icon

Bolesť ruky pri infúzii

1. aug 2022

Baby som v nemocnici. Kanylu mam zapichnutu deň a pol. Posledných par hodín ma to miesto neskutočne bolí. Povedala som to sestričke a požiadala či by mi to neprepichla. Len ma vysmiala a odišla preč, že nech to vyzdrzim. Je to inak najhnusnejsia sestra na oddelení, s nou sa nedá. Neviem ako zvládnem noc, bolesti sú dosť veľké. Co mam robiť? Už som uvažovala že si to vytiahnem aj sama.

Strana
z2
trgypadl
2. aug 2022

@akvi Ver mi, ze radsej si tu kanylu zavediem dopredu, ako potom trapit rodicku mozno s neuspesnym pokusom....
Ty ako laik nebudes stat zoci voci rodicke, ak by sa náhodou nieco skomplikovalo, my mame zodpovednost za 2 zivoty!! My musime predvidat, co je podla Teba len zohladnovanie nasho pohladu.. Vsetky vykony co si vypisala, tak vzdy si pytam suhlas dopredu, a prosim nehadz vsetkych zdravotníkov do jedneho vreca,nie sme stale 100 rokov za opicami...a k tomu zahraniciu, si v kazdom zdravotníckom zariadeni, ze mas taky prehlad?? Lebo ja si to nedovolim tvrdit, co vsetko sa robi a nerobí za hranicami..

trgypadl
Autor odpoveď zmazal
trgypadl
2. aug 2022

Mrzí, ze mas taku skúsenosť, nech Ti je cim skor lepsie💞

akvi
2. aug 2022

@trgypadl za rodičku má zodpovednosť v prvom rade ona sama. Toto je presne to, čo je v našom zdravotníctve pomýlené. Viac sa robí s ohľadom na zdravotníka, ako s ohľadom na klienta. Píšem zámerne klienta, nie pacienta. Tehotenstvo nie je choroba a pôrod vo väčšine prípadov nie je operácia. Zo zahraničia mám dostatočnú spätnú väzbu, rodinu mám v troch štátoch Európy, kamošky mám v ďalších minimálne piatich, z toho dve pôrodníčky a dve anesteziologicky. Jedna z nich bola moja naj kamoška, má odrobene na Kramaroch pár rokov, kým odišla von a sama povedala, že so slovenským prístupom by si v zahraničí ani nepipla, resp. by letela na hodinu.

trgypadl
2. aug 2022

@akvi Rodicka ma zodpovednost v prvom rade sama za seba, to je tak typicky pomýlené..... Ked sa niečo skomplikuje, tak to uz neplati... A uz sa len hlada vinnik a ukazuje sa prstom...viac sa robi s ohladom na zdravotníka? Ja mam tiez nejednu spatnu vazbu, ale kazdu beriem s rezervou pokiaľ tam nie som osobne pritomna...

akvi
2. aug 2022

@trgypadl neviem ako ty, ale za seba mám zodpovednosť ja a nikto iný. Aj keď v tomto štáte sa robí veľa preto, aby si to ľudia nemysleli. A obzvlášť v zdravotníctve a školstve je to priam hmatateľné. Je úplne zbytočné sa o tom baviť, máš na to iný názor, ako ja a môžem to akurát tak rešpektovať.

trgypadl
2. aug 2022

@akvi peace

bambooolik
2. aug 2022

@akvi Vieš, Ty môžeš mať pocit, že
@trgypadl má iný názor, ale ver tomu, že keď sa veci dokašlú, tak maximálne Ty budeš taká osvietená, že si uznáš, že Tvoja zodpovednosť, Tvoja chyba (aj keď v emočne vypätej situácii si dovolím tvrdiť kým si nezažila, nevieš spoľahlivo predpovedať svoje reakcie). V realite, minimálne slovenskej realite to takto fakt nefunguje, zabudni. Trgypadl má praktické skúsenosti a ver že aj ja. A tiež ver, že som zažila situácie, kedy som za tú "debilnú" kanylu v ruke bola veľmi vďačná - pacient odišiel domov po svojich. Každopádne jednanie zo strany sestry ktoré autorka popisuje plne odsudzujem, takto sa to robiť nemá. A je mi ľúto, že v našich radoch je stále dosť ľudí, ktorí nám, ktorí sa snažíme ako vieme, akurát len robia zlé meno.

