Búšenie srdca a problémy so zaspávaním: Čo robiť?
Ahojte, rada by som, ak by sa našiel niekto kto má alebo mal rovnaký problém ako ja, pretože už som s nervami v koncoch. Moje problémy začali pred 15.12. a to tak, že som ochorela... slabosť, únava, zimnica , bolesti hlavy ako migréna v jednej polovici hlavy, zaľahnute ucho aj bolesť chvíľková v ňom. Na tú teplotu som brala Paralen ale na bolesť hlavy mi zabral iba nofebran od doktora na predpis. Teplota max.do 38 - iba 1x. Trochu problém so spánkom , spávam v obývačke na gauči, pri telke. Po týchto príznakoch mi dal dr. antibiotiká azitromycín. Vybrala som jedno balenie. Prišiel kašeľ a nádcha, za 3 dní všetko ok. Ďalší deň som sa zobudila s tým, že mi tŕpnu prsty na jednej a druhej ruke, potom noha atď. Nevedela som sa ráno rozhýbať. Stále som sa necítila ako predtým...ok pripisovala som to únave a chorobe, pridal sa tras, proste triaška pri najmenšom pocite chladu, brala som to ako dozvuky choroby, mala som ruky a nohy studené a akoby tie ruky zle prekrvené. Povedala som si, že potrebujem už ísť von pretože som takmer 10 dní bola len doma a polihovala. Cez Vianoce som to nejak dala ale stále som sa necítila dobre...bolo mi ťažko od žalúdka a stále kyselina po všetkých jedlách. Už mi začínali aj úzkostné stavy. Pár dní som mala pocit, že sa mi zle dýcha, mám akoby vkuse napäté svaly brucha, neviem sa uvoľniť. Bolesti ramien, medzi lopatami, ďalšia migréna medzitým. Stále som si hovorila, že to prejde, že zájdem k dr. v utorok, keďže neordinoval. V sobotu sa to však vystupňovalo. Zle sa mi dýchalo, mám búšenie srdca...išla som teda na pohotovosť. Tam ma poslali na RtG pľúc - čisté, krv vrátane d dimerov - ok, malo draslíka - 3,04, saturacia -100% , EKG vraj v poriadku. Číže dr. to uzavrela ako stav po chorobe, mala som infúziu draslíka a išla som domov s tým, že mi predpísali Kaldyum 2 tablety denne a mám sa hlásiť u obvodného a skontrolovať ten draslík a vyšetriť štítnu žľazu atď. Vraj ten draslík mi môže spôsobovať to dýchanie a búšenie srdca ale to trasie asi nie. Lenže ako som prišla z pohotovosti o 22:30 večer dostala som silnú triašku a v noci sa mi absolútne nepodarilo zaspať. Celú noc som vždy, keď už som prechádzala do stavu spánku sa zľakla na hrudi( taký pocit ako keď sa zľaknete a obleje vás také teplo na hrudi ) a šklblo mi nohou alebo rukou alebo bruchom. Nespala som asi 40 hodín. Dnes v noci sa mi konečne podarilo zaspať, ráno som sa cítila lepšie aj hlad som mala. Mám strach, že zase dnes v noci zase nezaspím, skúsila som si ľahnúť aj teraz , že troška si ešte pospim a zase mám ten stav pri zaspávaní, je to extrémne nepríjemné pretože vždy keď sa to stane sa zľaknem a rozbúšsi sa mi srdce. Urobí mi to aj každých 30 sekúnd až sa musím posadiť a pozerať telku. Mali ste niekto niečo podobné? Urobí mi to aj každých 30 sekúnd až sa musím posadiť a pozerať telku. Hlavne to zaspávanie po chorobe a citlivosť na chlad, triašky , búšenie srdca pri zmene polohy, extrasystoly. Ak ste niekto prečítali môj príspevok do konca, ďakujem.
Budem rada, ak sa ozvete.
zaspať podarilo ale asi až po 2 hodinách.Nasadila som si aj magnézium
@zabka79 mala si niečo podobné?
@lenocka137 ano arytmie, ako keby mi vyrazilo dych
@zabka79 a aj ste to riešili, mne zistili ten draslík a dali lieky ale je to ešte horšie, zajtra idem k obvodnému s papiermi z nemocnice, no je to ako zlý sen...
ja som si prešla podobným, pri zápale pľúc a užívaní klacidu, po čase to prešlo, užívala som magnezium a pri užívaní klacidu som musela brať aj lieky na spanie, bez nich to už nešlo. Teraz je to už viac ako 3/4 roka a viacmenej som ok, ale občas mám ešte pred spaním búšenie srdca, vtedy sa snažím upokojiť a dám si magnezium.
