icon

Celoplošné testovanie na Covid-19

18. okt 2020

Ahojte dievčatá začínam mať stres. Ze vraj budeme všetci testovaní na covid. Problém je v tom, a týmto by som sa chcela spýtať či to ešte niekto ma tak ako ja, že mne nemôžu spraviť ani klasický výter lebo pri tom vystrájam. Proste na krčnom zažívam hovor a aj doktorky lebo mi nevedia spraviť výber z hrdla, velmi ma napína, alebo vracam pri tom. Z toho mam už taký strach že ani ústa nechcem otvoriť.Co mam robiť? Viem že sa chovám ako debil ale neviem to ovplyvniť :(

ajka0207
19. okt 2020

@lenka2710 ano, ide nám o to odfiltrovať prenasacov, akurát to má par háčikov, keďže nikdy neodfiltrujes všetkých, tak sa šírenie len spomalí. Čiže za dva, tri týždne si tam kde si bola. V prípade že zistíme že tých prenasacov je priveľa, tak ich aj tak nemôžme karantenizovat, je veľa prác ktoré potrebujeme pre prežitie. Už teraz je taká situácia s lekarmi. Síce by mali byť v karantene, ale robia, lebo niekto robiť musi. A v neposlednom rade je tu to, že logisticky je nemožné spraviť celoplošné testovanie tak aby si sa nenakazila tam. Už teraz sú rady u lekára, pred školou... Keď pod jednu volebnú miestnosť spadá 2000 ľudí, ako to urobia aby sa nestretli? Z epidemiologického hladiska je to mega riziko, ktoré napr. Ja nie som ochotná podstúpiť.

ajka0207
19. okt 2020

@alis39 celoplošnym testovaním (ak teda bude úspešné) ale odhalíme ďaleko viac ako 10 000. A pri úvahe že keď sa všetci otestuju tak sa šírenie zastaví ti chýbajú ti, ktorí vyjdú falošné negatívny, čiže stále ochorenie môžu preniesť a oni samozrejme v karantene nebudú. Jedine čo sa dosiahne je že sa prenos spomali, ale podľa výpočtov odborníkov získame tak týždeň, možno dva.

akbara77
19. okt 2020

Nechod sa testovať...a vôbec nechoďte sa testovať nikto.. zatvoria nas ako v Španielsku na mesiac...nevyjdeme z domu. Tak nam treba , debilom

sisaka
19. okt 2020

@lenka2710 a nielen pre teba. Žijem v Kanade a naša provincia robila od konca mája do polovice septembra asymptomatické testovanie, lebo na to boli kapacity a chcelo sa im a tiež mali predstavu, že bohvie koľko prípadov takto zachytia. Naša provincia je počtom obyvateľov skoro ako Slovensko, asymtomatickych ľudí otestovali 233 000 z nich bolo len 0.07% !!!! pozitívnych, týmto chceli získať lepšiu informáciu o šírení v populácii, ale bola to drahá “sranda” a počet zachytených pozitívnych prípadov bol zanedbateľný. Momentálne asymtomatické testovanie už nerobia, keďže mame dosť symptomatickych ľudí. Na porovnanie od začiatku epidémie spravili takmer 1 600 000 testov pri počte 4,5 milióna ľudí, Slovensko ma len 600 000 testov, o miliónov testov menej pri takmer rovnakom počte obyvateľov, takze v prvom rade by sa mali zamerať na ľudí, ktorí majú symptómy a rad radom testovať tých a potom, keď majú chuť rozhadzovať peniaze chodiť hľadať ihly v kope sena.

babi81
19. okt 2020

to co chcu robit su rychlo testy, cize na protilatky nie vyter ale krv z prsta

kvietok173
Autor odpoveď zmazal
era777
19. okt 2020

@jarhal ja som vojacka, mam ukoncenu stredu zdravotnu skolu, doplkove pedag.vzdelanie - ucitel zdravotnickych predmetov, kurz instruktora prvej pomoci + ine, vysokoskolske vzdelanie 2st. V odbore osetrovstelstvo (sestra) plus mam ukonceneho aj odbor zdravotnicky zachranar...odrobene v civile na internom, neurologii, ldch, na nro ambulancii + rok v nemecku poskytovanie specializovanej intenzivnej starostlivosti ...v ossr maju vsetci zdravotnici presne tie iste skoly ako zdravotnici v civile + vela z nich bezne funguje v civilnych nemocniciach su vojaci, ale pracuju normalne v nemocncnici, kde chodia v bielom ako vsetci takze mozno ta uz v zivote nejaka SKUSENA vojenska sestra, alebo lekar osetrovali a ani o tom nevies 😉 naco hned hanit niekoho ? Preco ludia maju hned potrebu niekoho spochybnovat, ked ani nemaju sajnu ako veci funguju ? Kopec vojenskych sestier pracuje denne na ARO oddeleniach maju vysoke skoly + specializaciu z intenzivnej mediciny, staraju sa o najtahsie stavy, alebo su pri uspavani pacientov pri operaciach len ludia o tom nevedia lebo nechodia v maskacoch takze mozes kludne spavat stery nebudu robit ani vodic tanku, ani pyrotechnik, ani strelec ale normalny zdravotnicky personal !

