icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
18. nov 2019

@lula94 neponukli mamine, ze jej to budu pichat do zily na nohe? Aspon kym sa ruka trocha neda do poriadku. A len nech sleduje, ked to chemo tecie! Bud su tam neskusene sestry, alebo ma mamina velmi slabe zily, rychlo sa pretrhnu a ked sestra nekontroluje, chemo tecie mimo... Kolko ma maminka rokov?

jankastraza
18. nov 2019

@lula94 to je strasne 😱a to ona ma picc ale chemo jej davaju aj tak do zily? To je ako zly vtip???

lula94
18. nov 2019

@katenka2 mamine? Prečo tak tvrdíte? Ja som nepísala o koho ide.

lula94
18. nov 2019

@jankastraza picc jej zaviedli na odporúčanie iného lekára a zaviedli jej ho, pichli jednu chemo keďže tam musela byť par dní hospitalizovaná. No teraz už si to má riešiť sama

lula94
18. nov 2019

@katenka2 ale alternatívu nedali žiadnu.

17zuzka6
18. nov 2019

@jankastraza no už nieje,dnes som ostala trošku zaskočená,miesto ožiarov dostala ešte ďalšie chemo ,ale tie slabšie,tak dnes už dostala tu slabšiu a že ožiare ani nebudú...ale tak nevadí,no zvládneme 😊😊že by jej už nemalo byť špatne,že len kĺby by ju mali bolieť..a herceptin jej ešte neschválila poisťovňa,tak dnes ho ani nedostala...som zvedavá či schvália pozdejšie,len dúfam že schvália...akurát sme sa vrátili pred chvíľkou domov z BB😊

janaooo
18. nov 2019

@lula94 a kde to chodíte do nemocnice?j mne povedali, že 21dnovy cyklus je veľmi veľa, že to 3t nemôže byť bez prečistenia. tak sme sa dohodli, že medzi chemo tam vždy prídem 1x na prečistenie. Takže každých cca 10-11 dni. A od zavedenia to uz čistili? Lebo mne čistili ešte v nemocke na druhý deň, vtedy tam bolo dosť krvy. Pošlem aktuálnu foto do správy. Obvodaka mi povedal, že je to ok, nie je to opuchnuté, ani žiadne známky zápalu.

erika_230
18. nov 2019

@zuzap33 ja robim v adiministravtive a az do opky som normalne pracovala. teraz zostavam PN pocas oziarov lebo to by som nestihala chodit do prace a potom utekat na oziare. Ja som chemo znasala v pohode na druhy den som bola v praci a normalne robila. Skus sa dohodnut so sefom ze uvidis po prvej chemo ako to budes znasat a podla toho zostanes pn alebo budes pracovat. mne sa da vela veci robit z domu tak teraz to robim tak ze cez vychadzky si behnem do prace zobrat podklady a robim z domu

lula94
18. nov 2019

@janaooo v BA. Čistili to na druhý deň od zavedenia.

lula94
18. nov 2019

@janaooo kazde lepidlo ktorým je to zabezpečené je vraj iné. Toto môže byť v Tom prípade, ak sa to bude udržiavať v čistote.

janaooo
18. nov 2019

@lula94 tak keď to dnes videli, tak hádam je to ok. Mne sa o to teraz budú starať tie sestričky, čo podávajú aj chemo.
Mám takého mladého obvodaka a ten mi dnes povedal, že dúfa, že časom bude picc u onkopacientov automaticky štandard. Ze nechápe, prečo sa to ľuďom nedáva pred začatím chemo. Nuž ja tiež veľa veci nechápem 😂

janaooo
18. nov 2019

@lula94 moze byt to s tym lepidlom. Ved urcite vedia, co robia.

lula94
18. nov 2019

@janaooo ja NO koment

katenka2
18. nov 2019

@lula94 prepáč, jedna dievčina tu píše o mamine, tak som si to poplietla. Videla som len, že vravíš v ženskom rode, myslela som, že maminka. No, nech už ide o kohokoľvek, tak platí, že je lepšie si sledovať stekanie chema a ak sa niečo deje skriknut hneď na sestričky. Tak už to tu radšej nebudem motať a že držím palce 🤞

lula94
18. nov 2019

@katenka2 to je v poriadku. No sledovať? Ale ako? Veď bežný človek nevie ako to má tiecť. Problém bol totiž v Tom, že sestra pichla len injekciu proti vracaniu a niečo tam nastalo- miesto opuchlo. Tak to pichla inde ( do dlane vonkajšej strany) že už by to malo byť dobre. A od vtedy ruka príšerné boli. No nemá jej kto dosvedcit že to tieklo mimo.

katenka2
18. nov 2019

@lula94 pri tečeni bokom tam zakonite navrie hrča. A ta rastie navidomoči a začne to riadne štipat

katenka2
18. nov 2019

@lula94 mozno sa im podarilo napichnut nerv. Mne to raz urobili pri uspavani pred operáciou a teda riadne ma prebrali 😂! To zapastie bolelo pol roka a bolelo viac než všetko operované

katenka2
18. nov 2019

@lula94 ale mne aj sestričky po prvej zlej skúsenosti s chemo kazali, aby som sledovala a jetby dtaco, aby som hned kričala 😊

zuzap33
18. nov 2019

@erika_230 ja som uz po stvrtej chemo a normalne som ostala pracovat. O operacii sa zatial neuvazuje, do konca roku urcite este dva chemo a potom uvidime.

jankastraza
18. nov 2019

@sabova3 Janka, ako sa citis?

sabova3
18. nov 2019

@jankastraza Ahoj Jani.Tak dnes je to lepšie.Uz len dve hadice.Zajtra výberu ďalšiu.Zatial to vyzerá ,že oblička pracuje, čo je super.Uz aj chodím.Mozno v piatok som doma

janaooo
18. nov 2019

@sabova3 to su super spravy, velmi sa tesim. Uz to bude kazdym dnom lepsie a lepsie

jankastraza
18. nov 2019

@sabova3 jeej to je vyborne, konecne dobre spravy po dlhej dobe ,vidis Janka, uz bude lepsie, och ako si ma potesila!!! ja cakam na vysledky dna ,ak budu pozitivne, musim dat von vajecniky tiez Jani,lebo ze to zamedzi navrat rak.na 90%

hracka123
19. nov 2019

Ahojte dievčatá ako sa máte čo máte nové ja dnes 7oziar únavné je to každý deň chodiť aspoň to dávajú na hodinu tak sa tam nemusí dlho cakat

jankastraza
19. nov 2019

@hracka123 Ericka a dalo sa s nimi dohodnut nejaky cas co ti lepsie vyhovuje?

hracka123
19. nov 2019

@jankastraza no chodím na 15 00 hod muž je doobeda v robote a potom ideme tak je to dobre

jankastraza
19. nov 2019

@sabova3 Jani, ty nevies na Amazonkach preco ta pani zomrela? pisali tam o nej,ona sa aj dost asi angazovala v nejakych aktivitach..ci nahodou nevies preco prehrala boj?

janaooo
19. nov 2019

Ahojte, ja dopoludnia v praci, tak mi rychlo utekaju dni. Poobede som varila zeleninovu polievku a vysmazany karfiol so zemiakmi.

sabova3
19. nov 2019

@jankastraza Jani, neviem.Tiez som to čítala.

helga9
19. nov 2019

@jankastraza mala rozsiahle mts