Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@bubo780 a prečo ideš aj na biopsiu? Musíš? Lebo mne ju robiť nemuseli..povedali, že nádor vyberú a biopsia po operácii ukáže, či bol zhubný alebo nie..ja som nevydržala čakať až na operáciu, tak som chcela biopsiu..nádor bol zhubný..co sa týka samotnej biopsie, robili mi to ambulantne, boli to tri vpichy do hrčky = na troch miestach, trvalo to chvíľku a nebolelo to, len to bolo také trochu nepríjemné..ak ťa toto aspoň trošku uteší, budem rada😘
No práve a mne povedali že chirurg bez biopsie nebude operovať a keď som oponoval, že stejne sa bude po operácii robiť a že sa niekedy išlo priamo na opku, keď sono a magnetická ukázala,že je zhubný,tak na to mi bolo povedané že áno ale rakovina sa vracala a preto takýto postup.
Dievčatá nejak mám blbo prsníky,ten operovaný mám hore a zdravý dole.Aj vy ste to tak malý,asi ak odlepiť tak sa to vyrovná?
@helga9 asi mas aj pravdu. Ale ked ja idem k lekarovi tak mu verim ze vie co robi. Isla som len na preventivku na mamograf. Ten tam daco nasiel tak ma dala este na sono. Zasa na mamograf. Biopsia. A odvtedy ma to zacalo pobolievat a rast. Dovtedy som o tom ani nevedela. MRI nasla cosi aj na druhom prsniku. Tak aj tam bola biopsia ale ta je negativna. Tam sa to bude len sledovat. Co uz teraz s tym? Len dufat ze chemo zabere kde ma a daju mi to cim skor prec
@jarmila40 ano, musim.. teda, tak mi bolo povedane.. 2.1. 10:20 robena mamografia a o 11:20 uz ma zhanali po celom meste na kontrolne usg.. osobne primar robil usg so zaverom - zhubny invazivny nador hviezdicoveho tvaru (infiltruje sa do okoliteho tkaniva) vo velkosti cca 20x19mm.. nic ine nastastie nikde nenasiel.. chcel robil biopsiu hned, ale objednal ma okamzite na utorok 7.1. 7:30
@inka @helga9 tiez som rozmyslala nad tym, ze ked do toho "pichnu", ci sa nic nestane.. predsa len, cakat na vysledky a potom opku, za ten cas sa moze cokolvek stat.. a to nehovorim o tom, ze 20.6. som bola na usg a dr. nic nevidela - vraj uz vtedy to tam bolo.. doplatila som na mladost a neskusenost, pretoze na usg som sa pytala sama.. ale kedze mojmu gyn sa nepozdavalo, ze tam nieco hmatatelne je a usg nic, poslal ma aj na mamografiu.. a uz to slo.. kedze moja mama cely zivot pracovala v nemocnici, trosku sa to pokusa posurit - v utorok budu robit biopsiu, posuria vysledky a uz ma v podstate cakaju v MI na operaciu.. ale bez vysledkov nechcu operovat..
@katka14 daj si vyoperovať aj tú druhú stranu. Ja som to tiež tak mala. Vpravo pozitívny nález. Vľavo zhluk buniek, vraj nezhubný, neškodný. Nikto tomu nevenoval pozornosť. Vraj to budú sledovať. Ja som však ukecala lekára, nech mi to radšej vyberie, lebo som z toho bola nervózna. A čuduj sa svete, bol tam 3mm zhubný nádor!!!! A oni to chceli iba sledovať....
Dievčatá,v utorok idem vyberať stehy, môžem dať podprsenku,ale je to priskoro?
Možno keby som mala podprdu,tak by bola náplasť držala,ale ja som bez

@hracka123 ahoj. Deti maju 3 a 9 rokov. Najprv chemo az po nej operacia. Ja mam nador uz dost velky musia mi ho najprv zmensit