icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mirkakamilka
29. nov 2018

@ragulca dievčatá , cvičiť , cvičiť ,a cvičiť cviky na lymfedém. plávať . na Klenovej po operácii sme mali hne´d na druhý deň po operácii fyzioterapeutov čo nás tie cviky naučili . Musíte tomu hlavne predchádzať ,prečiíajte si články na lymfedém po operácii prsníka , bohužiaľ sa nám môže urobiť aj po rokoch po operácii a hlavne tie čo sme mali ožarovania . Ja mám bolesti teraz po pol roku, pri väčšej námahe nou ledva hýbem , manžel masíruje 🙂 celú liečbu som pracovala , ale sedavé zamestnanie tak sa dalo a dobrý kolektív, jaj ale by som teraz dala nejakú dovču , bohužiaľ to nejde. ako píše Tilly všade to je a ja mám doma mamu v poslednom štádiu ☹ sabova3 držím Ti palce , určite to všetko zvládneš ako všetky tieto kočky čo sme tu . Veľa zdravia a pohody dievčatá...

niccoll8
29. nov 2018

Dobrý deň žienky prosím vás je tu niektorá, ktorá mala karcinom prsníka HER2 pozitív?

bobricek1979
29. nov 2018

Ahoj len ti chcem povedať že ver lekárom rakovina prsníka sa dnes už dá pekne liečiť veľmi ti držím prsty 💕

emjee
29. nov 2018
sabova3
4. dec 2018

Ahojte baby.. Rada by som sa ešte spýtala k tým oziarom. Ako ste to zvládali vy.je to horšie ako chemo alebo sa to dá zvládnuť. Mňa to čaká v januári. Ďakujem

emjee
4. dec 2018

@sabova3 oziare boli pre mna jednoduchsie nez chemo

bluff
4. dec 2018

@sabova3 vsetko sa da zvladnut ked sa musi... neplas sa dopredu. Nezabudni pouzivat kremy, su rozne moznosti.

tilly
4. dec 2018

@sabova3 oziare uz boli v pohode. Jedine, co mi prekazalo, ze som musela denne jazdit na kramare, inak to uz bola malina oproti chemoskam

sabova3
5. dec 2018

Ďakujem za odpovede.a aké krémy ste používali? Je toho asi viac.niektkore ženy na onkologii mali také popáleniny od oziarov.

evulienkaslx
5. dec 2018

necitala som pred tým, tak len k lymfedemom, mate narok zo ZP raz za pol roka, Dovera raz za 3 mesiace na lymfodrenaz, plus navleky rozne na denne aj nocne nosenie, predpise rehabilitacny lekar

nellynka
5. dec 2018

Zienky. Potrebovala by som od vas radu. Moja mama ma problem s lymfedemom na pravej ruke. Chodi aj na rehabilitacie , jedno kolo za pol roka a ma aj navlek na ruku, cvici ale nejako to nepomaha a ked tak len na chvilku. Je z Kosic. Neviete mi odporucit nejake dobre procedury, ktore by som jej vedela zaplatit ako darcek od Jeziska???? Niekoho konkretneho, rehabilitacne centrum alebo osobu, ktora sa venuje tymto problemom. Dakujem.

anniera
5. dec 2018

@sabova3 ja mám za sebou 33 ožiarov a žiadnu spálenú pokožku, podotýkam že mám veľmi tenkú a citlivú pokožku.....mne poradili chlapci ktorí robili s lineárnym urýchľovačom, aby som používala len detský zásyp s azulénom - stojí asi 0.89€, non-stop som to mala napudrované deň aj noc, nahrubo.....žiadny problém som nemala, ani som nevedela že chodím na ožiare

emjee
5. dec 2018

@sabova3 ja som mala krem radiocare a pocas oziarov bolo vsetko ok, mne sa radiodermatitida 1. stupna objavila az týždeň po ukončení oziarov a vypiecila som si ju konopnou mastou, ale ostali mi cervene flaky

sabova3
6. dec 2018

A ešte mám jeden taký možno smiešny problém. Po prvej chemo nemôžem piť bublinkové vodu po druhej sa mi sprotivila čistá voda,teraz som po tretej a stále som neprišla na to,čo mám piť a z čoho má nenapina.

