icon

Červené fľaky na prstoch

christianna_1
23. jan 2021

Ahojte, minulý mesiac som takmer celý mala na prstoch jednej ruky také červené flaky... hneď pri nechtoch. začalo to ako malé bodky a následne sa z toho stali flaky, ktoré svrbeli, na dotyk boleli. Asi týždeň/dva dozadu, sa mi objavil červený flak na prostredníku, prst vyzeral, akoby som sa porezala a je to reakcia na to, lenže vyzerá to čím ďalej tým viac katastrofálne... od včera sa mi spravili znovu spomínané flaky na ďalších prstoch... neskutočne to svrbí, pri dotyku to bolí, a obvodná mi povedala, že nevie čo to je a predpísala mi zodac... nestretli ste sa prosím s týmto problémom? :(

Strana
z3
jit_sm
28. dec 2022

Ahoj,
mam uplne to same na rukou a tohle je prvni prispevek, ktery jsem na internetu nasla od nekoho se stejnym problemem.
Mam to uz 7 let na obou rukou, zacina to vzdycky v listopadu (november) a konci jakmile se zacne oteplovat (april/maj). Byla jsem s tim u spoustu doktou (kozni, alergologie) a nikdo nevi z ceho to je, Urcite to neni z nehtu - nikdy jsem umele nehty nenosila a objevilo se to z niceho nic. Taky jsem na to dostala antibiotika (dvakrat) a tisic mazani (nefungovalo nic) a kazdy rok se to objevuje znova. Nejak to souvisi s chladem, ale "oficialne" to chladova alergie neni. Umyvani nadobi, stres, domaci zvirata na to taky nemaji vliv...
Stalo se ti to tenhle rok znovu? Nebo se ti to podarilo nejak vyresit?

christianna_1
autor
7. dec 2024

@jit_sm minulý rok v zime som to nemala, ale inak každú zimu… mam to aj teraz už asi mesiac, nepomohlo ani nosiť rukavice hneď ako sa ochladilo, otrasne mi tá ruka vyzerá a hlavne neskutočne tie opuchnuté prsty bolia, už nemrhám ani energiou chodiť k lekárom keďže je to zbytočné, v lekárni mi dali Xyzal na alergiu, nepomohlo, krémovanie tiež nepomáha. som z toho dosť zúfalá, nakoľko pracujem s luďmi tak je dosť hanba mať takú ruku. najhorší prst si aspoň cez deň prelepujem leukoplastom, mala som tam dosť velký pluzgier 🙈 je to dosť velké trápenie, hlavne keď viem, že musím čakať niekolko mesiacov aby to zmizlo :(

christianna_1
autor
7. dec 2024

@jit_sm kožná mi vtedy pár rokov dozadu povedala, že chemikálie pri upratovaní, stres, zvieratá atď a keď sa ochladí je to akoby “posledná kvapka” pre tú kožu a vyzerá to takto. zaujímavé je, že teda nie som jediná čo tým trpí (asi sa zhodneme že je to utrpenie) a lekári o tom nič nevedia 🙈

jit_sm
9. dec 2024

No utrpeni je to priserne... mam ale update a treba ti to pomuze. Zkus se zeptat u doktora na "chillblain lupus erythematodes" - to je moje diagnoza. Mne se zatim letos zadne fleky neudelaly, snazim se byt co nejvic teple a co nejvic se hybat/trenovat prsty, aby se co nejvic prokrvovaly a nedoslo k stazeni cev a immunologicke reakci. Kremy atd. v tomhle pripade vubec nepomuzou, je to "vnitrni" problem bohuzel....

christianna_1
autor
10. dec 2024

@jit_sm vďaka za tip. treba s tým ísť ku všeobecnému lekárovi? robia sa na to aj nejaké testy? mňa vtedy kožné “vyšetrili” len tak, že sa na to pozreli…

Strana
z3