icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nori21
30. nov 2019

@jarmila40 vitaj medzi nami,no neviem či niektorá má tento typ.

zuzap33
30. nov 2019

@anetkabagetka asi 7,3. To je normal. Mne po prvej veľmi klesli, určite ber hneď ten pyridoxin,oni su najnižšie týždeň po chemo, človek ja slabý a môže mať zvýšené teploty. Treba tomu predísť.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
jarmila40
30. nov 2019

@hracka123 ďakujem pekne..operácia bude v MT, tubularny znamená, že to mám,, zakuklené,, je to zriedkavý karcinóm, má ho vraj 1-2% žien..

jarmila40
30. nov 2019

@nori21 asi nie, je zriedkavý, 1-2 % žien🙄

jarmila40
30. nov 2019

@zuzap33 ďakujem pekne za info.. veľa ľudí káže zmeniť stravu, vylúčiť cukor, lepok, múku... Mám 45rokov

jarmila40
30. nov 2019

@hracka123 paci sa 🙂

zuzap33
30. nov 2019

@jarmila40 jem všetko, potrebuješ energiu na boj s chorobou, teórie o vyhladovani nádoru su hlúposť, nemôžeš jesť len zeleninu a ovocie. Samozrejme pridaj si cviklu, brokolicu, červené ovocie, ryby a pozor úplne vylúčiť grepy, mätu a ľubovník bijú sa s chemo. Po chemo veľa piť, nesladeny zelený čaj je super. Keď máš žalúdočné šťavy, daj si predpísať Nolpazu a ber ju ráno hodinu pred jedlom. Super ti to útlmi. Ja ju berem šesť dní po chemo.

jankastraza
30. nov 2019

@jarmila40 ahoj, vitaj medzi nami, ano, ja som byvala v Strazi-ale som z Handlovej , moj muz odtial pochadza,ale zijeme uz dlhe roky v Anglicku,takze uz tam chodime len raz do roka rodinu nevstivit.. neviem ti poradit ohladom tvojho tumoru,nemam s tym skusenost a kolko mas rokov a mas deti? ja mam 39r a 2deti ❤

hracka123
30. nov 2019

@helga9 helga kde si gaucujes

helga9
30. nov 2019

@hracka123 hehe ahoj dnes negaucujem take predvianocne upravy vylovila som adventny veniec a stromček pred dvere som zdobila s malou. Kúpila som nové gule na stromček a viazem tie cverny nato a pritom v duchu nadavam jak pohan bolia ma už prsty. Zajtra chcem niekde do obchodov vypadnúť.

sticker
jarmila40
30. nov 2019

@jankastraza jaaaj, tak to ste pekne ďaleko 🙂
Ja mám 45r a 5,5 ročného syna

midori123
30. nov 2019

Ahojte dievcata. Tak som sa odhodlala prispiet aj ja, hoci vas tu citam uz dlho.
Na konci oktobra som bola na mamograf, v ramci preventivnej kontroly, kde mi bol zisteny nalez. O par dni som bola na biopsii ( mimochodom najhorsi zazitok aky som kedy zazila. Robeny bez akehokolvek umrtvenia, branych 11vzoriek aj z uzlin pod pazuchou. Pri zakroku sa zistilo ze tam je este jedna hrcka)
Vysledky boli o dva a pol tyzdna s tym, ze oba nadory su pozitivne a uzliny boli nereprezentativne. Cize sa nedali vyhodnotit.
Na MRI na Klenovej zisteny dalsi, cize treti nador. Ci je aj ten pozitivny sa nevie, ale predpoklad je ze ano. Je v tesnej blizkosti tych dvoch.
Na CT idem vo stvrtok.
Odvtedy mam pocit, ze som uplne mimo. Velmi ma to zobralo a neviem sa z toho spamatat😢😢
Strasne, strasne sa bojim. Na operaciu som objednana na januar a mam strach ze sa dovtedy zblaznim. Bola som uz aj u psychologicky u nich na Klenovej. Nastastie je tam strasne mila taka mlada pani, ktora chodi aj na oddelenie.
Mam dve deti. Starsia dcera je uz velka a mensia ma 6 rokov. Neviem ako to cele zvladnem. Liecbu, chemo....
Ked vas citam, obchadzaju ma mdloby☹️☹️
Vy ste strasne silne. Ja som proti vam totalna padavka.
Hoci v mojom okoli mi kazdy vravi ze som silna, ze to dam lavou zadnou a podobne kecy, vobec tomu neverim😢

jarmila40
30. nov 2019

@midori123 ahoj, tiež sa strašne bojím.. Mam 5,5r syna, operáciu mám 12.12...musíme bojovať..odkial si? dievčatá tu obdivujem, berú to úžasne.. Každej jednej držím palce 🙏✊

midori123
30. nov 2019

@jarmila40 ahoj🙂 Som z Bratislavy. Ja som dufala ze ma teda odoperuju cim skor, no zial nedalo sa.
Mam strach ze ja tam ani v tom januari nepridem, lebo dovtedy sa strachom pominiem😢
A ty si odkial?

