icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

bubo780
7. jan 2020

@hracka123 @jarmila40 musim povedat, ze nebolelo.. najviac asi ta injekcia na znecitlivenie.. cely cas som mala hlavu otocenu bokom a hovorila som si, ze vydrzim kvoli synovi cokolvek.. 💕 urobili maly rez a cez ten hrubou ihlou 4 odbery.. chceli povodne 3, ale nakoniec sa rozhodli este pre jeden navyse.. vysledky vraj budu max do 10 pracovnych dni - ale primar slubil, ze bude urgovat (dnes tam sedel ako kopka nestastia - asi im doslo, ze najvacsiu chybu urobila ich mlada a zrejme neskusena kolegyna pred polrokom)..

jarmila40
7. jan 2020

@bubo780 nooo, presne.. Aj mňa bolela viac injekcia ako samotany odber 🙂
A mne nerobili rez..mne pichol na tri miesta v hrcke

onkomama
7. jan 2020

Prosím vás, mala niektorá po docetaxele vysokánske teploty? 38,6 pod paralenom?

hracka123
7. jan 2020

@onkomama no to máš ozaj vysokú teplotu volaj dr onko čo ty povie.Mala som 37.1 najvyssiu

helga9
7. jan 2020

@onkomama ahoj choď k dr hneď to je veľa

inka
7. jan 2020

Tak dnes som bola na kontrole, vybrať stehy,nakoniec mi ich nevybral,vraj by to bolo priskoro,že až o týždeň.....mali ste to tak dlho aj vy?Nezarastu mi stehy?
Mam depky po dnešnej kontrole,bola so mnou jedna pacientka čo sme boli spolu operované a ona uz mala histologiu z operácii a musí ísť znovu berú jej celý prsník...do prdele dva krát podstúpiť to samé,dúfam,že u mňa to tak nedopadne

nori21
7. jan 2020

@inka Neboj sa,aj ja som bola dvakrát na operáciu a ešte žijem,dá sa to zvládnuť.

hracka123
7. jan 2020

@inka aj som bola dvakrát a tiež som tu prvom len hrčku a potom cely

helga9
7. jan 2020

@inka ahoj mne vybral asi po 10 dňoch a neboj určite nezarastie

inka
7. jan 2020

Tak nech berú hneď, načo potom trápia s histologiu, keď to takto stejne dopadne.
Dr. volal o tu pani,bol z toho nešťastný a ona ho upokojovala,že to nieje jeho chyba ani jej, že je to rýchlo šíriace,ako keď rozhadzes makove zrniečka.fuu a to Ki67/dúfam,že píšem správne/ je index šírenia a to mala 10%,tak ani to nie je spoľahlivé

inka
7. jan 2020

@helga9
@helga9 vidí sa mi 14dni veľa.

inka
7. jan 2020

@onkomama mám skúsenosti s vlastnou rodinou, dva krát vysoké teploty,raz 38,4a po druhé 39,8 liečilo sa to na onko, ležalo sa cca jeden týždeň.
Pre onko pacientom je takáto teplota život ohrozujúci a to upozorňujú pacientov na onko.
Takže ísť do nemocnice vo vlastnom záujme.

inka
7. jan 2020

Dievčatá a čím si to ošetrovať, keď ešte nemám vybraté stehy asi repik ešte nie

hracka123
7. jan 2020

@inka no mne kázali s dezinfekčnou vodickou na 4 deň po opke aj som si to prelepovala sama doma

17zuzka6
7. jan 2020

Ahojte dievčatá...mamina dnes bola na predposlednú chemo - docetaxel a minule a predtým že úplná pohoda a teraz som volala mamine a že zvracala a že má hrozné kŕče v žalúdku... nechápem,že čo to mohlo tak vyprovokovať keď prvý a druhýkrát bola v pohode...🤷a to už sama dr vravela že z tejto chemo by nemala vôbec zvracať...ostala som teraz kus mimo z toho..

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
17zuzka6
7. jan 2020

@mata9522 ale minule úplná pohoda aj predtým a zrazu bum..ledva sme došli domov..už cestou mala kŕče..tabletku si aj dala a rovno ju vyzvracala tak druhu si radšej ani nejde dať len zajtra..no a to sme sa potešili že už bude ok..ale uz iba jedna tak nech to len rýchlo prejde🤷

inka
7. jan 2020

@mata9522 mám to zapálené,ale asi normálne,tak zajtra kúpim v lekárni?

inka
7. jan 2020

@hracka123 takže znovu prelepit?kúpila som si v lekárni tak na noc zalepim a môžem potrieť švédskymi kvapkami a nechtikovu mastičkou?

inka
7. jan 2020

@jarmila40 presne injekcia bolela viac ako vyberanie vzorky a tiež z troch strán, robili pod ultrazvukom,také cvakanie

jarmila40
7. jan 2020

@inka ja som ničím neosetrovala, mne povedali, že nič netreba, že rany sa hoja samé..chce to čas..vonkajsie šitie sa zahojí skôr, vnútorné sa môže hojit aj 6 tyzdnov

jarmila40
7. jan 2020

@inka tebe sa to zapálilo? Jaaaj 😓 skus si to aj trochu na vzduchu nechať, nie mat úplne zlepené aby to to nedychalo..ked pôjdeš na štichy tak ti to dr uvidí a povie ti najlepšie, že čo s tým

inka
7. jan 2020

@jarmila40 prelepovala si si to,alebo nezakrývavala si to?mne sa vidí to že je tá rána dosť na niektorom mieste viac zapálená,Dr.hovoril, že umývať repikom.

hracka123
7. jan 2020

@inka umývaj si to repikom a dr ty dnes nepovedal s čím umývať keď to máš zapálené?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
7. jan 2020

@hracka123 povedal,že umývať repikom aj normálne sprchovať, podľa neho je to asi normálne keďže nedal mi nič,len,že nosiť podprsenku,aby ten rez neťahal a ja som išla na kontrolu bez podprdy

hracka123
7. jan 2020

@onkomama bola si u dr.klesla už teplota?

inka
7. jan 2020

@mata9522 ja som si akurát v lekárni kúpila len náplaste,hlavne na noc pod pazuchu,lebo šitie mi tam vadí,ale tam to nie je zapálené a nenapadlo ma niečo pýtať na rany

inka
7. jan 2020

No ráno ešte to bolo jak tak,teraz viacej zapálené a už aj vidím,že to začína hnisat a preto ma to začalo bolieť asi teraz to bolo v pohodel