icon

Boli ste niekedy na CT?

25. jan 2022

Zienky moje,
za niekolko dni musim ist na CT mozgu. Mate s tym nejake skusenosti ? Uz som zazila aj MR chrbtice lebo som mala uraz a to bolo pre mna strasne ako vydrzala som len ten maly priestor.

Viete mi ro prosim opisat ako to prebieha ci nemate pocit maleho priestoru pls

mamina0078
25. jan 2022

Ano, bola niekolkokrat lahnes si na chrbat, daju ta do toho tunela, lezis ked skonci vysetrenie ta vysunu z tunela a ides domov. A pocit maleho priestoru som nikdy nemala.

gemerka17
25. jan 2022

CT nie je tunel ale taky prstenec, kukni obrázky na googli. Čiže bude lepšie ak sa bojíš stiesnenych priestorov.

autor
25. jan 2022

@gemerka17 a kolko to pls trvalo ?

gemerka17
25. jan 2022

To závisí aj od prístroja. Dĺžku neviem.

terina25
25. jan 2022

Bola som na ct mozgu. A bolo to v porovnani s mr lepsie ovela

ewka9
25. jan 2022

CT by mal byť len taký prstenec, takže žiadneho pocitu stiesnenia sa neboj🙂teda aspoň ja som bola len na takom CT

vazky_a_motyle
25. jan 2022

Ahoj, kedze pojdes len na CT mozgu, nebudes az po paty v tom tunely. Myslim ze iba po hrud na ktory ti daju chranic. Neboj sa. Potom ti pichnu kontrastnu latku. Ked ti ju pichnu tak budes citit teplo ktore sa rozsiri do celeho tela a budes mat pocit ze si sa pocikala ale to je normalny pocit. Nepocikas sa. Trva to chvilu. Hlavne sa nehyb aby nebol skresleny vysledok. Netrva to dlho a vsetko ti aj tak povedia co mas robit a co sa bude diat. Prajem vela zdravia 🙂

sovica
25. jan 2022

Bola som na CT. Nič hrozné to nie je. Určite lepšie ako MR-ko (žiaden hluk). Pamätám si, že som musela v krátkom čase pred "vyšetrením" vypiť cca 2 L vody (čo normálne nevypijem za celý deň). To bolo pre mňa horšie, ako to CT-kčo😂 Nemôžeš mať na sebe nič kovové a keď som tam už ležala, tak mi pichli kontrastnú látku (vnútorné orgány). Neviem, ako to je, keď sa robí CT mozgu. A Teba nejak neinštruovali, ako to bude prebiehať?

autor
26. jan 2022

@terina25
@terina25 kolko to prosim ta trvalo ? Nebol to moc uzk priestor ? Lebo bola som na MR a pre mna tl bolo strasne

terina25
27. jan 2022

Ahoj. Bolo mi povedane,ze cca 20 min. Nestopovala som to. Hned ako som sla tak som zavrela oci,aby som to vydrzala

terina25
27. jan 2022

Na ct mozgu kontrastnu nedavaju. Mne ju nedali

gemerka17
27. jan 2022

@terina25 dávajú kontrastnu látku. Záleží čo konkrétne chcú vidieť. Rozdiel je že tebe nedali. Niekto dostať môže.

terina25
30. jan 2022

@gemerka17 pytala sa na mozog a chrbticu. A tam nedavaju

gemerka17
30. jan 2022

@terina25 na mozog tiež dávajú, záleží od toho aký je účel vyšetrenia. Keď ide prvý krát tak jej isto nedajú. Musela by mať nález a potom keď chcú zobraziť niečo podrobnejšie.

simca06022011
30. jan 2022

Ct je ine ako mr... Prezijes neboj sa. Proste ked treba tak treba. Vodou ma nalievali (cc 0.5l-1l s kontrastnou látkou) ori ctcku brucha, pri mozgu/krku som dostala kontrastnu do zily tak ako na mr. Ale to zalezi asi aj od toho co idu vysetrovat.

evcsu
18. sep 2022

@sovica ahoj. Ja idem na ct zajtra, na vnútorné organy plus pľúca. Strašne sa bojím tej radiácie.... dostanem aj kontrastnu látku. Nemala si obavy?

sovica
18. sep 2022

@evcsu Ahoj, vôbec som nemala obavy. Moje najväčšie obavy smerovali k tomu, ako vypijem 2 litre vody za taký krátky čas. Hlavne som chcela vedieť, na čom som a sústredila som sa len na benefity, Nič negatívne som si nepripúšťala. Áno, tá radiačná záťaž je vyššia, ako pri röntgene, ale vznik nejakého onkoligického ochorenia z takéhoto ožiarenia je 0,1-0,01 %. Rovnakú radiačnú záťaž ako je CT dostaneme z prostredia, v ktorom žijeme cca za 4-5 rokov.
Neboj sa, bunka má niekoľko mechanizmov, ako opravovať poškodené časti DNA, "opravy" sa dejú aj v zdravom tele. A ak má telo nejakú bunku s chybnou DNA, tak regulačné mechanizmy a imunitný systém pracujú, aby sa všetko napravilo.
Mysli pozitívne. Držím palce🍀👍

evcsu
18. sep 2022

@sovica ďakujem Ti za odpoveď❤ Ukludnila si ma. To sa dá naučiť takto pozitívne rozmýšlať???? 😊Ja zatiaľ o tých 2 litroch vody nič neviem 😊

sovica
18. sep 2022

@evcsu Neviem, ako to je na SK, ja som bola v DE a takto ma inštruovali. Približne 2 hod pred vyšetrením už potom nič nepiť a ak sa vyšetruje brušná dutina, tak 4-6 hodín pred vyšetrením nič nejesť. Viem, že niekde dávajú pred vyšetrením aj niečo vypiť. Mne pichli kontrastnú látku (tam som už nepila nič). A mala som odložiť všetky kovové predmety. Teba vôbec neinštruovali, čo môžeš/nemôžeš atď?
Ináč, aj po vyšetrení by si mala dosť piť, aby sa Ti z tela vyplavila tá kontrastná látka. Ale to Ti asi povedia, alebo sa na to opýtaj.
Čo sa týka toho pozitívneho myslenia, neboj, mám s tým problém. Zväčšia sa objavujú tie negatívne myšlienky a je ťažké sa ich zbaviť. Ale, snažím sa, aby tie pozitívne prevládali🌞

evcsu
18. sep 2022

@sovica nemám jesť 4 hodiny pred vyšetrením. Mám si dať tampón. Okrem toho zatiaľ nič neviem. Ale po...sa budem nalieva určite vodou😊 O tom nevieš niečo ako sa dajú posilňovať bunky po takomto vyšetrení? Asi len posilňovať imunitu .... 🙂

sovica
18. sep 2022

@evcsu Tak ak Ti povedali za to jedlo, tak to bude OK. Možno s tým pitím je to u nás ináč.
A potom asi už len posilňovať imunitu, dobre sa stravovať, primeraný pitný režim, dostatok pohybu a pozitívne myslenie🙂🌞
Neboj, zvládneš to👍

evcsu
18. sep 2022

@sovica ďakujem Ti veĺmi pekne ❤

erikaoli
Autor odpoveď zmazal
marco20
21. apr 2025

Na CT mozgu ide pacient holý?

janai1
21. apr 2025

@marco20 nie, normálne oblečený s výnimkou kovových veci

marco20
22. apr 2025

@janai1 ale napríklad ja keď som šiel na CT pľúc šiel som oblečený akurát tričko som musel dať dole