Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@mirkakamilka drzim palce, nech vsetko dobre dopadne. Neboj, ak bude aj kompletna maste, tak po roku - roku a pol ti urobia nove prsko a to sa robi z tuku vraj, tak ak nejaky mas navyse, zbavis sa ho 😉
@anniera aj mne vypadali len 2/3 vlasov, mozno viac, ale prvu zimu som nosila ciapky, v aprili to uz vyzeralo celkom zaujimavo. Este stale mam copcek vzadu, kvoli ciapkam v zime, aby mi aspon nieco trcalo spod ciapky a na jar sa chystam tiez, ze uz si dam urobit normalny uces, to uz by som mala mat vlasy po bradu, aspon dufam
Ahojte, už dlhšie vás tu sledujem... som po mastektómii prsnika, mám za sebiu 6 cyklov chemo... Bohuzial mám mts na kostiach... Doteraz som neprišla na to, kde sa stala chyba... Každý rok som absolvovala preventívne prehliadky a aj tak... Tak hádam už bude len lepšie...
@ragulca ahoj, vitaj, ono je zbytocne patrat kde sa stala chyba...vacsinou sa nikde nestala..treba sa s tym len vyrovnat, neriesit, bojovat a tesit sa z kazdeho dna.. aj ked viem, ze je to niekedy tazke, ja uz mam iba hormonalnu liecbu a aj tak mam zle dni...ale snazim sa si to nevsimat... kolko mas rookov?
@ragulca Áno je to taký kritický vek. Blížime sa k prechodu, vaječníky začnú blbnúť a produkovať rôzne množstvá estrogénu (resp. zvýšené množstvá tohto hormónu) z toho sa tvoria nádory v prsníkoch.....okrem toho, sme deti Černobyľu.....ťažko povedať. Ale my to všetko zvládneme, lebo sme silné ženy ❤
@tilly Ja práveže na onkológii stretávam skôr staršie ženy odo mňa, také čo sú po 60.-ke. Mladšiu odo mňa som tam tuším ani nevidela za ten čas čo tam chodím, ale samozrejme to neznamená že neexistujú.
@ragulca
@zupap Nebojte baby, bude dobre len tomu musíme veriť! Medicína dosť pokročila za posledné roky a my robíme všetko preto, aby sme sa tejto zákernej choroby zbavili. A teraz negatívne myšlienky šup za hlavu a myslite na to aké si spravíme krásne Vianoce ❤
@anniera ja som to o tej štatistike čítala asi pred tromi rokmi a teda spomenula som si na to, keď som prechadzala diagnostikou...
Mám aj tri štyri kamošky, ktoré mali presne 35 keď sa liečili. Teraz mám kamošku, čo sa aktuálne lieči hore v nou a teda tiež hovorí, že kopa mladých bab tam je, ďalšej známej som teraz posúvala parochnu, hrozné niečo... jedna kamarátka budúci týždeň končí liečbu, ďalšia má ešte viac ako polovicu pred sebou a ďalšiu akurát teraz diagnostikuju, žiaľ tu je to recidiva, ale maternica a vaječníky, nie prsnik...
Strašne veľa...
Dievčatá , ja som od Vás starina 46rokov . Ste fakt mladučké na také diagnózy , tiež sa liečim v nou BA a teda mladých tam stretávam dosť . Ja mám už dospelú dcéru a Vy doma malé deti . Máte palec hore a môj obdiv . Ragulca presne , nerieš či si niečo nezanedbala . Aj ja som chodila na pravidelné mamo a verím , že aj ostatné kočky čo sú na tomto fóre. Inak ďakujem za podporu , mne je jasné že kašľať na prso , len nech sme tu čo najdlhšie , len annierkine oslovenie prišlo asi práve v deň keď keď som ho mala horší. Ja už si dokonca myslím , že má na tomto všetkom zásluhu nejaký "labák " lebo dvojnásobok ochorenia za posledné dva roky je horobilné číslo . A zbytočne sa vyhovárajú že je to preto lebo ženy začali viac chodiť na diagnostiku . Nezačali......taktiež štatisticky dokázané. Kočky hlavu hore , fakt poďme si urobiť krásne vianoce , tešme sa z blízkych , alebo z toho čo nás teší. Áno toto všetko je skúška čo nám chce niečo povedať. Tillinka dík , tuku mám po taxole a kortikoidoch až až🙂 . dúfam , že to dám dole . A vlasy taká sranda , rastú mi husté ale ako povedala Eva Bacigalová Salz and pepper 🙂 možno nebudem farbiť a budem nosiť tento sivý kožúšok 🙂 Dievčatá všetko krásne , sme v tom spolu . Držte sa ......
