Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@midori123 ja som za ten cas co chodim na chemo ochorela dvakrat, a dost tazko som sa z toho dostavala, trvalo to aj 2 tyzdne, a tiez som strasne skaredo kaslala, dusilo ma, hroza. Mne pomohol sirup Stop kasel, a tiez cibula! Cibulovy caj... A tiez som si davala do izby nakrajanu cibulu na tanier. Lepsie sa mi spalo, neverila som ze mi to pomoze ale pomohlo
Dievčatá a po opke sa kedy nastaví liečba na onkológii?
@katka14 nepracujem ja som doma na opatrovatelskom, lebo mam syna zdravotne postihnuteho lebo sa narodil predcasne, a mam tiez dcerku 2,5 rocnu s ktorou som na rodicovskej dov.... Ako zvladam chemo?? Cakala som ze to bude horsie, pri prvych tych cervenych to bolo asi horsie, nemala som chut do jedla, zaludok stale ako na vode ale nezvracala som nastastie,tiez unava, no pri tychto co dostavam teraz (paclitaxel) zaludok absolutne v pohode ale 2.-3.den ma strasne bolia hlavne nohy, tazko sa mi chodi, bolia klby a svaly ako pri chripke. Ale nastastie to trva max. 2-3dni potom znova dobre.
@midori123 tie prve 4 (cervene) boli horsie, unavena som bola, nemala som chut do jedla, zaludok stale ako na vode ale nezvracala som, nastastie... Teraz (paclitaxel) skor mam tazkosti 2.-3.den po podani chemo, strasne ma bolia hlavne nohy, tazko sa mi chodi, bolia aj ostatne klby a svaly, ale najviac nohy. Nastastie to netrva dlho tak cca 3 dni a potom je znova dobre....
@inka dakujem. Prispevky uz citam davnejsie a vsetky co su tu s skupine su super, su pozitivnou motiváciou, preto som sa rozhodla ze sa pridam aj ja. Sme na jednej lodi, zial. Ale cloveku pomoze ak si moze pisat s niekym kto prechadza niecim podobnym... Vie lepsie poradit a pochopit toho druheho! A som vdacna ze ma tu prijali☺️aj Vam zelam aby ste mali celu liecbu cím skor za sebou a aby ste boli znova zdrava!!
@midori123 musela som zvladat, pri detoch je to tazke, nemozem si dovolit lezat a ani som nechcela, aj ked niekedy je mi tazko idem stale dalej. za cely ten cas co chodim na chemo som lezala v posteli pol dna iba raz. To mi uz bolo naozaj zle. Ale nemozem sa stazovat, manzel pomaha vo vsetkom ako len vie a tiez mam dobru svagrinu ktora mi pomaha v domacnosti aj s detickami.
@alica_tn prosím ta pekne, takže to je klasický postup rádiologa, ktorý on musí dodržať, áno? Pýtam sa, aby som sa vedela ozvať, ak by ma nikam neposlali, nič neriesili a nebodaj hneď na ožiar poslali..mam za sebou len predoperačnú biopsiu a opku, nikto ma nikam neposlal na žiadne vyšetrenie, ani CT, ani MR, ani genetika, ani scintigrafia, proste nič..v stredu som obj na onkologiu

@kika_32 tiez si to tak nejak myslim. Asi by to bolo dost riskantne