Červené fľaky na prstoch
Ahojte, minulý mesiac som takmer celý mala na prstoch jednej ruky také červené flaky... hneď pri nechtoch. začalo to ako malé bodky a následne sa z toho stali flaky, ktoré svrbeli, na dotyk boleli. Asi týždeň/dva dozadu, sa mi objavil červený flak na prostredníku, prst vyzeral, akoby som sa porezala a je to reakcia na to, lenže vyzerá to čím ďalej tým viac katastrofálne... od včera sa mi spravili znovu spomínané flaky na ďalších prstoch... neskutočne to svrbí, pri dotyku to bolí, a obvodná mi povedala, že nevie čo to je a predpísala mi zodac... nestretli ste sa prosím s týmto problémom? :(
@jit_sm minulý rok v zime som to nemala, ale inak každú zimu… mam to aj teraz už asi mesiac, nepomohlo ani nosiť rukavice hneď ako sa ochladilo, otrasne mi tá ruka vyzerá a hlavne neskutočne tie opuchnuté prsty bolia, už nemrhám ani energiou chodiť k lekárom keďže je to zbytočné, v lekárni mi dali Xyzal na alergiu, nepomohlo, krémovanie tiež nepomáha. som z toho dosť zúfalá, nakoľko pracujem s luďmi tak je dosť hanba mať takú ruku. najhorší prst si aspoň cez deň prelepujem leukoplastom, mala som tam dosť velký pluzgier 🙈 je to dosť velké trápenie, hlavne keď viem, že musím čakať niekolko mesiacov aby to zmizlo :(
@jit_sm kožná mi vtedy pár rokov dozadu povedala, že chemikálie pri upratovaní, stres, zvieratá atď a keď sa ochladí je to akoby “posledná kvapka” pre tú kožu a vyzerá to takto. zaujímavé je, že teda nie som jediná čo tým trpí (asi sa zhodneme že je to utrpenie) a lekári o tom nič nevedia 🙈
No utrpeni je to priserne... mam ale update a treba ti to pomuze. Zkus se zeptat u doktora na "chillblain lupus erythematodes" - to je moje diagnoza. Mne se zatim letos zadne fleky neudelaly, snazim se byt co nejvic teple a co nejvic se hybat/trenovat prsty, aby se co nejvic prokrvovaly a nedoslo k stazeni cev a immunologicke reakci. Kremy atd. v tomhle pripade vubec nepomuzou, je to "vnitrni" problem bohuzel....
@jit_sm vďaka za tip. treba s tým ísť ku všeobecnému lekárovi? robia sa na to aj nejaké testy? mňa vtedy kožné “vyšetrili” len tak, že sa na to pozreli…

Ahoj,
mam uplne to same na rukou a tohle je prvni prispevek, ktery jsem na internetu nasla od nekoho se stejnym problemem.
Mam to uz 7 let na obou rukou, zacina to vzdycky v listopadu (november) a konci jakmile se zacne oteplovat (april/maj). Byla jsem s tim u spoustu doktou (kozni, alergologie) a nikdo nevi z ceho to je, Urcite to neni z nehtu - nikdy jsem umele nehty nenosila a objevilo se to z niceho nic. Taky jsem na to dostala antibiotika (dvakrat) a tisic mazani (nefungovalo nic) a kazdy rok se to objevuje znova. Nejak to souvisi s chladem, ale "oficialne" to chladova alergie neni. Umyvani nadobi, stres, domaci zvirata na to taky nemaji vliv...
Stalo se ti to tenhle rok znovu? Nebo se ti to podarilo nejak vyresit?