Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Prepacte damy, ze sa vam sem pletiem.
@inka
Ak tam nemas napisane nic, len invazivny karcinom, alebo invazivny NST (no special type) alebo NOS (no otherwise specified), tak je to to iste, co duktalny.
Duktalny je nazov, ktory sa po spravnosti uz minimalne 6 rokov nepouziva, ale pre ulahcenie komunikacie medzi jednotlivymi odbormi ho vacsina patologov stale uvadza, lebo su na to vsetci zvyknuti. To je celkove problem s klasifikaciami, ze histologicke klasifikacie sa menia prve a klinicke odbory na ne reaguju az s urcitym oneskorenim. Ale v principe kazdy karcinom prsnika, ktory nema nejake blizsie urcenie je to, co bolo v minulosti v kolonke duktalny. Teraz pred mesiacom vysla uplne nova klasifikacia tumorov prsnika, tak uvidime, co zase pomenili, este som ju nevidela. V kazdom pripade, pre potreby liecby je to stale duktalny typ.
Dievčatá prosím ako to je s obliekaním pyžamá a oblečenie po opke,bude problém s rukou pri obliekaní...mali ste pyžamo na rozopinanie?
No také nemám len jedno na tri gombíky, všetko tričkove pyžamá,tak bude problém aj keď pôjdem domov čo obliecť
@inka neboj nebude problém ja som mala pyzamo na gombíky ale normálne som vedela zdvihnúť ruku a obliekla by som sa. Keď som išla domov po 4 dňoch mala som tricko obliekla som ho bez problémov. Kúp si proste na gombiky pyzamo a zober si pre istotu nejakú blúzku na gombíky keď pôjdeš domov.
Takže aj domov žiadne pulóvre,ale na rozopinanie?
A ešte na podprsenku zabudnúť a či športová áno?

@zuzap33 to je moje najobľúbenejšie na zdravie