Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte dievčatá , zápalovy typ prsníka , teda predpokladám že sa bavite o HER2 pozitivite . Som jedna z Vás . Pravidelné kontroly na mamo odhalili že sa niečo deje a v marci 2017 začal kolotoč vyšetrení . Punkcie , biopsie , MR ,CT . Po výsledkoch som mala na výber , Kompletné odstránenie prsníka zo všetkými uzlinami , potom chema a ožarovanie a biologická liečba . Alebo opačne Chémia , operácia , ožarovanie a popritom biologická. Išla som cestou naprv chémie aby sa mi nádor zmenšil aj keď v prsniku som veľký nemala ale ked ma pri diagnostikovaní dopichali punkciami do uzliny mi všetko vybehlo a za 3 dni som mala hrčku 3,5 cm . Chemia 4x FEC ( červená ) raz za 3 týždne , 12 x taxol raz za týždeň a pritom mi už začali pichat kazdy treti tyzden jednu injekciu do nohy na zastavenie toho her 2 teda aby to nemetastazovalo. Operacia po cheme dopadla tak ze mi zobrali iba kusok prsnika a jednu takzvanu sentinelovu uzlinu ktora isla na operacke na rtg a kedže bola negaíivna nic viac mi nebrali . vybrala som 30 ožiarov čo už bolo na mňa dosť telo už bolo unavené lebo pri tom všetkom som vôbec nebola PN a pracovala . Ešte ma čakajú dve injekcie herceptínu a posledná 221.augusta 2018 a potom prvé kontroly mamo a sono v novembri . Pravda je že pri diagnostikovaní som mala CT čisté teda aspoň to čo dokáže CT zobraziť, takže som metas. ešte nemala nikde . Mala som strašné šťastie na rýchlu diagnostiku , lekárov ktorí so mnou hovorili otvorene . Ja som dokonca zvažovala že si dám odstrániť aj druhý prsník ale lekár mi vysvetlil že devastovať telo u mňa " nemá význam " áno lebo ak by choroba chcela nájde si cestu krvou , lymfami a pod. inam . Dievčatá internet je plný článkov , ja som dokonca čítala odbornú literatúru. Moja rada - nečítajte štatistiky , liečba je beh na dlhú trať ako mi povedala lekárka ale dá sa prejsť . Poznám osobne ženy ktoré sú tu osem rokov od liečby tohto typu nádoru . Veda ide dopredu treba veriť , myslieť pozitívne užívať si život , Viem že sa ľahko hovorí , ťažko koná , ale mne sa nejako nastavila hlava po prvej chémii. Paradoxne sa viac bojím prvých kontrolných vyšetrení po liečbe ale strach je najväčší "prevít" tak ho do svoje hlavy nesmieme púšťať. 🙂 Viem že je môj príspevok dlhý , ale dúfam že Vám pomôže veriť v liečbu a peknú budúcnosť . 🙂 Želám Vám veľa síl , radosti a lásky na zvládnutie tohto životného obdobia . ❤
Ahojte baby. Chcem sa nieco opytat.... moja mamina ma zapalovy karcinom, vybrat sa nedal ze je velky tak zacala vo februari chodit na chemo. Dostala 4x cervenu a potom 4x bielu. Pocas chema bola celkom OK, par dni ze bola unavena ale potom fungovala normalne. Myslenim bola nastavena velmi pozotivne. Posledne chemo mala myslim niekedy v polke jula, potom bola na CT a neviem akych vysetreniach. Dr jej povedali, ze ta chemo jej velmi nezabrala (no “super”). Ale problem nastal teraz... Boli ju zaludok a nechuti jej jest (pripisujeme psychike pretoze jej vzdy ide psychika cez zaludok) ale ma rozne take stavy....depresie? alebo ako to nazvat. Byva unavena, nic sa jej nechce... vraj ta chemia sa teraz zacina vyplavovat pomaly z tela 😳 mali ste to aj vy tak ze cca 2 mesiace po ukonceni chema ste boli takto? Dakujem za odpoved
@nikazuz , keď som išla 21 augusta 2018 na posledný herceptín totálne som bola Vedľa. liečba skončila a čo teraz Ke´d už to do mňa nelejú? aké budú výsledky po prvej kontrole ? a tď. Nika , maminin stav je určite spôsobený látkami v cheme aj psychikou. Otázka je čo znamená že to moc nezabralo, či bude mať aj nejaké ožarovanie , čo dostala biologickú liečbu. Pravda je ale taká že látky sa tela po chemoterapii vyplavujú min 2 roky . Ale mamina môže mať naozaj aj depresie a to netreba podceniť. vyhľadajte psychologičku , prípadne chodťe na nejaký výlet , mne to veľmi pomohlo resetnúť si hlavu , niekomu pomáha o chorobe rozprávať inému naopak nie . Musíš byť pri nej tak trochu psychológ asi aj ty sama a zistíš čo cíti. Niekto vyhľadá skupiny ako HERklub , AMazonky ľudí s podobným osudom . Samozrejme je aj vyčerpaná fyzicky , ja som od chemy 8 mesiac a mávam únavy ako pri chem . navariť , oprať aj upratať už si musím rozmyslieť či to dám na jedenkrát , alebo niečo počká . Nika určite sa to spraví, držím palce manmine aj Tebe.
