icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
2. jan 2020

@hracka123 mam dovolenku az do 7. Zajtra mam ctv pluc a sono

lula94
2. jan 2020

@jankastraza tak skvelé

lula94
2. jan 2020

Prosím Vás žienky. Podstupuje už niekto hormonálnu liečbu? Ďakujem

alica_tn
2. jan 2020

@lula94 áno

hracka123
2. jan 2020

@alica_tn na koľko rokov ju máš?

lula94
2. jan 2020

@alica_tn ako dlho už? A kde prosím?

alica_tn
2. jan 2020

@hracka123 vždy sa dáva na 5 rokov

@lula94 cca 2 týždne
Kde chodím na onkológiu? Trenčín a Bratislava

bubo780
2. jan 2020

Ahojte.. Od dnesneho dna sa pravdepodobne pridavam k vam.. Dnes vysledok mamografie a urgentneho usg - invazivny nalez hviezdicoveho tvaru o velkosti cca 21mm x 19mm.. V utorok 7.1. punkcia a stanovenie datumu na vybratie nalezu.. Nic viac zatial neviem..
Nalez sa nachadza v lavom prsniku - vrchna cast v strede nad bradavkou.. Strach mam obrovsky..

helga9
2. jan 2020

@bubo780 ahoj vitaj medzi nami. Vsetky sme mali strach aj máme. No asi sme sa naučili s tým žiť. Vlastne nič iné nám neostáva. Tiež som mala nález nad bradavkou ale v pravom. Len hlavu hore da sa tým prejsť.

hracka123
2. jan 2020

@bubo780 ahoj vitaj medzi nami.Strach máme všetky aspoň tú sa všetky podporíme.Kolko máš rokov?

bubo780
2. jan 2020

@helga9 @hracka123 dakujem za podporu.. cely vecer citam tuto diskusiu.. strach je o to vacsi, ze 20.juna usg neukazalo ziadny nalez a dnes je vsetko uplne inak..
mam 40 rokov a 5roc syna..

hracka123
2. jan 2020

@bubo780 buď kľudná ešte to nemáš potvrdené a výsledky biobsie sa ukáže že čo .Odkial si?

bubo780
3. jan 2020

@hracka123 tak v papieroch mam BIRADS 5 - dr. ani nezapochyboval, ze by to bolo nieco ine.. vraj je to priam ukazkova invazivna hviezdica.. nastastie ani mamografia a ani usg neukazali nic ine - pravy prsnik cisty, obe pazuchy ciste.. len ten jeden dost velky utvar v lavom prsniku.. vyjadril sa, ze musi ist okamzite von..
tak vzorku budu brat v utorok rano.. to cakanie do utorka a potom zasa cakanie na vysledky je na psychiku asi dost tazke, ze?
som z vychodu, okr. TV - viem urcite, ze operaciu a liecbu budem riesit mimo TV, pravdepodobne KE alebo MI, popripade ak mi niekto odporuci nieco ine, hoci aj na druhom konci Slovenska..

sabova3
3. jan 2020

@bubo780 ahoj.Ja som z Michaloviec.Tiez som rozmýšľala,že kde ísť.A nakoniec som ostala tu,pretože aký rozdiel je v podaní chemo tu alebo niekde inde.A mám to pod nosom.Si predstáv to cestovanie.Je tu jeden odborník Barila.No ale ozaj odborník,len prístup k ľuďom mu chýba.Ale inak ozaj dobrý doktor.

bubo780
3. jan 2020

@sabova3 ahoj.. dakujem za tip.. jedna vec je asi ta operacia - aby sa podarilo vsetko bez problemov vybrat.. druha vec je asi ta liecba, ze?
pocula som o nejakej lekarke v KE, co sa operacii tyka - kontakt a meno na nu este nemam.. a takisto mi niekto spominal v dobrom primarku na onkologii v MI..

mata9522
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
3. jan 2020

@bubo780 ahoj, vitaj. Ja tiez chodim do po a ako pisu ostatne pomaly zvyknes a budes sa liecit. Su aj lepsie aj horsie chvile, ale co uz s nimi, treba vsetky prekonat a ist dalej

bubo780
3. jan 2020

@hracka123 @helga9 @sabova3 @mata9522 @zuzap33 dakujem.. mam milion otazok a urcite ich potom pribudne este raz tolko - biopsia, operacia, liecba, psychika, podpora.. ani neviem, co skor..
neviem co bude, lebo v podstate este nic o tom neviem - ale viem jedno - musi to dopadnut dobre, lebo mam doma tu najvacsiu motivaciu..

mata9522
Autor odpoveď zmazal
matazmena
3. jan 2020

Ahojte dievčatá, ešte takto dodatočne prajem krásny nový rok, čo najlepšie zdravie a čo najmenej bolestí a starostí 😉

Ja som to ešte raz riskla a bola na novoročnej lyžovačke s rodinkou (dali sme 22 km 😂), teraz už sedím na onko, krv za mnou a môžem čakať na výsledky a chemo...

