icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
5. mar 2019

@emjee ahoj chcem sa opytat na tu rekonštrukciu prsníka z vlastného tkaniva. Kde ti to robili a po akej dobe po liečbe odporučili. Odkiaľ to tkanivo berú?

emjee
5. mar 2019

@helga9 robili mi to na plastike v Ruzinove. Odporuca sa najskor po 2 rokoch od operacie, ja som bola skoro po 3. Z vlastneho tkaniva ti to urobia ak mas na bruchu dost koze a tuku. Je to narocna viachodinova op (robili mi to 11 hodin), po ktorej musis 5 dni lezat. Ak nemas dost, navrhne ti lekar iny sposob (silikon, kombinacia silikon a vlastne tkanivo). Najskor 6 mesiacov po tejto op ti su schopni dorobit aj bradavku - akurat to mam cerstvo 2 tyzdne za sebou - zdravy prsnik mi zmensili, aby boli rovnake, kozu zo zdraveho prsnika pouzili na vytvarovanie dvorca a bradavky.

bluff
5. mar 2019

@emjee Prečo najskôr po dvoch rokoch? Tu v USA sa robí hneď zároveň s mastektomiou alebo po pár mesiacoch. Takze najprv na SK davaju silikony resp. expanders alebo co si mala tie 3 roky?

helga9
5. mar 2019

@emjee uvidím ako to všetko dopadne podľa predbežných odhadov by mi prsník nemali vziať len časť. Dnes som bola na biopsii takze podľa výsledkov

emjee
5. mar 2019

@bluff pri mojom type nadoru sa nedalo hned, po op som brala chemo a oziare, nemala som nic - plochu polku hrude (nosila som epitezu v podprsenke)
Teraz mam novy prsnik z brusneho laloku, nemam silikon

bluff
5. mar 2019

@emjee a co si mala za nádor, že pri tvojom sa nedalo? Aj ja som brala chemo a oziare, ale hned pri operacii sa spravila rekonstrukcia, najprv s expanders roztiahnut tkanivo a následne po 4 mesiacoch so silikonmi. Viem že aj moja kamaratka na SK chodila roky s plochou hrudou.. podľa mňa hrozná psycho trauma. Neviem prečo to takto robia.

emjee
5. mar 2019

@bluff mne ten expander nemali kam dat, mne tam nezostalo nic, lebo bola chytena koza - inflamatorny karcinom
Ak by som nemala dost tkaniva na bruchu a museli by mi dat silikony, znamenalo by to zobrat kus svalu z chrbta, aby ten silikon malo co drzat

bluff
5. mar 2019

@emjee uhm .. tak ty si nemohla mat rekonstrukciu bez pridania tkaniva. Tak to potom znamená, že možno pre iné pacientky nemusí byť taká dlhá čakacia doba.
Aj mne bola navrhovaná rekonstrukcia s chrbtovym svalom. Ale vďaka Bohu zatiaľ je to ok so silikonmi, už ich mám tie iste 9 rokov. Bojím sa ale výmeny, ako to bude vyzerať.

ragulca
5. mar 2019

@bluff ja som rok a pol po mastektómii a tiež tam nemám nič, nosím len epitezu...

bluff
5. mar 2019

@ragulca Ahoj, no neviem preco je to take odlisne na SK..? A co sa ti teda stalo s kozou, ked tam nie je nic vlozene? Lebo mne tam dali hned expander - prazdny silikon, ktory sa postupne naplnal roztokom na roztiahnutie koze a svalu. Ako ti to roztiahnu po rokoch, museli nadbytocnu kozu odtranit ci nie?

emjee
6. mar 2019

@bluff mne zobrali komplet vsetko vratane svalu, takze som si mohla rebra pocitat

ragulca
6. mar 2019

@bluff nechali mi trochu viac koze, akože do budúcna kvôli plastike... ale keď som sa pýtala, že ako je to s plastikou, tak mi povedali, že pokial som ešte v liečbe, tak určite plastika nehrozí. A to som už len na tabletach...
Máš pravdu, je to strašne na psychiku... pre mna leto vlastne prestalo existovať... žiadne slnenie, žiadne more, bazén...

helga9
6. mar 2019

Ahojte baby trochu ma uveďte na správnu mieru. Po chemo vlasy vypadnú a pri oziaroch a hormonálnej liečbe tam uz nie?