Ahojte dievčatá, rada vás "vidím" 🙂 Dúfam že sa máte dobre a že už chodíte len na kontroly. Ja sa tiež snažím vrátiť do normálneho života, nastúpila som späť do práce a snažím sa fungovať normálne. Rastú mi kučeravé vlasy, vyzerám ako ženská čo vyšla v roku 1984 z kaderníctva po trvalej ondulácii. Samozrejme sa tvárim, že presne po takomto účese som "túžila" celý svoj život. 😀😀 To dohnalo pár ľudí k tomu, že mi dokonca povedali vety typu: "Tebe tá choroba normálne prospela, lebo vyzeráš lepšie" .....nuž čo k tomu dodať, že? 😂 Držím vám všetkým palčeky a budem rada ak občas napíšete, ako sa vám darí. Stále sme na jednej lodi. 🌷
@mirkakamilka ďakujem za odpoveď... jasne ze sa ju snažím psychicky podporovať, bývam hneď vedľa nej, tak som každý deň s ňou, chodím tam aj so synom aby menej rozmýšľala nad tým... ďalšiu liečbu mať nebude (ožiare neviem, ale ma to HER negativne, takže okrem chema žiadne iné lieky)... aj sa ju snažím niekam vytiahnuť, ale keď veľmi sa jej nechce, že je unavená a nemá náladu, ale tak bývajú lepšie a horšie dni. Má isť zajtra ešte na kontrolu k primárovi chirurgie, aby sa jej pozrel na to prso či sa to nedá operovať, tak uvidíme potom... no a ešte zlé je, že jej vôbec nechutí jesť, čiže nasilu do seba niečo "tlačí" aby aspoň niečo zjedla. A teda ona veľmi o tom nerozpráva, nie je ten typ čo sa bude sťažovať 🙂 ale teda verím že je to zase len dáka fáza, treba to vydržať a prejde to 🙂 baby a držím aj Vám všetkým palce, nech je len lepšie 😉
@nikazuz nika úplne Ťa chápem , ja som ešte nebola z liečby vonku a mojem mame zistili karcinom zaludka a metast. všade , takže je rovno na paliatíve . Rozumiem tým dobrým a horším dňom , mám doma to isté . A ospravedlňujem sa že som Ťa zamotala s HER 2 , lebo tomu sa hovorí zápalový. Držím palce.
@anniera , Annierka , palec hore, vyzeráme rovnako trvalá ala 80 te. 🙂 , takže sa to snažím dať namokrý efekt , nastrapato a presne , že presne toto je ten cool účes ktorý chcem 🙂, ale vďaka za každý vlas , nemala som ani obočie ani mihalnice . všetko krásne , všetkým statočným babám a tým čo ich podporujú a chápu❤
@mirkakamilka Čo znamená to HER2 pozitív? Moja mamina má HER2 3+pozitiv!!! Tie výkričníky sú od doktorky. Teraz má za sebou už 3 červené chemoterapie.
@mery34 to 3+ neviem co znamena.. iba ak by stadium tak oznacila..
@monika2712 toto som čítala, aj anglické stránky, ale až tak som to nepochopila. Možno štádium, je to zápalový karcinóm a postupoval rýchlo, ale dúfam, že aj chemoterapiu nasadili rýchlo. Žiadne metastázy jej nenašli.
