Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@inka zalezi od vela faktorov,ja som mala aj kalcifikaciu,co moze znamenat predrakovinove bujnenie vtedy radsej odstrania prsnik aj ked tumor chemoterapiou zmizol a taktiez pri velmi malych prsiach robia teda aspon tu v Uk mastektomiu po dohode s pacientkou
@jankastraza to čo znamená kalcifikaciu
@inka ano chemo ked znici nador nemusia robit mastektomiu,tu ako som uz pisala zalezi od dalsich faktorov..tu v Anglicku sa ano ide domov este v den mastektomie a sestricky chodia domov na navstevu ked treba drenaz vymenit,akurat sa musim spytat ze ak sa rozhodnem lebo este sa rozhodujem ze kolko si nechaju dni v nemocnici ked daju implantaty,to uz neviem kedy pustaju domov
@hracka123 Erika radsej vygoogli lepsie je to vysvetlene..to mavaju aj sportovci bezne ale v prsniku to moze- nemusi byt nebezpecne,v moj.pripade to nebudeme risk
@jankastraza ahoj Janulka ale najprv ti dajú expander nie?
@helga9 to sa velmi tesim 👍🏻👍🏻👍🏻
Mamine to pomohlo , zmenšil sa jej nádor v prsníku , a nemuseli brat cely , i ked to najskor tak plánovali .
Mne sice zobrali maternicu , ale rekonvalescencia volán velmi rychla , doktori sa čudovali 🙂
Vela zdravicka vsetkym 🍀
Ahojte dievčatá..mám to za sebou, pred chvíľou som sa zobudila, podremavala som..takže operáciu mám za sebou, bojím sa ale stále, že čo bude ďalej
@helga9 mne. baby závideli moje prsia,že ich mám pevne ako mladí a,ani
podprdu nepotrebujem, nakoľko mi neovisaju ako ženám v mojom veku aj gynekológ a na mamogr.sono mi to vždy hovorili a ja roky trpím bolesťami prsníka a posledné roky čo som začala brať lieky na štítnu žľazu,tak prsia narástli o jedno číslo.
Niekde som čítala, že znížena činnosť štítnej žľazy je pri hormonálnej poruchy,tak nemusia to byť len vaječníky,ale aj nadoblicky
Tak som zvedavá či to bude až tak zle a helga aj pri hormonálnej liečbe mi vypadnú vlasy? Už som si bola pozrieť šatky a sú pekné.
@jarmila40 však ja ťa chápem,no prvý krok máš za sebou ,máš bolesti? Mňa to čaká na Silvestra .Počas dňa som na teba myslela,teraz riešim neter z Rosiny,má zle výsledky štítnej žľazy a a nepríjemnú endokrinologicku,či nepoznám v ZA nejaku tak sa pýtam kamošky zo ZA či o niekom nevie
Dievčatá a je niečo prírodné na zníženie hormónov
@jarmila40 juj no to je super ze to mas,vidis tu potvoru ti vybrali a teraz bude uz len lepsie.Neboj teraz podrimavaj jest dostanes az na ranajky,neboj ku veceru uz budes chodit po oddeleni,zvyknes si na tie hadicky kolo teba a na tu drenaz(ja som to volala kabelocka lebo som to mala ulozene v malej ciernej taske).V pondelok si doma
Zuzka,ty to máš tiež ako tvoja mamina, ktorá brala hormonálnu liečbu?Je to dedične?

@mata9522 lenže aký blbý termín a nie som si istá či chcem byť tu operovana.
Inak ako som písala moja hrčka je nejaká menšia s nie tak tvrdá ako pred mesiacom, možno tým, že to robil zápal toho od nádorom a asi tam už nie je
Aké by to bolo jednoduché keby nádor vybrali s bolo to už ok a netrebalo chemo