Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
helga9 držím ti aj ja palce, sme super baby a všetky to zvládneme. Ja mám v piatok druhú chemo a teraz mi už hrozne začali padať vlasy. Parochňu už mám tak uvidím či ju budem aj nosiť. Mňa keď vidí synček skoro 3ročný keď sa prezliekam, tak sa občas opýta " už ti narastie tá cicka"? Ja som mu povedala čo ma prvé napadlo a to bolo " áno". Občas keď nemám epitezu tak sa kukne či už narástla. Mám super manžela a keď sme sa dozvedeli čo a ako preplakal dva dni. My to však všetky dáme a budeme ok. 😉
@daniela1616 ahoj zlatý ze narastie cicka neboj dáš to treba si veriť a hotovo ja si iné ani nepripustím polovicu mas v hlave psychika je dôležitá nikdy si nepripusť ze co ak take nie je.Ja som dnes bola u radiologicky a u onkológa. V utorok mam prvú chemo a budem mat 4 cykly. Aby sa mi zmenšil nádor. A v Nitre maju tu studenú čiapku tak ju budem mat je to buď alebo ci vlasy vypadnú tak uvidím niekomu to zaberie niekomu nie . Potom pôjdem na operaciu no a tu mi radiologicka povedala ze si mam hneď dat implantát. Ze nemám rekonštrukciu odkladať ze ona nechape prečo sa to u nás robí lebo v ostatných štátoch sa to robí hneď. Ja s tým súhlasím lebo načo toľko zásahov do tela a pod narkozov. Zas na druhej strane možno u niekoho to hneď nie je mozne tažko to posudzovať ale pokial chirurg povie Ok idem do toho hneď . Mne iné asi neostáva lebo ja som chuda ze zobrat mi zniekadiaľ tuk nehrozi a som šľachovitá lebo cvičím. Mala by mi ostať koža aj bradavka.Hoci som zvedava ako budu vedieť zladiť jednu normálnu kozu a implantát v podstate mi je to jedno hlavne aby som bola zdrava. A co bude po operácii sa uvidí asi dostanem nejake oziare ale ze nie na prsník ale pod pazuchu tam mam jednu uzlinu chytenu. No ďalšia liečba bude závisieť po histologii po operácii. No a samozrejme tamoxifen s najväčšou pravdepodobnosťou 10 rokov. Tak to ma trochu desí. Akurat som si hovorila ze mam asi posledné kramy neviem ci sa tešiť ze huuu ušetrím na vložkách.
Ja som po operacii a mastektomii schudla z 59kg na 54kg a po prvej chemo som pribrala 2kg.
@daniela1616 keď ja schudnem tak to uz budem kostlivec a budu mi strngotat kosti pri chôdzi
emjee chcela by som sa ťa spýtať kde ti to budú robiť. Máš zachovanú kožu? Mne nazostalo nič, aj keď sa potom zistilo že bradavka aj koža boli ok. Povedali mi, že už sa mi prsnik nebude dať spraviť keď mi nič nezostalo.
@daniela1616 ja uz to mam urobene 🙂
Zobrali mi komplet vsetko, pretoze pri inflamatornom karcinome sa to inak neda.
Rekonstrukciu mi urobili z vlastneho tkaniva - brucha. Robili mi to na dva razy - najprv pred rokom prisili brucho do oblasti prsnika. Pred mesiacom mi prisposobili velkost zdraveho prsnika a na tom druhom mi urobili bradavku a dvorec.
Aj ked ti neostalo nic a nemas dostatocne velke brucho, stale sa da urobit rekonstrukcia s implantatom - aby drzal, potrebuju sval, vascinou z chrbta. Urcite sa vyziadaj od onkologa odporucenie a ku komu ist. Ak si z BA alebo okolia - Ruzinov plastika, dr. Palenčár.
@emjee super ti to urobili. Skúsim sa na to opýtať, že kde v okolí PB by sa to dalo a hlavne odkiaľ by mi vzali tkanivo. Som chudá tak uvidím, ale asi najskôr doriešiť chemo. Dnes som bola na krv a druhé chemo mám odložené o týždeň, mám užívať 3x2 pyridoxin.
@daniela1616 škoda že ti nemôžem dať z môjho brucha, celkom rada by som sa ho zbavila 😁 to len na odľahčenie témy, nieže sa urazíš 😉
@daniela1616 urcite najskor ukoncit chemo a radio, mne dokonca povedali, ze najskor 2 roky po mastektomii
daniela1616 ja mam tiež ten problem ze som chuda ale neboj aj s implantátom to bude ok
@anniera jasné že nie, aspoň by som mala na prso. Si jednoducho prajná kamoška 😀😉
Dievčatá poraďte mi čo si kúpiť na hlavu. Mám šatku obyčajnú a zo šiltom čo mi darovala jedna zlatá baba z tejto skupiny. Zo šiltom si odkladám na leto a tu druhú nosím doma. Včera som to už vzdala a vlasy išli dole, boli všade. Jasné že parochňu mám . Potrebovala by som niečo nariasané mám hrozne kockatú hlavu😁
@daniela1616 ja som mala najradsej take polosatky - vytvarovane ako ciapka, ale malo to cipy, ktore sa viazali - odfotim ti, este ich mam, pouzivam v lete
@emjee prosím ťa kde si ich zohnala, toto by sa mi hodilo. 😉

@mery34 áno to je super ze zabrala dúfam ze aj u mna to tak bude