@mery34 zapalovy karcinóm sa veľmi rýchlo šíri, preto tie vykricniky, tiez som si nim presla, po chemo som bola operovana (mastektómia), potom opat chemo, lebo som mala zasiahnuté aj uzliny, brala som aj herceptin (ten sa berie pri her2 pozitívnych nádoroch), dostala som aj radioterapiu a keďže som to mala aj hormonalne pozitivne, beriem lieky na potlačenie hormónov (umela menopauza)
@sherinka17 ahoj.volam sa jana a náhodou som natrafila na túto stránku.po prečítaní sa ťa chcem niečo spýtať.mam presne ten typ nádoru ako aj ty.doktor na komisii má tak prestrasil že som dva dni plakala.zajtra idem ležať do nemocnice na prvú chemo.ake to bude?mám sa báť veľmi? Netuším čo má čaká.dakujem za odpoveď
Dievčatá vidím, že všetky sa máte určite fajn... nikto nepíše, to bude asi dobrý náznak pohody. Hádam to tak je a tie najhoršie dni už mame za sebou...
@ragulca Ahoj Ragulka , ja mám za sebou mamo a teraz v pondelok idem na kontrolu k onkologicke s odbermi a poobede ultrazvuk . stres riadny ale snazim sa verit ze bude vsetko OK. To obdobie od liecby som sa snazila v ramci moznosti vyuzit na oddych, vylety . Tak tiez verim ze ste kocky OK iba na kontrolach .🙂 vsetko krasne a uzit si krasny advent .....
Ahojte baby. Ked to tu tak cítam, tak vsetky to uz mate za sebou. Ja tým práve prechádzam. No aale snažím sa ako viem. Držte palce, nech to zvládnem.
Ahojte, mna akurat minuly mesiac vyradili z chemoterapeutickej ambulancie. Uz som len na liekoch (tamoxifen)
Kočky, je to neskutočné, ale je toho mrte veľa, otrasné niečo. V našej starej partii, 8 rodín umrela kamoške mamina, dve sme sa boli choré. Teraz v našej inej partii, tiež cca 10 rodín sme boli dve choré a jedna akurát teraz bojuje... čo sa to deje??? Veď už nie je rodina, kde by to nebolo... Kamoške umrela kamarátka, mladá baba, tri deti z toho jedno bábätko.
Ahojte.este by som sa rada spytala žien, ktoré mali operovany prsník. Ruka mi ostalo trocha stiahnuta a este k tomu opuchnutá, hlavne nižšie. Ako ste to mali vy, operaácia bola koncom septembra. Hlavne mi ide o ten opuch. Dakujem
Ahojte baby, rada Vás čítam!! Ja už zarezávam v práci, je to ťažké lebo prvé tri dni to ešte ide a ďalšie 2 dni ledva vládzem, ale musím.....z niečoho žiť treba a dali mi len 50% invalidný, čiže tá suma ktorú dostávam je strašne nízka. Najradšej by som ešte ostala chvíľku doma, ale finančne by sme to nezvládli. Držte sa mi, ja chodím teraz na kontroly, beriem tamoxifen a snažím sa pomaly vrátiť do normálneho života. Prajem vám všetkým hlavne veľa kľudu, snažte sa byť bez stresov, lebo to je veľmi dôležité. Občas napíšte ako sa vám darí, stále sme na jednej lodi.....
@ragulca tak zajtra idem do nemocnice na tretiu chemo, tak sa spytam doktorky,,co s tou rukou. To cedecko mam aj ja, cvicim raz denne. Len tie doktorky v nemocnici su take divne. Vizita vyzera asi tak, ze vojde do izby, ako sa máme, je všetko v poriadku a dovidenia.Radsej sa nič nepytat, vtedy je to ok.

@mery34 ja som dochadzala, raz za 3 týždne. Chodila som z Prešova do Popradu. Dá sa to zvladnut, stále niekto so mnou šiel. Pre výsledky z biopsie som bola osobne. Operaciu som mala mat nejaký mesiac po zdiagnostikovani, ale ochorela som, tak sa to posunulo o nejaké tri týždne. Chemoterapií som začala 3 týždne po operacii, takze tlačili na čas, pretože som mala 22 pozitívnych uzlin