icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jarmila40
27. dec 2019

@inka a aký druh karcinómu máš? Držím palce, tuším 31.12.to ideš, že?

inka
27. dec 2019

@jarmila40 myslím,že ako ty,len ten pomer estrogénov a progesterónov mám inyy

anetkabagetka
27. dec 2019

@hracka123 ahoj ani neviem ako začať som nejaká unavená vždy po chemo tak 5-6 dní som v pohode ale potom iba polihujem a čo ma trápi tak to sú návaly hlavne v noci to sa iba prezliekam ako som mokrá a to som doteraz nemala nakoľko som brala 7rokov tabletky od ukončenia menzesu a k tomu ešte tá zápcha 2.1. idem na KO a potom mám 15.1. tretiu chemo tak uvidím aké budú výsledky.

jarmila40
28. dec 2019

@inka myslíš? Veď vo výsledkoch musíš mať názov uvedený..či si ich nevidela? Alebo ti nehovoril dr?

inka
28. dec 2019

@jarmila40 no nemám tam napísaný tip ako vy tu píšete....lobularny,duktualny.
Na ten typ myslíš?

zuzap33
28. dec 2019

@inka a nemáš to napísane vo vysledkoch biopsie?

zuzap33
28. dec 2019

@anetkabagetka návaly mám aj ja. Od kedy som mala prvé chemo, už nemám menzes. A to mám 40.

anetkabagetka
28. dec 2019

@zuzap33 mne skoncil menzes ked som mala 54 sedem rokov som brala tabletky a mala som pokoj a ked mi zistili diagnozu tak som vysadila tabletky a potom tie návaly začali

hracka123
28. dec 2019

@anetkabagetka tiež mám návaly tiež my skončil menzes po druhej chemo a to mám 42 rok.Pijem Šalviovy čaj ale neviem či pomáha návaly sú hlavne večer

anetkabagetka
28. dec 2019

@hracka123 nakhoršie to je napr. na prechádzke človek je naobliekaný a teraz vás obleje alebo v obchode celá mokrá hlavne krk a ruky no na nervy

inka
28. dec 2019

@zuzap33 nemám len Her2 negatív a pozitívne ER,PgR a Ki67
Vy to máte jasné napísané,alebo vám to dr povedal?Inak to grade histologicky mám 1 ale nukleárny 2

inka
28. dec 2019

Tak mne skončil menzes v 54,ale žiadne návaly som nemala a ani neviem,že som v menopauze, nebrala som žiadne tabletky a asi tie moje hormóny držali všetko na uzde a preto stále bolesti prsníkov ako pri menštruácii,no ono sa to po hormonálnej liečbe zmení,zrejme si aj s tým budem prechádzať

nori21
28. dec 2019

@hracka123 ja tiež mám návaly hlavne v noci,mne pichajú reseligo lebo menzes som mala aj počas chemo.

hracka123
28. dec 2019

@inka odfot biobsiu že ty napísali aký typ ? Ja to mám napísané aký typ

inka
28. dec 2019

@hracka123 nenapísala mi,teraz utekám na bus musím stihnúť.

zuzap33
28. dec 2019

@inka ja to mám jasne napísané

zuzap33
28. dec 2019

@anetkabagetka s tými navalmi nič nenarobime, keďže hormóny už navždy zakazane. V lete to bude ešte horšie

anetkabagetka
28. dec 2019

@zuzap33 mne v liečbe napísali 5rokov hormon.liečba a to s tým nemá nič spoločné?

zuzap33
28. dec 2019

@anetkabagetka má, je ešte viac na potlačenie hormónov ktoré máme. Doktor mi povedala že je to tzv. Antiestrogen, keďže máme hormonálne pozitívne nádory.

inka
28. dec 2019

@zuzap33 Zuzka nemám fakt nič také, však už čítam z predu do zadu a opačne.
Dievčatá podľa obrázku prsníka kde je nádor by som mala mať ten lobularny

alica_tn
28. dec 2019

@inka druh nádoru sa neurčuje podľa umiestnenia....

Lobulárny je špecifický tým, že sa nachádza v oboch prsníkoch. ( môj prípad)

inka
28. dec 2019

@alica_tn myslela som preto,ze kde boli na prsníku umiestnené prsné žľazy a v tej časti čo mám ja je lobula,tak preto som si myslela,že mám taký typ

alica_tn
28. dec 2019

@inka každopádne presný druh sa dozvieš z operačnej histológie. Podľa toho sa bude aj určovať následná liečba. Držím v utorok palce 🍀🙂

inka
28. dec 2019

@alica_tn dik už aby som to mala za sebou a dúfam,že sa pooperacna histologia nezmení ako to tu niekde písala helga, že sa
to mozee zmeniť,ako hormonálne aj to Her
Desne som unavená,zapla som práčku a idem si zdriemnuť

inka
28. dec 2019

Zmeniť sa môže ale len k lepšiemu to by som brala

hracka123
28. dec 2019

@helga9 helga kdesiii pripravená na oziare?

helga9
28. dec 2019

@hracka123 ahoj No tu sooom tu teraz som prisla z behu akurát sa chystám do sprchy. No jo v pondelok idem. Musia ma znova zakreslit jeden krížik už nemam. Musím si ísť kúpiť púder. Veľa pudru. Ty ako s kožou? Je to ok? Dúfam že budem vládať behať počas rádia

inka
28. dec 2019

Dievčatá a tie silikónové náplaste vám lekár nepredpisal,vraj to ochráni kožu,to mi hovorila známa ktorá chodila na ožiare,viac ale k tomu vám neviem povedať,ale budem po Tom pátrať

helga9
28. dec 2019

@inka toto sú tie naplaste tiež som o nich počula

zuzap33
28. dec 2019

Príjemný večer aj s pohárom ríbezľoveho vina