icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
28. dec 2019

@zuzap33 to je moje najobľúbenejšie na zdravie

hracka123
28. dec 2019

@helga9 ja mám kožu v pohode trocha koza stmavla natieram kalciovou a nechtikovou masťou pred oziarom som natierala radiocare krém a po púdrom hej koza svrbela

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
28. dec 2019

@zuzap33 na zdravie👍💝

demetria
28. dec 2019

Prepacte damy, ze sa vam sem pletiem.

@inka
Ak tam nemas napisane nic, len invazivny karcinom, alebo invazivny NST (no special type) alebo NOS (no otherwise specified), tak je to to iste, co duktalny.
Duktalny je nazov, ktory sa po spravnosti uz minimalne 6 rokov nepouziva, ale pre ulahcenie komunikacie medzi jednotlivymi odbormi ho vacsina patologov stale uvadza, lebo su na to vsetci zvyknuti. To je celkove problem s klasifikaciami, ze histologicke klasifikacie sa menia prve a klinicke odbory na ne reaguju az s urcitym oneskorenim. Ale v principe kazdy karcinom prsnika, ktory nema nejake blizsie urcenie je to, co bolo v minulosti v kolonke duktalny. Teraz pred mesiacom vysla uplne nova klasifikacia tumorov prsnika, tak uvidime, co zase pomenili, este som ju nevidela. V kazdom pripade, pre potreby liecby je to stale duktalny typ.

inka
28. dec 2019

@demetria no hurá tak mam duktalny ,presne mám napísané NST, takže už viem
aký mam typ.Diky moc za objasnenie

inka
28. dec 2019

Dievčatá prosím ako to je s obliekaním pyžamá a oblečenie po opke,bude problém s rukou pri obliekaní...mali ste pyžamo na rozopinanie?

alica_tn
28. dec 2019

@inka určite pyžamo na gombíky.

helga9
28. dec 2019

@inka ja som mala tiež na gombíky

inka
28. dec 2019

No také nemám len jedno na tri gombíky, všetko tričkove pyžamá,tak bude problém aj keď pôjdem domov čo obliecť

alica_tn
28. dec 2019

@inka ja som si tiež musela kúpiť nové. Ale nemala som na výber, v nemocnici to bolo nariadené: pyžamo na gombíky....

hracka123
28. dec 2019

@inka no ja tiež musela kúpiť pyžamo na gombíky ale doma som už normálne bez dalo sa mi z rukou hybat

nori21
28. dec 2019

@inka Aj ja som kúpila na gombíky, v nemocke to bolo najlepšie, vizita, preväzy, lepšie som zvládla obliekanie.

inka
28. dec 2019

@alica_tn tu som nepočula o takom nariadení,tak asi zajtra pôjdem na nákup

helga9
28. dec 2019

@inka neboj nebude problém ja som mala pyzamo na gombíky ale normálne som vedela zdvihnúť ruku a obliekla by som sa. Keď som išla domov po 4 dňoch mala som tricko obliekla som ho bez problémov. Kúp si proste na gombiky pyzamo a zober si pre istotu nejakú blúzku na gombíky keď pôjdeš domov.

inka
28. dec 2019

Takže aj domov žiadne pulóvre,ale na rozopinanie?

inka
28. dec 2019

@helga9 tak zajtra pôjdem do Maxu na nákup.len je to vždy tak, že práve nemusím kúpiť čo práve potrebujem,ale ďakujem vám dievčatá,len prečo má to nenapadlo skôr

inka
28. dec 2019

A ešte na podprsenku zabudnúť a či športová áno?

hracka123
28. dec 2019

@inka ja som mal tričko keď som išla domov a bez problémovú som si ho obliekla podprsenku som nemala keď som išla domov a idú ty brať celý prsník či?

inka
28. dec 2019

@hracka123 nehovoril, že bude brať celý a tie dve uzliny, takže dva rezy

helga9
28. dec 2019

@inka domov som išla v normálnej podprsenke.

alica_tn
28. dec 2019

@inka no, zrejme záleží od nemocnice. Ja som dostala papier, kde bolo všetko vypísané. Príkazy a zákazy 😂

A podprsenky doporučujem bez kostíc. Mne kostice tlačia na jazvu, musela som všetky vyhodiť. A nakúpiť nové...

hracka123
28. dec 2019

@inka ja tiež mala papier čo si mám doniesť do nemocky aj bandazove obväzy aj také podkolienky na opku som musela doniest

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
28. dec 2019

@hracka123 papier mám,ale len bežné hygienické veci nič o pyžame a pančuchy mi dajú na operáciu,lebo sestrička mi merala obvod stehna aby vedela aké objednať,ale jasne na gombíky bude praktické

inka
28. dec 2019

@mata9522 športovú mám,bez zapínania,tu si zoberiem

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
28. dec 2019

@alica_tn takže aj moje s kosticami pôjdu do koša,len som zvedavá,ako bude prsník vyzerať bez nejakej časti,takže podprsenky musím prispôsobiť,no ale to budú tie najmenšie problémy.

inka
28. dec 2019

@mata9522 jaj moja v tomto máš pravdu uf asi zoberiem kufor

alica_tn
28. dec 2019

@inka to ešte nevieš. Uvidíš, kde bude jazva. A až potom sa rozhodneš. Možno ti vôbec nebude prekážať....

A k tomu chýbaniu časti prsníka sa neviem vyjadriť, nakoľko mne doktor vymodeloval prsia do normálu....