icon

Bude potrebné pri odstraňovaní cysty rezať ďasno?

27. jún 2025

Dobry večer, chcela by som sa spyata či ste nemali niekto taku situaciu. Pod zubom mám cystu, jedna sa o zub čislo 46, a maju mi ho vytiahnut. Podla vas mi rozrežú aj ďasno,aby odstsnili cystu,alebo nebude to potrebne? 😞

guudy
28. jún 2025

Je uplne jedno, ako zakrok spravia. Ty to budes mat tak ci tak umrtvene lokalnou anestezou, nebudes nic citit.

simsalabim
28. jún 2025

Mne zubar liecil takyto zub - dal sa este zachranit - a cysta sa vstrebala. A rezani nic nehovoril, iba, ze ak to nepomoze, zub bude musiet von. ALe zachranil ho.

autor
28. jún 2025
@simsalabim

Mne zubar liecil takyto zub - dal sa este zachranit - a cysta sa vstrebala. A rezani nic nehovoril, iba, ze ak to nepomoze, zub bude musiet von. ALe zachranil ho.

@simsalabim Ja mam pod 2 zubmi cystu. Jeden sa da zachranit, bude ho liečit. Ale ten druhy je zlomeny, takže musi ist von. Preto sa pytam či bude aj rezať alebo len vytiahne.

klara546
28. jún 2025

Ja som mala 5 cyst. Nic mi nerezali zuby isli von.

taktotedanie
28. jún 2025

Vytiahnu zub cysta sa vstrebe vacsinou
Ak nebude vytiahnut zub alebo sa zlomi este viac a ostanu korene tak ano bude ti rezat dasno aby sa dostal ku koren a mohol ich z kosti vysekat, moze aj zasivat

ronie338
29. jún 2025

Zub sa vytiahne a s ním aj cysta co pod ním bola nič sa rezať nebude. Môže sa ale zub polámat pri tahani čiže pôjde po kúskoch a nie v celku najmä ak už je zlomený. Ale to nie je žiadna komplikácia je to normálne bežne. Nič sa rezať nebude.

autor
29. jún 2025
@ronie338

Zub sa vytiahne a s ním aj cysta co pod ním bola nič sa rezať nebude. Môže sa ale zub polámat pri tahani čiže pôjde po kúskoch a nie v celku najmä ak už je zlomený. Ale to nie je žiadna komplikácia je to normálne bežne. Nič sa rezať nebude.

@ronie338 dakujem pekne, tak dufam.

ronie338
29. jún 2025

Určite rezať nebude. Nemá tam co rezať

autor
29. jún 2025
@ronie338

Určite rezať nebude. Nemá tam co rezať

@ronie338 utorok dam vediet. Jedna sa o zub čislo 46 ani neviem kolko ma koreňov. Ale už je tam len 1stena akoby, a dole take čierne. 🫤

ronie338
29. jún 2025

Ma 2 korene, a keď nie je prerastene dasno nad zubom nemá čo rezať. Naozaj. Maximálne môže rozpilit zub vrtackou pozdĺž korenou a vybrať jeden potom druhy, ide to tak ľahšie von keď je zlomený ale nič viac. Potom len vyskrabe ranu takou špeciálnou lyžičkou aby odstránil cystu a zápal a je hotovo. Bude silný tlak bude cítiť ťah ale žiadna bolest. Dôležité je chladiť 15 minút mieco z mrazničky v utierky zabalené dst pauzu a potom opäť, nie priamo z mrazničky na kožu a dlhšie ako 15 minút lebo môžu vzniknúť omrzliny, nejesť žiadne oriešky, keksíky, ryžu a podobne drobné veci aby sa nedostali do rany, nič mliečne, nevyplachovat, normálne umyť zuby a len jemne vyplachnut, tam sa spravy taka krvná zrazenina ktorá chráni tu ranu a musí tam ostať. Jest na druhej strane. Hlavu na spanie vyššie ako zvyčajne. Stačí prve 2 noci. Naozaj to bude dobre a nič komplikované. Tam naozaj nie je ani najmenší dôvod na to aby niečo rezal. Viem co hovorím

autor
29. jún 2025
@ronie338

Ma 2 korene, a keď nie je prerastene dasno nad zubom nemá čo rezať. Naozaj. Maximálne môže rozpilit zub vrtackou pozdĺž korenou a vybrať jeden potom druhy, ide to tak ľahšie von keď je zlomený ale nič viac. Potom len vyskrabe ranu takou špeciálnou lyžičkou aby odstránil cystu a zápal a je hotovo. Bude silný tlak bude cítiť ťah ale žiadna bolest. Dôležité je chladiť 15 minút mieco z mrazničky v utierky zabalené dst pauzu a potom opäť, nie priamo z mrazničky na kožu a dlhšie ako 15 minút lebo môžu vzniknúť omrzliny, nejesť žiadne oriešky, keksíky, ryžu a podobne drobné veci aby sa nedostali do rany, nič mliečne, nevyplachovat, normálne umyť zuby a len jemne vyplachnut, tam sa spravy taka krvná zrazenina ktorá chráni tu ranu a musí tam ostať. Jest na druhej strane. Hlavu na spanie vyššie ako zvyčajne. Stačí prve 2 noci. Naozaj to bude dobre a nič komplikované. Tam naozaj nie je ani najmenší dôvod na to aby niečo rezal. Viem co hovorím