@lenocka137 ano bola som na pohotovosti lebo som myslela ze koncim, nasli iba ten draslik...dali tabletky na tyzden potom cardilan na pol roka, preslo to
Vypytaj si magnosolv a vypi ho postupne podvecer, vecer. Alebo si davaj ine magnezko ale vo vacsich davkach a pravidelne. Okrem toho popros dr nech ti predpise Neurol na nejaku kratku dobu, teda ona nech zvazi samozrejme, ale mozes jej to navrhnut. Das si polku vecer, ukludnis sa a zaspis. Poznam tieto stavy okrem trpnutia doverne, extra systola, problem so spankom, atd atd. Mas pravdepodobne po chorobe, mozno si vypytaj listok na kardio nech ta skontroluje. Potrrbujes prechadzky, medovkovy caj, nieco na ukludnenie, vitaminy a mineraly. A dr poradi viac. Nech to rychlo prejde ✊
@liv1 ďakujem za podporu, ja už som hotová 3 týždne som doma nič moc nespravila, sestrička u doktora má vypoklonkovala z ordinácie, že tam majú ľudí so 40 ° teplotami...a objednala ma na štvrtok, uvidím čo mi povie doktor zase som sa celú noc len lakala a nespala ani teraz sa mi nedá...a to mám ísť zajtra do práce, v noci som mala pocit v krku, že sa zadusim, nevedela som ako sa mám dať s hlavou, hrudníkom, ja mám ozaj asi nejakú vážnu chorobu 😢 už som aj plakala manželovi do telefónu...chudák, ten je v práci a ja neschopná doma nič urobiť...
@liv1 mám od maminy magnerot 500
@lenocka137 nemas ziadnu vaznu chorobu. Mas uzkost a mozno panicke ataky po tej chorobe a zo strachu z busenia. Vypytaj si Neurol. Mne opat ochorel pribuzny a hoci na pohlad by sa zdalo ze som fit, v noci to na mna pride, busenie ale take ze spat sa mi neda. Uz tretiu noc som si dala polku neurolu. Zabralo. Na kratke obdobie je to dobra barlicka, aby clovek pochopil ze je to predrazdeny nervovy system. Ekg mas ok, krvne testy ok, skus sa upokojit co to da. Pripadne si kup Lavekan to sa da volne kupit. A kazdy kazducky den prechadzka. Pozitivny film, pozitivna kniha. Aj to prehltanie to vsetko je najskor psychika + vedlajsie ucinky toho lieku a to ze si po chorobe. Vies kolkokrat som si ja myslela ze umrem? Ked mi pri borelioze zacali taketo stavy? Uz je to pomaly 9 rokov. Clovek len trocha potrebuje pochopit svoje telo, pomoct si vitaminmi mineralmi, pohybom atd. a da sa doporiadku.
No, určite to nie je v takejto miere ok, ale to šklbanie pri zaspávaní a stres pri zobudení je normálny. To šklbanie a lakanie pri zaspávaní sa deje, lebo ako sa svaly uvoľňujú a zaspávajú, mozog ich prestáva cítiť a občas to zaregistruje ako pád a telo sa strhne.
A pri zobúdzaní... mozog sa zobudí vypustením kortizolu - stresového hormónu. A ideálne je to presne v takom množstve, že čo človeka nabudí a zobudí, ale v menej ideálnych verziách sa človek zobudí aj s obavou, prípadne nutkaním vyriešiť nejaký problém.
Tiež to kľudne môže byť panický attack.
Je to blbé keď to takto človek má, ale mne napríklad pomáha vedieť tie niektoré mechanizmy za tým. A keď mám blbé ráno sa zobudím v strese, tak aspoň viem že to je iba takáto blbosť a do pár minút to odíde samé, lebo mám bezdôvodne veľa kortizolu. Je určite lepšie vedieť a rozumieť tomu, než ísť spať s obavami. Nie je treba sa báť toho ľaknutia, to si iba mozog blbo vymeral hormóny. Ak je to neúnosné, vždy sa dá predpísať neurol a podobné lieky. Všetkému sa dá pomôcť, všetko sa dá poriešiť.