jarmila40
30. nov 2019

@midori123 no presne, mňa tiež desí ta doba, že kým pôjdem na príjem, tak už bude neskoro.. Som zo Žiliny, operáciu mám v MT

midori123
30. nov 2019

@jarmila40 ja mam planovany nastup do nemocnice presne 2 mesiace po oznameni vysledkov z punkcie.
Teda sice nie som dr. no ked citam pribehy inych, tak mam pocit ze niektori su do troch tyzdnov na stole. A ja za 2 mesiace....

zuzap33
1. dec 2019

@midori123 ahoj, no strachom sa nepominies neboj. Je to prvotny sok. Ja som po oznameni aj plakala, aj depkovala, aj muza vyhanala od seba aj lezala na gauci. Po oznameni o mts sa scenar opakoval. Vela je v hlave. Nabehni na normalny zivot, riad si domacnost, uc sa s detmi, podla moznosti chod do prace, stretavaj sa s ludmi. Ja v robote hovorim ked idem na chemo, ze idem na multidrinky. Moznosti liecby su obrovske. Na onko chodim s paniami co su uz vyliecene alebo aj ziju normalne s kompl 6-8 rokov a dodava to silu

jarmila40
1. dec 2019

@midori123 odkiaľ si? A neskúšala si inú nemocnicu? Ináč ja som sa objednanávala už koncom októbra, takže tiež nejdem úplne hneď🙄

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
midori123
1. dec 2019

@zuzap33 ahoj, dakujem za povzbudzujuce slova;)
Snazim sa fungovat v ramci moznosti co najnormalnejsie tak ako predtym.
Do prace teraz ale nechodim. Som na PN.
Ja viem ze upna blbost, len ja uz vo svojich fantasmagoristickych predstavach som sa dopracovala aj k tomu, ze tuto dg. som si sposobila tym, ze som tento rok menila pracu po 13 rokoch. Takze som nemala ziadnu dovolenku. Tahala som cely rok vkuse ako blazon, unavena som bola tak ze dovidenia, nova praca bola velmi psychicky vycerpavajuca a ja som si nadavala do upnlych blaznov, ze preco som do toho sakra isla?!?!?!!!
Lutovala a dodnes aj lutujem tento krok....
Takze po oznameni dg. som isla na PN. Lebo tam by som to psychicky uz vobec nedavala.
Paradoxne mi je momentalne doma lepsie.
Ak by som tuto info fostala este v minulej praci, tak tam by som urcite chodila, ale do tejto novej ani nahodou

midori123
1. dec 2019

@hracka123 ahoj, som z Bratislavy.
Mam 44 rokov a do prace momentalne nechodim, som na PN.

midori123
1. dec 2019

@jarmila40 ahoj, nie neskusala som inu nemocnicu. Som na Klenovej, v NOU.

jarmila40
1. dec 2019

@midori123 ja taktiež si myslím, že som si to sama.. V auguste som bola úplne dole z toho, keď mal malý boreliózu, potom som zistila, že ju mám aj ja plus s inými bakt. infekciami ☹ schudla som asi 7kg, bola som z toho úplne ko.. och, noo..uz je ale neskoro spätne nad tým všetkým premýšľať a trápiť sa..musime sa pozviechať a myslieť pozitívne, dopredu, na budúcnosť ✊😊

jankastraza
1. dec 2019

@jarmila40 ahojte dievcata @midori123 , nebojte sa,vsetko dobre dopadne, najhorsie su tieto prve dni po soku,kym,este stanovia liecbu,operaciu, cakanie,myslienky,pomalicky sa vam to zacne usadzat v hlave, my sme si tymto vsetkym presli, presne viem,ako sa citite,ani som sa nenazdala a uz ma caka o 3tyzdne posledna chemo, presne ako Zuzka spominala,snazte sa co najviac fungovat co najnormalnejsie, starat sa o deti,tie vam daju pottebnu silu a energiu byt silna dalej a hlavne dievcata, hlavne nezabudajte,ze toto uz sa da vsetko liecit, velmi medicina pokrocila co sa rak.prsnika tyka,uz vedia ako na nu utocit a pliagu zabit,co pred 15 rokmi bol este problem... ❤

helga9
1. dec 2019

Dievčatá prajem Vám krásnu adventnú nedeľu

jarmila40
1. dec 2019

@jankastraza super, teším sa s tebou, že si už na konci 😘
áno, je to tak, všetko chce čas a dúfam, že do odchodu do nemocky budem na tom zas psych. o niečo lepšie..snažím sa fungovať normálne.. moc, moc tebe aj ostatným dievčatám ďakujem za povzbudenie ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

jankastraza
1. dec 2019

@helga9 ahoj moja pekna, boze ja som taka stastna,ze uz mas za sebou poslednu chemo ,strasne strasne sa tesim, chapes, zvladla si tooooooo ❤👏👏👏😝

jankastraza
1. dec 2019

@jarmila40 neboj sa, uvidis, ze vsetko dobre nakoniec dopadne, teraz uz vedia usit liecbu na mieru,bud daju najprv operaciu a potom chemo,alebo ako mne a helhe najprv chemo na zmensenie nadorov a potom opku a radioterapiou to este poistit... aj dievcata uz to maju za sebou,bolo by ich vela,keby som ich pooznacovala,stali sa z nas uz kamaratky,rozumieme si,piste kazdy den dievcata