Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sabova3 ono cely zdravotnícky personal je nad vecou vieš ale len dovtedy pokial sa to nezačne týkať jedného z nich az potom sa im zápali žiarovka v hlave ze ty brdo to je iná káva veď žijeme prakticky furt v strachu výsledky z biopsie aké budu ci zaberie chemo potom oziare dlhodobá liečba hormónmi cela liečba s množstvom nežiaducich účinkov a po liečbe mas furt v hlave chrobáka zo strachu ze co ak sa ta pliaga vráti ale ten kto v tomto kolotoči nie je nemá o Tom ani sajnu
helga9 máš veľkú pravdu a nie len zdravotníctvo. Ja čo som včera zažila na sociálnej poisťovni, pani sa tvarila ako keby mi išla ID platiť zo svojej výplaty.
@daniela1616 verím ti ja podnikám a co zažívam na úradoch s tými ľudmi a byrokraciou to je hotová katastrofa. Co si zazijem počas liečby je este otázne zatiaľ nemám žiadne skúsenosti moc nikdy som nebola ani operovana a k doktorom som chodiť nemusela no asi sa mam načo tešiť. Ale dievčatá karma je zdarma verte mi.
Ahojte baby máte tu niektorá skúsenosť s tou studenou čiapkou pri chemoske a s intravenoznym podávaním vitamínu C?
@helga9 ty si ako ja, žiadna operácia. Bola som iba na pôrodnici a moja zdravotná karta za rok riadne nabrala na objeme. Teraz som mala dve operácie za mesiac. Tú čiapku u nás nie je možné použiť a na ten vitamín C sa chcem spýtať onkologa. Ja užívam iba vyššie dávky v tabletkách.
@daniela1616 viem ze ju v Nitre používali ci je tomu aj teraz tak to neviem ale opýtam sa lebo chodím na onko do NR. Volala som dnes doktorke zatiaľ výsledky nie sú. Inak veľmi milá doktorka mi vysvetlila nejake veci lebo ten co mi robil sono mi dal do ruky papier ze choďte ku gynekologicke ona Vam povie co ďalej tak som išla ta mi dala papier choďte k mamologovi a uz som bola vybavená. A tato mi robila sono pri biopsii a napr veľkosť sa vôbec nezhodovala s tým co odmeral ten prvý doktor a ct to potvrdilo ze je to vacsie tak môj osobný názor je aj keď sú to iba dohady ci to uz predtým nebolo vacsie a nemalo sa to riešiť lebo sa kopol o 1 cm co je podľa mna dosť. A ona mi vysvetlila ze je dobre pre mna ze nemám metastázy ze nemám chytenu kožu a hrudné neviem ci svaly ci co to povedala
Ahojte dievčatá tak mam výsledky zázraky sa nedejú. Lobulárny karcinóm a štádium 2. Takze si idem vypočuť následnú liečbu.
Ahoj.je mi to ľúto,ale zvládneš to tak,ako sme to zvládli my a niektoré tým práve prechádzame.priklad ja.
@sabova3 ahoj zvládnem musim. Dnes prišli tie výsledky. Zajtra mam onkológa ze aká liečba. Ale najprv dostanem chemo na zmenšenie nádoru koľko ich bude zatiaľ neviem a az potom operácia. Rozmýšľam ako najšetrnejšie to povedať deťom. Mladšiu mam dosť citlivú no neviem ako zareaguje. Muž to predýchava. Neviem ci mam skor utešovať seba alebo jeho ze je to este ako tak dobre ak sa samozrejme niečo neposere. Ale ja som jak sa hovorí ördög baba a s tou sviňou vykopnem dvere. Držte sa baby
Syn bol skolkar, ked som zacala brat chemo - vysvetlila som mu, ze sa liecim a bohuzial tie lieky sposobuju vypadavanie vlasov. Manzel mi vyholil hlavu, ked uz to bolo tak daleko. Syn aj manzel nosia uplne kratucke vlasy, takze to syn zobral celkom v pohode.
@helga9 moja mamina začala chemoterapiu v júli, vo februári mala operáciu. Mala zápalovú formu a chémia tak dobre zabrala, že mala čistú histológiu pooperačnú. Parochne mala 2 - jednu tuto zo Slovenska z pravých vlasov ale bola to "baranica" a ešte jednu kúpila od známej. Táto parochňa bola japonská, ľahučká, dobre sedela aj previevala a vyzerala reálne.
@helga9 áno,mňa najprv operovali a potom chemo, Oziare,a teraz ešte štyri chemo.tie parochne nie je to nič moc.aj ja na začiatku som sa splasila a kúpila hneď dve.a popravde, vôbec ich nenosím,len čiapka.parochna má strašne svrbí a celá hlava je spotená.veli pekné čiapky sú na stránke tak trochu inak.su drahšie ale ozaj kvalítne.
@helga9 Držím ti palce aby si liečbu zvládla v pohode. Všetky sme tým prešli a nie je to nič hrozné. Vlasy nerieš, chodila som rok len v šatke a vôbec mi to nevadilo. Doma to nikto neriešil, ani deti. Hlavne ostaň pozitívne naladená. Sme tu a podporíme ťa kedykoľvek to budeš potrebovať. 😉

@sabova3 písala aj daniela1616 ze ona mala tiež biopsiu negatívnu a az potom ze zhubné no asi by ma piclo kebyže teraz nic a potom boom