@ronie338 dakujem pekne. Tak dufam že to zvladnem, som dost bojko aj stresujem. Asi zavriem oči a nechcem o ničom vediet.

autor
1. júl 2025
@ronie338

@ronie338 Už to mám za sebou. Nič nebolelo chvala bohu, ale aj mi musel šiť. Ale už som doma.

ronie338
1. júl 2025

Šitie je fajn to nie je nič hrozné aspoň sa nič do rany nedostane. Zrejme bola väčšia rana. Nič komplikovane. Presne ako som vravela. Už len chladiť a chladiť.

autor
1. júl 2025
@ronie338

Šitie je fajn to nie je nič hrozné aspoň sa nič do rany nedostane. Zrejme bola väčšia rana. Nič komplikovane. Presne ako som vravela. Už len chladiť a chladiť.

@ronie338 Strach bol väčší,ako bolesť.Ale naozaj som nič necitila. Lenže zub pred nim, tam mam tiež cystu...a tu mi odporučili že mesic nič nevrtat....ale na klinike mi povedali,že ony vedia odsparovať....tak teraz neviem čo mam robiť. A tu mi povedali,že ony by vytiahli aj druhy zub, že sa neda zachraniť, ale na klinike povedali že zachrania....tak neviem. A mala by som platit 400€ tak dufam že nebudu vyhodene peniaze von oknom.

ronie338
1. júl 2025

Bez rtg to je ťažko, záleží aj aký veľký je ten zápal, vziať do úvahy aj to ze sa môže stať že sa to nepodarí a ano sú to vyhodené peniaze ktoré mohli byť radšej zaplatené za implantát. Na tie 2 zuby by stačil podľa mňa jeden a by zvládol tie 2 korunky, žiaden mostík, to určite nie. Ale toto naozaj si nechať poradiť od implantologa

autor
1. júl 2025
@ronie338

Bez rtg to je ťažko, záleží aj aký veľký je ten zápal, vziať do úvahy aj to ze sa môže stať že sa to nepodarí a ano sú to vyhodené peniaze ktoré mohli byť radšej zaplatené za implantát. Na tie 2 zuby by stačil podľa mňa jeden a by zvládol tie 2 korunky, žiaden mostík, to určite nie. Ale toto naozaj si nechať poradiť od implantologa

@ronie338 dakujem pekne. A moze sa spyat ešte, keby mi dali ten čap do korenov, tak dr mi hovoril, že bolo by dobre dat korunku...ale unho to stoji 450€ ako dlho by som mohla od dialovat tu korunku?

ronie338
1. júl 2025

Tam je ideálne hneď. Mŕtvy zub je krehký, je náchylnejší na zlomenie. Preto sa aj ta šestka zlomila. Čiže keď sa vyplnia kanaliky, treba znížiť zub a ideálne co najskôr spraviť korunku. Ale úprimne aj ja mam takto zub už 4ty rok vyplnene kanaliky a znížený a zatiaľ drží. U mna naozaj platí ze obuvnikove deti chodia bosé.

autor
1. júl 2025
@ronie338

Tam je ideálne hneď. Mŕtvy zub je krehký, je náchylnejší na zlomenie. Preto sa aj ta šestka zlomila. Čiže keď sa vyplnia kanaliky, treba znížiť zub a ideálne co najskôr spraviť korunku. Ale úprimne aj ja mam takto zub už 4ty rok vyplnene kanaliky a znížený a zatiaľ drží. U mna naozaj platí ze obuvnikove deti chodia bosé.

@ronie338 ja ten zub nemam mrtvy.
No uvidim. Ešte mam dost kazov,ešte je čo robiť. A kedže mam prekus,dost velky,tak ma posielaju aj na strojček.

ronie338
1. júl 2025

To sa dá pekne skorigovať strojčekom a v dnešnej dobe ich je na výber toľko od neviditeľných po farebné a neviem aké... už sa dá kade co porobiť

autor
1. júl 2025
@ronie338

To sa dá pekne skorigovať strojčekom a v dnešnej dobe ich je na výber toľko od neviditeľných po farebné a neviem aké... už sa dá kade co porobiť

@ronie338 ano. Z celeho srdca ♥️ vam dakujem, že ste mi radili. 🥰 Ste velmi zlata.