Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@alica_tn no u nás bude tiež snežiť ale dáko to dám. Viem že budem nadávať jak partizan nebude ma to baviť kazdy den toľko sa tam trepať a ešte mi povedala ze krv každý týždeň nato som jej povedala zabudnite pani doktorka raz za 2 týždne Vám to musí stačiť. Chudera moja zilka ďakujem bohu že to 12 týždňov vydržala každý týždeň kanylu.
kazdej lekari poradia inak... mam znamu v Prahe, ktora je tiez triple negative a BRCA1 - najprv mala chemo potom opku a hned ju nahovorili na obojstrannu mastektomiu a vajecniky nechali, ze budu pozorovat.... ale chemo mala az 16x tak som sa vystrasila, dost som za alternativnu medicinu, povodne som sa modlila a dookola prosila Boha o Er+, aby som nemusela brat chemo alebo minimalne ,a osud mi prihral toto a este aj BRCA1... ja mam dobru kamaratku, ktora je Er+ mala mat 6xchemo + tamoxifen- onkologicke povedala, ze odmieta chemo a onkologicka jej teda nedala ani hormonalnu liecbu z trucu a kamaratka je vyse 3 rokov cista-zdrava ziadna recidiva.....
@liaura no trochu ťa vyvediem z omylu. Je jedno či si triple negatív alebo pozitív alebo len her2 alebo len horm pozitív. Chemo je vždy až na nejaké mizivé percento. Je to protokol štandardnej liecby karcinomu prsníka 4+4 alebo 3+3 prvá je červená línia druhá biela. Akurát zlozky cheme sú viaceré. Mylne si myslíš že keby si horm poz tak nedostaneš chemo to býva len u starších pacientom vo vysokom veku. Nádor horm tabletkami neznicis len chemo. Horm liečbou sa stopnu látky ktoré podporujú rásť rakoviny teda u horm poz pacientkach su to hormóny u her2 je to bielkoviny. Ja som horm poz mala som 16 chemo ako tvoja známa je to normálny postup s hormónu to nič nemá
Ahojte
Vítam nové dievčatá a držím palce všetkým. Hlavu hore, všetko dobre dopadne, treba dôverovať lekarom.
@helga9 ja už dobre Cez víkend som si vyšľapala na Popradské pleso a pozreli sme vianočné trhy v krakowe. Dnes som bola na krv, všetko v norme. Nabudúce mi dá niečo silnejšie na žalúdok. Najbližšie idem 16, dovtedy ešte do roboty budem chodiť dopoludnia a popritom doma upravené, nazdobim, napeciem... Lebo čochvíľa sú tu Vianoce 😀
@helga9 ja som mala teraz Aloxi, a predpisal mi nabuduce Akynzeo
Vlasy drzia. Len si musim zavolat a prehlasit capicu na toho 16., lebo povodne mam nahlasenu na 13.
Veru Vianoce za rohom. Ja dufam, ze ta najblizsia chemo ma uz tak neodpali. Tam ma caka velmi narocny predvianocny vikend. tesne pred vianocami 3 velke oslavy okruhlin v rodine. A hodlam sa ich zucastnit, nie prelezat v posteli :D
Baby, na margo tej chemoterapie... Ja som som nemala vôbec žiadne problémy, normálne som fungovala, starala som sa o dcéru, domácnosť,.... cestovali sme, boli sme na dovolenke, aj turistike..... celú dobu som brala Biobran
@midori123 jaaaj dakujem ❤
no nemaj strach, na zaciatku som urcite takato pozitivna nebola. 6/18 som sa zacala liecit, ja mam rak.vajecnikov. Zobrala som 8 chemo do 12/18, medzitym operacia a teraz 10/19 to tu mam zas ani nie po roku. Tak idem si druhe kolo... Plac, depresia mi nepomozu. AJ ked prve tyzdne vlani som s tym bojovala, kym som sa vysporiadala. Jednoducho je to takto, nehladam odpovede na otazky preco ja? Ale uzivam to najlepsie, aj takto ako to je.
No odpalilo ma tak, ze som teraz 1.x vracala. 2.den po podani som cely prespala a prelezala v posteli bez jedla, skoro bez pitia. vracala som asi 3-4x. potom prisla hnacka. 3-4 den som stale lezala, ale uz som tolko nespala, nevracala, nehnackovala. Len som bola unavena a ten zaludok stale bolel, ale uz som po troske jedla. Zaludok ako na vode som mala do 9.dna od podania. Ale ani dnes to este stale nie je moj zaludok :D Ja som sa snazila stravovat vegansky a teraz mam take chute na ryby a na maso, ze dovidenia. No tak jem momentalne, co si brucho pyta :D lebo pri pomysleni na nejaky zeleninovy salat sa mi zaludok prevracia.
Ale liekov proti tymto nevolnostiam je vela a super ucinnych. Len mne dal slabe, lebo tu kombinaciu chemoterapie, co beriem, tak este sa malo pouziva, nevedia presne, tie vedlajsie ucinky. Ako mi minule povedal, budeme sa spolu ucit, lebo som jeho prva pacientka s touto kombinaciou.
Tebe to nastavia urcite tak, ze Ti zle nebude. Vlani ked som brala inu chemo, zaludok ma vobec nebolieval.

@helga9 nič. Teda žiadny krém. Iba detský púder. Veľa púdru. V kúpeľni sa hrám na sneženie.... 😂