@bubo780 vitaj a držím palce... Ja som tiež mala na jeseň 2018 usg čisté a na jar 2019 som si našla hrčku. Ešte ma ale nechali čakať, že uvidíme a nakoniec v októbri operácia a od novembra chemo. Strach, depka ma neobišla, ale potom som si povedala, že nie som prvá ani posledná a bojovať mám pre koho... Treba si to naozaj nastaviť v hlave, potom to ide ľahšie 😉

nori21
3. jan 2020

@bubo780 Ahoj,vitaj.Aj ja som z východu okres Trebišov.
Ja som bola na operácii v Šaci,dvakrát som bola v KE v ústave na komisiu keď si prečítaš príspevky.V KE mi predpísalu liečbu,ale na chemo som chodila do TV do súkromnej amb.ku dr.Malej.Aj teraz chodím na krv,riešim ožiare posiela ma na konzultáciu do KE.Je veĺmi milá,sestrička strašne veľa pomáha pacientkám,stará sa aj na chemo.Odporúčam pani doktorku.Každý týždeň treba chodiť na krv a nie je jedno to cestovanie.

inka
3. jan 2020

@bubo780 ahoj,ja som tu na konikovi tiež nová a tiež vystrašená a s plnou mysľou otázok som tu ich kládla a dostalo sa mi ako odpovedí tak rady a podpory.
Včera som prišla z nemocnice po opke prsníka a tiež som riešila kde sa dať operovať a či dobre robím, že zostanem tu v PO.Primar v KE mi doporučil tunajšieho onko chirurga aj primárka na tunajšom onko a tak som si povedala, že ak je to tam hore dane tak sa to podarí všade,zrejme tu ide o psychiku,že idem hoci na kraj sveta aby mi to dobre zoperovali.
Ak myslíš na lekárku v KE v v onko ústave,tak pri nej bola Matka,ale tá má objednávky opky už 3mes. dopredu aj primár,len voľnejší sú mladší kolegovia a ja som nechcela čakať nech to ide čím skôr preč.
Čo sa týka tunajšiej onko,tak sú tu dobrý odborníci na čele z ozaj výbornou primárnu a chodia tu na liečbu aj z ďalekého okolia.
Pýtaj sa čo ťa napadne dievčatá sú skvelé podporia a upokoja a navyše helga tuná konikovi je už aj po odbornej stránke čo sa týka prsníka v Tom tak dobrá,že ja ju volám pani doktorka.
Strach a depky a všetko kolo toho tu mal každý,to už viem,lebo teraz v nemocnici som mala dosť času na prečítanie diskusie a po efala som si,že to musím dať aj ja.
Tak hlavu hore a možno to nebude tak zle ako sa ti to javí teraz.
Bude dobre uvidíš 🍀❤️

hutch17
3. jan 2020

Ahojte dievčence, čítam vás už od októbra, ale až teraz som sa rozhodla vypísať. Práve čakám na svoju prvú chemoterapiu, tak si kratim čas 😉. Mám 39, dve dcérky (9 a 2) a duktalny karcinom her2 pozitív. Z biopsie mi sice vyšiel karcinom in situ, ale už pri operácii mi zistili, že je invazivny, keďže bol už aj v uzlinach. Teda 1 zo 7 LU bola makro met. Doteraz nechápem, prečo mi neurobili radikálnu mastektomiu, ale prso mi nechali. Samotný nádor bol 4,5x4cm, z väčšej časti DCIS. No čaká ma ešte genetika, tak uvidíme ako to dopadne. Biopsiu mi robili aj z druhého prsa, vraj len fibroadenoza, no neviem, potom všetkom, čo som čítala, už tým výsledkom veľmi neverím. V každom prípade verím, že to dobre dopadne a aj vďaka vám som nabrala pozitivnu energiu.

hracka123
3. jan 2020

@hutch17 ahoj a vitaj medzi nami joj veľa nás tu pribúda ako vidíš.Kolko chemo ty dali?Dúfam že bude dobrý priebeh po chemo držím palce

hracka123
3. jan 2020

@anetkabagetka ahoj ako dopadla kontrola?

anetkabagetka
3. jan 2020

@hracka123 ahoj mám znížené b.krvinky tak ešte si dám dve injekcie Zorzio a potom piridoxin 3x1 a 8.1 dalšia kontrola krvi tak uvidíme ako to dopadne

hutch17
3. jan 2020

@hracka123 dostala som 4+4 (alebo 12), do pol roka od operácie musim mat oziare a potom rok biologická

hracka123
3. jan 2020

@hutch17 kedy ťa operovali?

hutch17
3. jan 2020

@hracka123 9.12., doktorka mi chcela dať 1.chemo ešte pred sviatkami, ale som sa bála, ako budem reagovať a nechcela som si kaziť sviatky, aj kvôli dcérke, lebo ma narodky, tak vždy peciem tortu a robíme oslavu, kopec návštev a tak

zuzap33
3. jan 2020

Ja už čiastočne po kontrolách ct pľúc ju ok a sono, nádor,y sa zmansili na 8a 11mm a sú to len zvyšky. Zatiaľ som spokojná