bambooolik
2. aug 2022

@akvi A s tým, že so slovenským prístupom by si Tvoja známa v zahraničí ani nepípla - áno, je to tak. Lenže - v zahraničí majú ľudia aj inú mentalitu, majú iné nároky, sú zvyknutí na iný prístup, ale aj inak reagujú. U nás je to tak trošku už začarovaný kruh...

akvi
3. aug 2022

@bambooolik opäť, tvoj názor, mám iný, nepotrebujem sa o tom s tebou baviť, respektujem, že to tak je.

panelacikova
3. aug 2022

@akvi ja by som si tým zahraničím tiež nebola až tak istá... čo sa týka nejakej nadpriemernej starostlivosti a to, čo uvádzaš. tam nemajú čas na to, aby v prípade problémov sa serkali s nejakou kanylou. preto si myslím, že to, čo píšu baby, je bežná prax. a skutočne, ono sa to nezdá, ale ak by šlo do tuhého, tak jej napichnutie nielen zdržiava, ale môže byť aj problematické. toto by ma trápilo najmenej, že mi tam zaviedli kanylu pre každý prípad pred pôrodom. veď ide o pár hodín, nanajvýš jeden deň.
tu má autorka iný problém a tam to mali tie sestričky vyriešiť inak. no hádam sa z toho už dostala a je šťastlivo doma 🙂

bambooolik
3. aug 2022

@akvi Ty píšeš názor, ja som popísala praktické skúsenosti zo Slovenska aj zo zahraničia - a to je rozdiel, to nie je len názor 😉

akvi
3. aug 2022

@bambooolik jasné, ty si pracovala v koľkých štátoch Európy? Môj názor vznikol na základe sprostredkovaných skúseností ľudí, s ktorými som pred pár rokmi zdieľala aj najintímnejšie detaily môjho života, nemajú absolútne dôvod mi klamať, prikrášlovat či vymýšľať si. Môžeme sa baviť o tom, že "nie všade je to tak či onak". Ale načo. Môj názor je, že na Sk sa veľa veci robí pre istotu a nie vždy v prospech klienta. Na tom absolútne nič nezmení táto debata tu, takže fakt sa nemám o čom baviť. Ja sa nepotrebujem nechať presviedčať cudzou osobou tu na MK, že môj názor je chybný, moje argumenty nedostatočné a skúsenosti iných "sa nerátajú ". Toto je ďalšia typická črta zdravotníkov a učiteľov, míňať svoju energiu úplne zbytočne v mene dobra a záchrany všetkých na presviedčanie o nesmrteľnosti chrusta niekoho, kto o to nestojí. Amen.

777januska777
3. aug 2022

@akvi tak neviem podla mňa je vždy lepšie niečo urobiť "pre istotu" ako potom zachraňovať. Vola sa to obozretnost. Tak kanyla je to najmenšie a najľahšie co ta žena má pri pôrode podstúpiť. Mne sa paci práveže takýto prístup, kde počítajú s každou možnosťou ako potom rýchlo hasia požiar. A ak v zahraničí, budú radšej pozerať na pohodlnosť klienta ako na riziko, tak ďakujem pekne, to je nezodpovednosť a nie výhoda.
Inak utocis na zdravotníkov, kritizujem ich postupy a potom sa alibisticky tváriš, ze ved ty nič, dosť arogantný prístup.

bambooolik
3. aug 2022

@akvi Ja Ti názor neberiem, ja som Ti napísala svoje skúsenosti. Známych v zdravotníctve kade tade po svete mám aj ja a asi aj viac ako Ty, len navyše mám aj osobnú skúsenosť, takže nemáš dôvod útočiť, keď som Ti svoje skúsenosti napísala. To je všetko 😉

Strana
z2