icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

gjoya
10. júl 2019

@evilhemova kludne vyhladaj psychologa, alebo aj psychiatra. Poznám veeela báb, ktoré chodia. Nie je to hamba. Pri tejto našej diagnóze máš na to plné právo....Ja mám možno šťastie, že popri malej nestíham o chorobe rozmýšlať, no mávam chvíle, ked sa musím vyrevať, príde depka....

helga9
10. júl 2019

@gjoya ahoj. Ohľadom tej genetiky robili ti aj brca? Ja som len volala geneticke a ona povedala ze pri lobularnom brca nemutuje alebo ako sa mam vyjadrit . Tak co ti vlastne vyšetrovali? Aké gény ? Niečo ti vyslo upozornili ta na niečo?

helga9
10. júl 2019

@gjoya no @evilhemova sa odmlcala bohužiaľ ma to mrzí snažila som sa ju podporiť neviem co s ňou je ale mala depku riadnu a ze je stále doma mala by sa niekam obrátiť psychika veľa robi

helga9
10. júl 2019

@ragulca Milá moja / tu malo byt oslovenie no neviem jak sa volas/ dodatočne k tvojmu okrúhlemu jubileju ti prajem všetko len to naj naj naj ale hlavne to zdravicko

gjoya
10. júl 2019

@helga9 ja som bola na gnetike v BB. Uplne bez problémov mi urobili všetky gény, ktoré sa dali, tuším mi hovorila že okolo 20. Presne som si to nezapamatala, bolo to pred rokom. BRC mi vyšli negatívne, no pozitívny na 50% mi vyšiel gén CHEK2. Zahrňuje prsníky, vaječníky, maternicu, hrubé črevo a u mužov prostatu. No ževraj je manifestačný len na tých 50%. No aj to je dosť. Takže celá rodina by si mala dať urobiť vyšetrenia na tento gén. A na všetky tieto orgány budem viac sledovaná. Vaječníky a maternicu plánujem dať na jeseň von. Potom aj druhu prsnú žlazu, všetko preventívne.

helga9
10. júl 2019

@gjoya lobulárny ze sa rad usádza do obidvoch prsníkov zatiaľ druhý mam čistý. Ale tiež som nad tým rozmýšľala ze po roku ak pôjdem na rekonštrukciu tak hneď obidva naraz. A vaječníky plánujem vybrať tiež aby som sa vyhla zoladexu kedže som tiež horm. pozitívna. Bola si na rekonštrukcii? A pamätáš si z biopsie hodnotu akú si mala to ki67?

ragulca
10. júl 2019

@helga9 jeeeej, dakujem veľmi pekne 😊

helga9
10. júl 2019

@ragulca tuším to je den nezávislosti?

ragulca
10. júl 2019

@helga9 veru, veru... 😂😂😂

helga9
11. júl 2019

@sabova ahoj bola si na rehabilitácii? Co ti povedali na tie masáže?

helga9
11. júl 2019

@mata9522 ahoj krvicka bola ako? Number 6 ti dali?

helga9
11. júl 2019

@mata9522 ahoj krvicka bola ako? Number 6 ti dali?

sabova3
11. júl 2019

@helga9 ahoj.ano,bola som, musela som ísť včera na cievne a on mi napísal papier,že má odporuca.takze zajtra tam odnesiem ten papier a konečne môžu začať masáže.dufam,že to pomôže.

sabova3
11. júl 2019

@helga9 ahoj.ano,bola som, musela som ísť včera na cievne a on mi napísal papier,že má odporuca.takze zajtra tam odnesiem ten papier a konečne môžu začať masáže.dufam,že to pomôže.

helga9
11. júl 2019

@sabova3 Dr odporúčal na lymfedem wobenzym nevyskusas?

sabova3
11. júl 2019

@helga9 brala som ho,ale to treba brať veľa,desať ráno a desať večer.tak som prešla na mobivenal.tam sa berie len jedna ráno a večer.tak uvidim

helga9
11. júl 2019

@sabova3 áno wobenzym veľa viem. Tak vyskúšas tento mobivenal a uvidis len to treba asi dlhodobo. A mas aj ten rukáv?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
11. júl 2019

@hracka123 ??? To je zle?

helga9
11. júl 2019

@hracka123 mas mat opku?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
11. júl 2019

@hracka123 prepáč uz to mam dopletene. No ja dúfam ze nedostanem

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
11. júl 2019

@hracka123 nie niekto pri cheme ma menzes ako napr ja chodil pravidelne a niekomu prestane je to individuálne ale nevadí to

ragulca
11. júl 2019

@sabova3 mne mobivenal pomohol

sabova3
11. júl 2019

@ragulca no uvidím, beriem ho ešte len týždeň.bodaj by pomohol.

sabova3
11. júl 2019

Ženy,chcem sa spýtať o ten stahovaci rukáv.na koľko rukavov máme nárok za rok?ja už som jeden vybrala v apríli a nie veľmi mi pasuje tak či môžem dostať ešte jeden .

katenka2
11. júl 2019

@sabova3 kazdeho pol roka je narok na novy. Navleky /ja tomu tak vravim/ nosim uz asi 15-17 rokov, si uz ani nepamatam a natrafit na fakt dobry je kumst. Najnovsie vzdy poprosim lekarku, aby mi predpisala zvlast rukavicu a zvlast navlek od zapastia hore a potom to vseliako kombinujem 😀, skusam, neraz zosijem. V zdravotnickych potrebach ma uz poznaju ako staru klientku

sabova3
11. júl 2019

@katenka2 takže keď som brala v apríli tak teraz nemôžem, až po pol roku?ja som myslela,že dve na rok a je jedno kedy ich vezmem.

katenka2
11. júl 2019

@sabova3 ani nie, lekari to dost strazia, lebo ich zato poistovna popotahuje. Leda tak kupit jeden krat za vlastne, aj to som robila, lebo nosim ich fakt poctivo a ked som obden pravala.... dost sa to nici