@refly ahoj, ďakujem za odpoveď, je to už neúnosné ja síce celú noc od 22 ležím si zavretými očami no miliónkrát sa mi to zopakuje a nikdy nedosiahnem fázu spánku...dnes až nad ránom asi o 5 čiže som spala hodinu a už sa to odráža aj na psychike a reakcií cez deň...
@liv1 ďakujem za podporu 🙂
@lenocka137 Ako sa máš? Už lepšie?
@rayla no v noci som spala už dokopy 5 hodín ale aj to najskôr na 45 minút, spankova paralýza, potom ďalších 45 minút, potom polhodinu a potom na 2 hodiny som zaspala...ale lepšie ako nič 🙂 ani tie extrasystoly už nemám, dávam si magnezko, to kaldyum, vitamíny a snažím sa veľa jesť, aby som už nemala stiahnutý žalúdok...ale obávam sa noci...aj keď sa snažím povedať si, že kľud, ak zaspím zaspím, ak nie, nie...lebo vždy sa zobudím a mám niečo strpnuté, väčšinou jednu ruku alebo druhú ale na to rontgene mám dosť veľa nálezov čo sa týka krčnej a sú to také presne z ktorých tŕpnu končatíny...takže tak
@rayla máš aj ty niečo také?
@lenocka137 Super👍. To magnezko dosť pomoze. Len som ti chcela napísať, ako písala kocka vyššie, že to sú určite hormóny a nervový system. Ja to poznám veľmi dobre, ja som to kedysi mala, ale u mňa to bola fakt katastrofa. Nerada na to spomínam...
@lenocka137 Čo sa tyka tŕpnutia, môžeš mať aj zlý matrac alebo vankúš. Môže to mať aj s tým súvis..
@rayla no spávam v obývačke, počas choroby som spala pri telke a už som tu zostala, nechcem ísť do spálne lebo je tam tma a bojím sa, že mi zostane v noci zle...
@lenocka137 No.. ten strach moc dobre poznám.. celé mesiace som spala pri zapnutej nočnej lampe..budila som sa s tepom 120-140 za min. Extrasystoly.. bála som sa zaspat že zomriem.. kto nezažil fakt nepochopi
@rayla som aj taká roztrasená, nohy aj ruky, síce spím v noci ale stále sa budím, ostane mi teplo, potom zase zima, potom mi búši srdce, potom zase ruky tŕpnu alebo nohy...som taká nepokojná...a pritom unavená, nič sa mi nechce...ale včera v práci som ožila, možno musím inak zamestnať hlavu...a nebyť hlavne sama doma s blbými myšlienkami...
@lenocka137 No, to je presne tá hormonálna nerovnováha a nervy. Ja som cez deň bola úplne ok, lebo vtedy to človek dokáže ovládať, nádych, výdych, zamestnať hlavu.. ale noci som mala otrasné..Návaly tepla a tras sú zo strachu..Mne to bolo nakoniec diagnostikované ako panicka porucha..
@rayla asi ma na tom podiel aj psychika...
@lenocka137 Skús spať v spálni, na normálnom matraci, so zasvietenou lampickou.. začni čítať dobrú knizku.. keď to na teba príde, začneš si citat.. to ta zamestná a ukolise.. rob postupne kroky, lebo toto sa dá vyliečiť.. aby si sa dala do poriadku, treba trochu zabojovať. Držím ti moc palce.
@rayla ďakujem 🙂
@lenocka137 to iste mam aj ja mam 24 rokov som chlap masaker akoze idem spat po pol hodke sa zobum na toto
@lombou a boli ste aj u lekára na nejaké vyšetrenia?
Ako sa cítiš?
@rayla lepšie, ale občas cítim, že mám aj v kľude vyšší pulz...môj doktor to všetko zvalil na chrbticu, niekdy mám taký tlak v krku a na hrudi aj celý deň, večer potom už lepšie...ale čo sa týka spánku už dobre, spím aj keď sa zobudím ale to len na wc, nasadila som si b komplex, vitamín C, železo, pravidelne jem a viac pijem vody...viac oddychujem a menej sa stresujem
@lenocka137 No vidíš, super👍

@lenocka137 sucitim s tebou a som si ista ze to ma na svedomi ten Klacid , mala som to iste a dokonca je to aj v letaciku napisane ako neziaduci ucinok....prejde to, trvalo mi to dlho hadam aj mesiac dva...jedz potreviny bohate na draslik....zavarane marhule, banan, melasa....asi sa ti to spojilo s panickym atakom, no kto by ho nemal po takomto fungovani....