obarená. To snáď nie. Ostatné sestričky sú normálne.

bebemonika
1. aug 2022

No neporadím ti. Ale je mi zle z tohto prístupu. Tiež som natrafila na hnusné sestričky...tak aroganté, že mi bolo zle. Ale zajtra by som to určite povedala lekárovi. Otázka neležiš náhodou v Žiline? Prinajhoršom hneď ráno po zmene sestričiek by som to riešila, lebo toto nie je normálne. A čo sa týka priviazania, nemôžu to robiť samy od seba, musí to schváliť doktor...ale sama viem, že to radi zneužívajú. Pokiaľ nie si agresívna, neohrozuješ seba alebo ostatných nemajú právo ťa priviazovať...inak by som žiadala lekára.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
kvietok2891
1. aug 2022

Priväzovať 😲 ved na to právo nemajú to už kde sme

joesvk
1. aug 2022

Sama by som si to vytiahla. Nemá to normálne bolieť. Funkčná kanyla nebolí.
Nič by som už tej sestre nehovorila. A zajtra by som druhej sestre povedala, že sa mi to omylom vytiahlo pri prezliekaní.

marlene
1. aug 2022

za prve - nik ta priväzovat nemoze. za druhe- mas bolesti - je jej povinnostu presvedcit sa ,ze kanyla je zavedena spravne . za tretie daj si zavolat lekara -normalne pvedz ,ze ta tto boli a trvas na vytiahnuti .sama bvy som si ju nevytahovala,pretoze ak sa ti uz robi zapal ,mohli by to zvalit na teba. ak ti odmietne znova ju vytiahnut- napis si na papier normalne ,ze napriek bolestiam a prosbam o odstarnenie kanyly ,to odmieta pekne s jej menom,datumom,casom a nech ti to podpise. a ak nie,tak bud vytiahnut ,alebo lekara. uplne kludne natom nastoj .

bashee
1. aug 2022

Nedivila by som sa keby si bola na plucnom v ruzinove. Mne tam tiekol v 2017 klacid, z ktoreho bolia zily a ta sprostana mi po tej stvrdnutej zile este pobuchala, ze co prehanam. Pockala som na vymenu sluzieb u sestier co bola asi polhodka a druha nemala problem. Povedala sama, ze pacient je na 1.mieste a je ich povinnostou ked pocituje diskomfort a vedia pomoct vyhoviet. A prepichla mi ju do druhej ruky a mne sa ulavilo. A spolupracovat nechce ona nie ty. Trvaj na svojom. Drz sa

trgypadl
1. aug 2022

Ak Ta to velmi boli a stale Ti ju odmieta vybrat, normalne pri nej stoj pokial Ti ju nevyberie, ak Ti dnes uz nepojde nejaka infuzia nedavaj si ani zavadzat dalsiu. Staci, ked Ti ju zavedu zajtra pred infuziou, zbytocne by Ta teraz vecer pichala a trapila.

autor
1. aug 2022

Nakoniec som si to sama zvládla vytiahnut. S tou sestrou to nemá význam. Zajtra poviem lekarovi. Ruka ma bolí ale uľavilo sa mi.

ivaa_
2. aug 2022

@panelacikova čo je s ňou zle ?

panelacikova
2. aug 2022

@ivaa_ ona bola celá taká mohutná, hoci na fotke to nevyzerá, aj to, čo zavádzajú do žily, bolo mohutnejšie, než na SK (mávam infúzky dosť často, viem to porovnať). a žila ma bolela z toho už po 1,5 dni :( bolo to také hrubé, hnusné. a zakaždým, keď nasadili infúziu a teda otvorili tú kanylu (ako vodovodný kohútik), tak mi vytieklo dosť veľa krvi von, čo by teda nevadilo, ale pri jednej infúzii som musela volať na sestričku, lebo sa liala von aj krv aj ten obsah infúzie. čistá katastrofa. ja som si povedala, že už keď som prežila nemocnicu tam, tak prežijem asi všetko...

liloastitch
2. aug 2022

Jasom takto dostala zápal žily. Bolesť horšia ako pri zlomenine zápästia. Tiež mi to celú službu nechceli sestry prepichnuť. Liečilo sato dva týždne a tá bolesť bola ozaj neskutočná.

ivaa_
2. aug 2022

@panelacikova :o panebože :( to ma mrzí

panelacikova
2. aug 2022

@ivaa_ už je to za nami, chvalabohu 🙂

akvi
2. aug 2022

Och, to poznám, mňa tak neskutočne bolela keď som rodila. Ja nechápem, načo to akože "pre istotu" dávajú (resp.davali, neviem, ako je to teraz), mňa celý pôrod viac bolela kanyla, ako vsetko to ostatné. 🙄

ivaa_
2. aug 2022

@akvi keby sa ti niečo stalo aby mali zabezpečený venozny vstup na okamžité podanie potrebnych liekov

akvi
2. aug 2022

@ivaa_ lebo zavedenie kanyly trvá koľko, 5 sekúnd? Nemala som rizikový pôrod, všetko šlo dobre, nepoviem, ak by bol nejaký problém. Ale mať ihlu v ruke zbytočne 10 hodín mi príde fakt na hlavu. Vôbec sa nečudujem ženám, ktoré radšej rodia doma, aj kôli takýmto úkonom sa rozhodnú ísť do väčšieho rizika. Dnes by som odmietla takéto preventívne opatrenia.

trgypadl
2. aug 2022
trgypadl
2. aug 2022

@akvi ahoj, nie netrva to 5 sekund, urcite je rozumnejsie pichnut kanylu vtedy, ked rodicka spolupracuje, nema este ziadne bolesti, ako pichat kanylu v napr v akútnej situacii, ked ma rodicka silne kontrakcie, popripade silne krvacania,je pritomna bradykardia u plodu a mnoho dalsieho.... Ak je kanyla dobre pichnuta, na dobrom mieste nie v zhybe, tak je to naozaj to najmenej. A ak porod nevykazuje ziadnu patologiu na zaciatku, to neznamena, ze sa to nemoze zmenit za par minut, niekedy sekund... Vela krat sa laikom lahko hovorí, ale my zdtavotnici zial musime rozmýšľať nad vsetkymi moznymi rizikami, ktoré sa mozu vyskytnut

ivaa_
2. aug 2022

my automaticky picháme kanylu každému kto príde do nemocnice tiež

akvi
2. aug 2022

@trgypadl vy zdravotníci často zohľadňujete len svoj pohľad. Je zaujímavé, že v zahraničí sa nič také, ako kanyla nedáva automaticky (tak, ako sa automaticky neholì, nerobí klystír, nástrih, netlačí sa na brucho a plno podobných "nevyhnutnosti"). Ale je úplne zbytočné sa tu baviť o tom, naše pôrodníctvo žije v hlbokom socializme a zdravotníkom to plne vyhovuje.

Strana
z2