emjee
6. mar 2019

@helga9 pri chemo vlasy (a vsetky chlpy na tele, vratane obocia a mihalnic) vypadnu, pretoze chemo ucinkuje na rychlo sa mnoziace bunky, medzi ktore patria aj vlasy
Pri oziaroch nie
Co sa tyka hormonalnej liecby - v podstate sa jedna o umelu menopauzu (aspon u mna) a vlasy sice nevypadavaju ako pri chemo, ale mozu byt suchsie, redsie a nerast tak ako kedysi

emjee
6. mar 2019

@ragulca ja som bola pri mori, ale az rok po chemo, lebo ta sa nesmie kombinovat so slnkom
V lekarni som si objednala speci plavky na epitezu
Inak aj ja som na tabletkach - tamoxifen. Spytaj sa svojej onkologicky, kedy by si mohla ist na rekonstrukciu. Je to uplne iny pocit ako s epitezou (mne vyberali aj uzliny, takze mi chybalo tkanivo nielen spredu, ale aj z boku, a napriek epiteze a nie hlbokym vystrihom sa to obcas dalo pod trickom vidiet). Mna najviac deptala nutnost kupovat speci podprdy.

helga9
6. mar 2019

@emjee no mam za sebou biopsiu no nic prijemne modrinu mam jak svet. Podľa nálezu na sone predbežne mi povedal onkolog 6 cyklov chemo ožiare neviem koľko a potom hormonálna liečba. Co som tu čítala tak na chemo väčšinou sa chodí každé tri týždne. Tak to budem cca 4,5 mesiaca na chemo. No všetko keby vypadalo okrem vlasov mihalnic a obočia by bolo ideálne a uz ani nárast by nemuseli ale taký ideálny stav ani vo sne. A tu hormonálnu liečbu mas na ako dlho?

sabova3
6. mar 2019

@helga9 ahoj ja len nerozumiem tomu, že ešte nemáš výsledky biopsie a už ti onkológ hovorí priebeh liečby.zrejme je to všade iné.

helga9
6. mar 2019

@sabova3 to bolo predbežne povedané co si on mysli podľa nálezu jasne ze to sa podľa biopsie moze zmeniť som sa opýtala aká je štandardná liečba nakoľko aj jeho manželka mala dysplaziu prsníka ale pravda je ze možem mat iný druh.Bola som u dvoch lekárov na sono nezávisle od seba no zhodli sa a potvrdilo to aj ct-cko. Ukázalo mi jednu chytenu uzlinu zatiaľ. Stále dúfam ze to bude dobre no nevyzerá to tak som na všetko zvedava.

ragulca
6. mar 2019

@emjee no, veď práve... epiteza a speci plavky a môj blby pocit... i ja som mala vyberané uzliny ... 21 pozit.... a mts na kostiach....

emjee
6. mar 2019

@ragulca uff, a teraz mas dobre vysledky?

emjee
6. mar 2019

@sabova3 pri mojom type to vedeli povedat aj bez biopsie, dokonca mi dr. povedala, ze na biopsiu ma posiela len kvoli poistovni, ze musi byt najprv biopsia az potom liecba

emjee
6. mar 2019

@helga9 povodne mi hovorili, ze na 5 rokov, ze je to kvoli zachovaniu plodnosti
Teraz mi dr. hovorila, ze po 5 rokoch ma skontroluje a ak nebudem uz v prirodzenej menopauze, tak ich budem brat dalsich 5 rokov. Ak budem v menopauze, daju mi ine ☹ Citala som nejaku studiu, ze tych 5 rokov tamoxifenu je malo, recidiva po vysadeni je vysoka, takze asi to budem brat este dlho, ak chcem zit - a to teda chcem

helga9
6. mar 2019

@emjee Booze ze v prirodzenej menopauze neviem koľko mas rokov ale na foto vyzeráš mladá. Mas nejake neprijemne účinky tých tabletiek?

sabova3
6. mar 2019

Keď to tu všetko čítam,tak mi je z toho do plaču.co meno,to iný príbeh.ale jedno máme spoločné, žiť a prežiť tú nočnú moru.niekedy mi to príde ako zlý sen,ale ono je to naozaj a fakt sa to deje.

emjee
6. mar 2019

@helga9 tento rok 40
Mam akne, osteoporozu, u zubara jak na klaviri, lebo kazdu chvilu zlomeny zub
Musela som sa psychicky vysporiadat s tym, ze namiesto druheho dietata budem mat nove prsia

ragulca
6. mar 2019

@emjee tak... bojím sa povedať, že je to zastabilizovane... je to v takom stave, ako sa to našlo na začiatku v lete 2017. Teraz idem po viac ako roku na gamagrafiu kosti a CT. Tak budeme múdrejší...

helga9
6. mar 2019

@emjee tak to sme rovnako stare / ci vlastne mladé/. Tažko sa čítajú príbehy týchto žien neviem si ten život predstaviť všetko sa obráti naruby. Stokrát denne si poviem nemám tu svinu.

emjee
6. mar 2019

@ragulca držím päste

ragulca
6. mar 2019

@emjee vdaka

bluff
6. mar 2019

@ragulca ak si len na tabletkach, tak si ziadaj rekonstrukciu a chod na konzultaciu k viacerym lekarom. Nie je mozne byt tak dlho bez prs, si to neviem ani predstavit.