icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

romiada
5. júl 2019

@helga9 ahoj. Dik za'opytanie. Uz sa jej polepsilo. Nastastie tie stavy po par dnoch potom ustupia. Jazyk ma akurat strasne biely....kava jej vobec nechuti a pali ju žáha. Ale to už je nič oproti tym predošlym dňom.
Tebe sa to uz tiez krati vsak? Este necele 2 tyzdne....Neboj. operacia nie je taka hrozna. Ja uz som bola 2x pod narkozou a da sa to zniest.

helga9
5. júl 2019

@romiada áno kráti sa mi to. Budúci tyzden mam predoperacne vyšetrenia. Este som nepozerala co všetko mi chirurg napísal ze mam absolvovať. Každý den si opakujem ze uzliny ste negatívne možno to zafunguje /hehe/. Od toho závisí moja ďalšia liečba. Samozrejme aj od toho ci mi ostane horm pozitívny a her2 negativ / ze sa to niekedy zvykne zmeniť/ a ki67 je tiež dôležitý mala som 10 z biopsie. Ale verím si verím . No mamka ma este 2 cykly zvladne to neboj. Aj pije tu stavu z aronie?

helga9
5. júl 2019

@hracka123 pozerala som ten E cedh tak pozitív je dobrý tiež to súvisí s ochranou buniek. To CK súvisí s kosťami srdcom a mozgom ženy mávajú okolo 3,5 ja som z biopsie mala 5. Len neviem ako to súvisí s nádorom. A ze tie hodnoty kolíšu napr pri športe.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
romiada
5. júl 2019

@helga9 dufam ze'Tvoja opka patri medzi tie ktore sa nerusia pre velke teplá. Prajem Ti aby si to mala čim skor za sebou. Operovat Ta budu v NR?
Som nevedela ze'tie hodnoty sa mozu zmenit 🤔

helga9
5. júl 2019

@romiada ze nie často ale môžu sa zmeniť vplyvom chemo. Napr her2 negat sa moze zmeniť na poz. Ale v to dúfam ze nie bo potom biologická liečba. No som zvedava co mi vide ale verím ze len to dobre aj keď ide o takúto diagnózu.

helga9
5. júl 2019

@hracka123 no neviem ci som dobre vyčítala mala si 2 opky? Jednu len nádor a druhu komplet prec?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
5. júl 2019

@hracka123 mas písaný Dcis to je taký iný typ moc som o ňom necitala. Ale mas grade1 co je dobre si myslim. Horm pozitív a her2 negativ co hovoria Dr ze je dobrá kombinácia. Treba vybrať chemo a neviem ci ti dajú rádio lebo keď je mastektómia tak netreba ale na tu uzlinu treba. A horm liečba. Mas take receptory ako ja teda ja co som mala podľa biopsie.Veľmi tažko sa v Tom vyznať lebo každý Dr ma iné postupy a základ je ako sa choroba bude správať. A každá studia co čítam hovorí niečo iné teraz uz ze ani uzliny nie sú prognostický faktor ani tie ostatne faktory co tam mas popísané tak vyznaj sa v Tom. A vsade uvádzajú všetko v 5 ročnom prežívanie co je totálne zavadzajuce a štatistiky tie co sú popísané sú stare.A co si ja myslim tak všetko záleží od organizmu a ako sa s tým popasuje niekto ma vysoké ki67 a nebude mat progresiu som názoru buď alebo lebo tak ako Dr nevedia ako to vzniká tak nevedia ako sa bude správať. Treba mysliet pozitívne lebo utapat sa v nejakých myšlienkach nam nepomôže treba urobit maximum pre svoje telo veľa zeleniny ovocie cvicit príroda a hlavne byt duševne v pohode.

helga9
5. júl 2019

@evilhemova ahoj ako sa cítiš? Horúčku si nemala?

helga9
5. júl 2019

@nori21 ahoj chcem sa opytat na tu lymfoscintigrafiu to ti robili v nemocnici? Ako to prebieha? Uzlinu ti ukázalo ze je zväčšená?

nori21
6. júl 2019

@helga9 Ja som bola operovaná v Šaci ale v ten deň keď som mala nastúpiť na príjem ráno som bola v Košiciach v starej nemocnici na toto vyšetrenie.Preto lebo tam je nukleárna medicína.Ja som od Košíc na 100 km. A na druhý deň ma operovali.Áno niečo tam vyšlo,ale počas operácie to vybrali a histológia ukázala,ze je dobrá.Asi preto to vyšli tak,lebo tá uzlina bola tesne vedĺa nádoru.

helga9
6. júl 2019

@nori21 no mna na nic take neposielajú. Uzliny sú v pazuche a ty si niekde tam mala nádor? Lebo ja ho mam od pazuchy dosť daleko v pravom prsníku ale v strede hrudníka medzi prsiami.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
6. júl 2019

@hracka123 ahoj to znamená ze neni horm pozitívny ani her2

nori21
6. júl 2019

@helga9 Áno skoro pod pazuchou dosť hore.

helga9
6. júl 2019

@nori21 ja budem mat kvôli tomu dva rezy lebo to mam daleko od seba

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
6. júl 2019

@hracka123 no ja to mam v pravom prsníku ale z vnútornej strany nie ku pazuche a je lepsie z hľadiska recidivy mastektómia

nori21
6. júl 2019

@helga9 Mám 7cm rez.Teraz bude ďalší

helga9
6. júl 2019

@nori21 nech uz mame po liecbe baby

helga9
6. júl 2019

@nori21 no tiež určite budem takú mat

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9