Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 😊, 23 rokov, užz som podstúpila viac operacii, pred 3 rokmi to bolo už na "konečnú", len paliativna starostlivosť, ale vďaka super lekárke a jej chuti nevzdať to, som stále tu a dokonca vo veľmi dobrom fyzickom stave 🤗. Do najdlhšej smrti ( a dufam, že to bude ešte dlho 😁), budem tej žene vďačná. Inak, ja som fakt mala šťastie na dobrých lekárov.
@helga9 Juuuj, vela otazok 🙂. No, štádium bolo tretie /vtedy pred 23 rokmi zo styroch, neviem, ako je to dnes/. Nasla som si nador v prsniku sama tym, ze ma pobolieval. Bola som opakovane na biopisii, na onkomarkeroch, ba i na ultrazvuku - nic nenasli. Po pol roku zbytocnych vysetreni a mojho strachu a "vnucovania sa", sa prihovorila jedna lekarka a odoperoval ma starsi pan primar s tym, aby som mala konecne pokoj v dusi a nescvokla sa. No a ked som sa prebrala, stal nado mnou a smutne pokyval hlavou, ze veru pozitivne, tretie stadium, napadnute uzliny v podpazusi.... atd. Nasledovala chemoterapia, ozarovania, lieky a pomerne dlhe stadium remisie. A ked si uz clovek mysli, ze je vlastne za vodou, tak sa nasiel nador v hrudnej kosti. Dalsie lieky, velmi dobre zvolene, dalsich 8 rokov bez zmeny. Napokon sa vymenili lekari a nova usudila, ze skoda brat lieky, ked je stav taky stabilizovany a vysadila. O rok bola rakovina spat a sirila sa. Mala som velke bolesti, velmi velke, dnes si vsak myslim, ze za najmenej polovicu mohla zrutena psychika. Dlho som bojovala, chodila skucat mojej dobrej pani lekarke /teda opat inej, ktoru mi osud zoslal nahodne, hoci k nej vobec nepatrim/ a ked som to uz vzdala, prevzala iniciativu ona. Vybavila operaciu - odstranenie vacsej casti hrudnej kosti a pripadajucich rebier, nahradenie titanom. 3 mesiace po operacii som preklinala svet aj zivot a potom sa vsetko zvrtlo k lepsiemu. Doteraz mam vysledky take dobre, ze ani ta mila pani doktorka nevychadza z udivu a citim, ze ma uprimnu radost z tejto zmeny. O mesiac idem zase na kontrolu po pol roku, ale verim, ze dopadne dobre. Nebyt obdobia velkych bolesti, povedala by som, ze fakt som sa mnohemu naucila. Hlavne byt trpezlivejsia a viac verit vlastnemu telu. Pomohlo k tomu aj chodenie psychlologom aj moj vlastny zaujem o psychiku a mozog ako take. Prihlasila som sa na rekreacne studium psychologie, vela sa pytam, vela citam, vela sledujem na sebe. Fakt VELMI mi to pomohlo. A ako sa upokojila mysel, zlepsilo sa fungovanie celeho tela. Ano, mam krcove zily, konecne vyliecene bercove vredy, posunutu chrbticu po operacii hrudnika, artrozu klbov, atd, atd, ale to uz ide s vekom a zatial sa s tym da obstojne zit 😉.
No a co sa genetiky tyka, po vybrati maternice a vajecnikov /viac-menej preventivne, kvoli moznym metastazam/ som sa sama pytala na moznost genetickych vysetreni. Bola som ochotna si ju aj zaplatit, uz kvoli dcere. U nas v rodine totiz je a bolo hodne onkologickych ochoreni rozneho druhu. Postihnuti predkovia su uz mrtvi a clenovia rodiny, co ochoreli az po mne, su zial mrtvi uz tiez😢. Ale na Heyudukovej boli velmi ochotni, ba zdalo sa mi, ze radi, ze mozu testovat dalsi pripad. Nezistovala som, co konkretne bolo predmetom genetickeho vysetrenia, len to dlho trvalo. No a ked som sa nakoniec rozpravala s pani doktorkou na genetike, vysvetlila mi, ze moje testy boli tak v poriadku, ze si mysleli, ze urobili dakde chybu, tak este to poslali na presetrenie do Prahy. Vysledok bol taky, ze po genetickej linii sme naprosto v poriadku a ze teda ani dcera nemusi chodit na ziadne kontroly. Vraj, ano, aj ona moze ochoriet, bo je toho teraz velmi vela, ale nie po genetickej linii....