myshelka9
30. jan 2019

Ahojte, pripajam sa do diskusie ak ste tu este niektora aktivna 🙂 aj ja mam nador v prsniku, triple negativny... zatial bez operacii, vcera som bola na prvej chemo Paclitaxel + imunoterapia. Mali ste niektora rovnaku chemo?

myshelka9
30. jan 2019

A je tu niekto komu nevypadli vlasky a ak ano pri akej chemo? 🙂

tilly
30. jan 2019

@myshelka9 mne pri tej najagresivnejsej červenej. Teda vypadli, ale nie všetky, dalo sa to. Kamoška teraz dostáva nejakú takú, čo musí byť v nemocnici tri dni, tečie jej to 24 hodín a iná kamoska mala inú, ona mala vaječníky a tej tiež zostali vlasy

tilly
30. jan 2019

Takúto som mala, okrem nej ešte aj iné. Celé to tieklo 4 hodiny, táto červená hnusoba samotná tiekla len 10-15 minút

mery34
30. jan 2019

@myshelka9 Moja mama chodi na chemo a jej doktorka povedala, ze jej vypadaju vlasy. Tiez mala cervenu.

ragulca
30. jan 2019

@myshelka9 aj mne od červenej vypadali na kompletku... myslím, že po druhej dávke začali a po tretej som ich holila...

tilly
31. jan 2019

Tá červená je tá agresívna, ktorá hubi všetky bunky

sabova3
31. jan 2019

@myshelka9 ahoj .tak ja mám tiež Triple negatívny.mala som najprv operáciu, potom 4 chemo a teraz chodím na oziare.vlasy vypadnú hneď po prvej.ja som si tak myslela,že mne nevypadnu ale zázrak sa nestal.

sabova3
1. feb 2019

Dievčatá chcela by som sa spýtat na chemo docetaxel . čakajú ma štyri.pribera sa od nich alebo nie?že aj nejaké injekcie sa okolo tej chemo pichaju.dakujem

bluff
1. feb 2019

Ano kazdy si mysli ze jemu vlasy nevypadnu a kazdemu vypadnu. Odporucam oholit hned ako zacnu padat, bol to nakoniec lepsi pocit ako ten zamotany, par vlasmi drzany vrkoc na hlave.

bluff
1. feb 2019

@sabova3 ci sa pribera? tak to bolo to posledne co ma zaujimalo, ale OK. ak sa ti bude zadrziavat voda tak priberies na vahe. Mne bolo zle od zaludka, vracanie, zvysena teplota, strata chute, vypadnutie vlasov, unava.

emjee
1. feb 2019

@sabova3 docetaxel bola pre mna este horsia ako cervena, nekustocne ma z nej boleli nohy, nevladala som sediet, stat, lezat, spat ... Ledva som presla zo spalne na wecko a naspat. Nepribrala som z nich. Co ti este budu pichat? Ja som dostavala k tomu aj herceptin a neskor zoladex

sabova3
1. feb 2019

@emjee ahoj ja netuším čo mi budú pichať.len som hovorila s jednou pani a jej pichli dve injekcie,na druhý tiež dve potom chemo a ďalšia injekcia.a načo sú to fakt neviem.a ja som si myslela,že od tých červených nie je nič horšie.ale pre mňa je najhoršie to pichanie,kde mi podajú chemo.nemam žiadne viditeľné žily a je to utrpenie,dokedy sa trafí.brrrrrr

svetlanat
15. feb 2019

Ahojte, dostala som od clenky tejto skupiny tak posuvam dalej 🙂 Prosi si niekto?

daniela1616
Autor odpoveď zmazal
nikuska744
Autor odpoveď zmazal