jarhal
19. okt 2020

@era777 dakujem pekne ze si nam to vsetkym ozrejmila...

babi81
19. okt 2020

@kvietok173 rychlotest jedine z krvi

autor
19. okt 2020

@knihomolka2 ja to mam naopak to hrdlo bude problém...

fidka79
Autor odpoveď zmazal
fidka79
Autor odpoveď zmazal
ivkaap
19. okt 2020

Nechapem aky je rozdiel v tom ak by ste mali napriklad v praci alebo deti v skole/skolke pozitivny pripad na covid a otestovat by ste sa ist museli.. Vtedy s tym nikto nema problem, ale pokial je nieco dobrovolne tak vsetci su proti 🤷🏼‍♀️

babi81
19. okt 2020

@ivkaap lebo v tom pripade sa netestujes rychlotestom!

delphineta
19. okt 2020

@bundle no ja mam velký problem sa ist dat testovat.Syn okolopacient-absolvoval to už 6x ale nikdy nie formou hromadnej akcie,vždy sme boli objednani a bol tam iba sam.Kedže ma uplne zničenu imunitu je pre mna problem aj to,aby to absolvoval zbytok rodiny.Fakt nam z toho hrôzu,aby sme sa tam nenakazili.

danusiatko
19. okt 2020

@delphineta ja by som tam v tvojom pripade nesla

delphineta
19. okt 2020

@danusiatko da ss to?lebo momentalne sme na zahraničnej liečbe takže neviem podrobnosti

danusiatko
19. okt 2020

@delphineta ono zatial nevie nikto nic, ani ci to bude povinne alebo nie, vraj sa dozvieme, drzim palce

ivkaap
19. okt 2020

@babi81 Neviem či máte úplne správne informácie ale testovanie má prebiehať za pomoci antigénových testov a nie klasických rýchlotestov. Rozdiel je hlavne v tom, že antigénové testy sú oveľa presnejšie, vedia zachytiť aj asymptomatických jedincov a robia sa výterom z nosohltanu.

autor
20. okt 2020

@ivkaap čiže sa robia výterom z nosa a nie z úst ?

ivkaap
20. okt 2020

áno

autor
20. okt 2020

@ivkaap dakujem , aká úľava ...

mimuska125
20. okt 2020

@lenka2710 myslíš ze to skončí?? Neviem no.. Bude z toho zas len chaus a panika...keby aspoň tie testy boli na 100 percent.

prispievatel
20. okt 2020

Len tak mimochodom. Pán Matovič porušuje zákony aj ústavu:

https://www.youtube.com/watch?v=pYV4O2qg__w
viera
21. okt 2020

@sisaka PERFEKTNE A VYSTIZNE NAPISANE👍👍👍

ivkaap
21. okt 2020

@sisaka Slovensko má 13 milionov testov a nie 600 000

majla87
21. okt 2020

@jarhal ano, cim skor sa odizoluju bezpriznakovi prenasaci, tym skor pojdu deti do kruzkov. Cim viac budu “bezruskovi” a “protisystemovi rebeli” a “ja tam nepojdem, lebo Matovic” vymyslat, tym neskor tie deti pojdu do kruzkov, skol. Pritom to nikoho nebude nic stat, ked sa toho testovania zucastni, ale niektori si tu asi potrebuju predlzovat opatrenia a trapit tym aj zvysok zodpovednych ludi, aby to potom mohli aj tak zhodit na politikov :/

jarhal
21. okt 2020

@majla87 vieš mna to teraz vôbec ale vôbec netrápi a nezaujíma ..otec bojuje o život od včera na koronárnej jednotke v presove .lekari a záchranári skláňam sa pred nimi po včerajšku ako rýchlo prišli a stihli ho včas dopraviť do nemocnice 🙏🏻❤️.

majla87
21. okt 2020

@jarhal Nebyt nezodpovednych, mohol byt doma a zdravy. Prajem skore uzdravenie.