Pomohla som? Ak mozem v niecom poradit, rada, staci sa spytat 😉
@helga9 ono, ja som taký dosť silný introvert, čo veri len sebe. A tuto som zistila, že sa da veriť aj lekárom (aspoň teda väčšine), že sa oplatí veriť ich radám, hoci nemajú veľmi kedy vysvetľovať, čo by hooodne pomohlo 😊. A hlavne byt trpezlivý a pokračovať, aj keď už naskočí pocit, že je to zbytočne. Lebo väčšinou nie je.
@katenka2 no nemienim sa vzdávať a iné ako vyliečenie si nepripúšťam. Zo začiatku jak mi to diagnostikovali som haluzila no potom som sa tak nastavila ze určite bude dobre. Aj chemo som niesla možem povedať ze v pohode. Beriem to ze mam chripku nech to znie akokoľvek. Občas rozmýšľam co bude a mam strach z recidivy a to este nemám ani po liečbe ale bude ako bude. A ako pred toľkými rokmi riešili prsníky mala si mastektómiu? Ci vzali len časť?
Dievčatá dnes som bola na anest. Vysetreni. Vyšla sestrička zobrala kartu a po chvíli ma zavolala dnu. Ze aj ona ma tuto diagnózu je 5 rokov po ma horm. Liečbu a dokonca býva o ulicu ďalej odomna takze sme si vymenili čísla a určite dáme kafe. Mala 4 mm hrcku a bez pozitívnych uzlín no aj tak jej pri opke vzali všetky uzliny. Dr jej povedal ze určite niektorí Dr povedia ze to zle urobil ale on proste vybral všetko aby zabránil šíreniu ze stačí jedna bunka ak tam ostane. Toto iste mi povedalo jedno mladé dievča s ktorou si píšem negatívne uzliny pri opke a vzal všetky. Co si o tom myslite?
@lauritka00 ahoj musíš vydržať do vyšetrenia moze to byt hocičo cysta fibroadenom netreba mysliet na najhoršie a hlavne kým nemáš vyšetrenie. Chápem mas obavy
@mata9522 Dakujem dusicka, tolko ludi mi to vravelo 😂..! Pritom som zbabelec, ufnukanec, pesimista a šialenec - vsetko dohromady 😖. Ale aj sa "ucim a vyvijam"😉.... "Hrdinkou" som, ked su vysledky OK, ak sa to pokasle, hned som opat na dne. A tak poznam v okoli uz nejedneho psychiatra, ci psychologa a samozrejme aj hodne onkologov a inych lekarov. Ze tu stale mozem byt, za to dakujem rodovej dlhovekosti, zdravemu srdcu a superodolnemu zaludku. Vraj dost podstatne veci. A tiez hlaske mojho stareho otca /ktoru velmi casto citujem/ - ze aj smrt si treba zasluzit 😂, popripade citatu mojho otca - kto ma odvisnut, ten sa neutopi...
Ale vazne, myslim, ze riadit sa radami lekarov, zamestnat sa cimkolvek /len aby nebolo kedy mysliet na somariny/ a popripade, ak mas na starosti dalsich ludi, za ktorych si zodpovedna a vies, ze by to bez teba slo tazko... to je asi ta najschodnejsia cesta. Ano, iste oddych...no, to obcas treba...., pozitivne myslenie??? co ja viem, tomu akosi nie som az taka naklonena, lebo to na cloveka chrlia zo vsetkych stran a vsetky mozne media, i zive bytosti 😨 a tak sa mi to akosi sprotivilo. Ale zas hovorim si, sme odlisni, musia byt i ti "nepozitivni", ved aky by bol ten svet, keby sme boli vsetci rovnaki? Dokonaly?!? Hrozna predstava! Takze ak prezivam s touto povahou, urcite to date i vy, ostatne dievcence 👍 Ono, ako raz povedala jedna starucka psycholozka /aj ked to vtedy nebolo urcene pre mna/ - dusicka, bolo dobre, teraz je zle, ale opat bude dobre! Len treba vydrzat a trochu tomu pomoct 😉
@helga9 Helga, pred tymi 23 rokmi sa asi operovalo podobne, hoci... Ja som mala 3 stadium a v prsniku hrcu ako vajce, napriek tomu pan primar iba vybral, co povazoval za potrebne a pritom to urobil tak krasne, ze nik nevie, ze som mala prsnik operovany. Podobne iny lekar mi vyberal maternicu aj vajecniky a tiez urobil taky rez, ze ho takmer nevidno. Vraj, aby ma nepospatil 😂. Vtedy som sa zufalo nasmiala a miesto podakovania som mu odvetila, ze v takom stave, ako som vtedy bola, je uz uplne jedno, ci mam cele brucho rozpitvane, alebo nie. Takze, cista nevdacnica 😅

@katenka2 tak ďakujem.asi to tak spravím,že si to sama kúpim.a vieš mi povedať,koľko to stojí?