Ragulca , mala si mts aj inde ? , presne tohto sa bojim , ze CT ciste ale ci nemam nalez na kostiach . vdaka za odpoved
@mirkakamilka nie, iba na kostiach
Ahojte,
Chcem sa vás spýtať, ako Vám nato prišli? Nahmatáte ste si hrčku alebo pri preventívnej prehliadke na sone? Ďakujem
Prajem Vám veľa síl a skoré vyzdravenie
@januska1211 ja som si nahmatala a to mi následne na sone tvrdili, že tam nič nie je, že prsník je čistý. Tak som im musela priložiť sondu presne na to miesto. Takze asi tak.... zdravotníctvo jak oci
@januska1211 Ja som si nahmatala hrčku sama, išla som k doktorovi, ten ma poslal na sono, potom biopsia a stanovenie diagnózy. Ale poviem pravdu, že keby som mala väčšie prsia tak si tú hrčku nemám šancu nájsť sama, lebo ja som ju mala rovno pod bradavkou na takom mieste, že by ma v živote nenapadlo tam hľadať.
@anniera
@ragulca
Ďakujem ta odpoved, pýtam sa preto, lebo ma už dlhšie pobolieva ľaví prsník, žijem v Rakúsku, tu som bola na 2 sonach, na Slovenku som di ešte zaplatila jedno.
Môj doktor ma ubezpečil, že keby niečo, tak to isto uvidia, gynekologička povedala to iste, že s prsnikom to nemá nič spoločne, ale predsalen stále mám taký nepokoj v sebe
@mirkakamilka ta knižka, resp blog evy bacigalovej je super, odporúčam každej...
Teraz som sa dozvedela o ďalšom pripade v mojom okolí. Kocka má ročné babo doma 😢
Ja nechápem, neviem čo sa to deje, ale normálne to nie je. Mne bolo povedané, že černobyľ za veľa môže. Akurát tieto naše ročníky boli vtedy vo vývoji a nevedelo sa o tom, tak sme veľa tej radioaktivity pojedli v salatoch, vypili v mlieku.
Ale aj ostatné krajiny majú problém. Rakusko malo minulý rok krebsalarm, dokonca ich ministerka zdravotníctva zomrela na rakovinu...
@januska1211 tak sa pýtaj na mamografiu, J keď neviem, ci na SK uspeješ, a. AT netuším ako to je. Radšej raz zbytočne ako raz neskoro...
Milé moje spolubojovníčky!
Prajem vám čarokrásne Vianoce plné lásky, ktorú nám dávajú naši najbližší. Plné pohody, krásnej atmosféry, nádherných rozprávok a sladkého ničnerobenia. Aby ste aspoň pár dní nemysleli na starosti ktoré máte a aby si každá z vás rozbalila pod stromčekom to, po čom túži. Viem, že darček ktorý si všetky tajne želáme sa nedá kúpiť, ale nech nám to zdravíčko slúži aspoň tak dlho ako sa len bude dať! ❤
@januska1211 nechcem ta strasit ale ani mamke ani sono ani mamigraf nic nezistil. Az ked ju otvorili zistili co tam je... tiez pobolieval a vytekala tekutina z prsnika.
Zelam vsetkym krasne a pokojne sviatky.
Myslite len na to ze tato choroba je skuska a ak zistite aj duchovnu pricinu preco vznikla vyhrate boj... skore uzdravenie vsetkym...
Pozitivne myslenie a cas zahlbit sa do vnutra zelam vsetky.
Pekne Vianoce!
Dievčatá , želám Vám veselého Silvestra a do nového roka všetko krásne , aby ste do neho vstúpili zdravé ,plné sily , šťastné , spokojné , aby ste si v živote mohli splniť všetky sny ktoré máte .
Dievčatá, takze krátka info, kontrolné CT a gamagrafia dopadli relatívne dobre, mts na kostiach sú bez zmien a bez zmien je aj CT, takze pokračujem dalej v hormonálnej štúdiovej liečbe, ináč odbery sú našťastie stále Ok. Ako doplnkové pijem graviolu a Breuss cviklovu stavu. Užívate vy niečo navyse? Aj keď už nie sú studie, ci je to vôbec prospešné až do takej miery ako uvádzajú, ale pre svoj lepší pocit???
Inak prajem všetkým všetko najlepšie v novom roku, hlavne zdravie...

Ahojte baby. Tesim sa ze ste v dobrej nalade a pokracujte v tom... a vela pozitivneho myslenia! Je to len skuska ktora vam chce nieco povedat. ked ju pochopite tak zittazite
Chcela som sa opytat kedy vam opat zacali rast vlady cca?
Dakujem a drzte sa!