icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

kika_32
13. jan 2020

@mata9522 dakujem. No este aj tak toho mam dost pred sebou, este zvysnych 7 chemo a potom operacia (stale neviem ci iba ciastocna alebo uplna mastektomia) a po operácii ze vraj budem musiet znova absolvovat chemoterapiu 😥takze este ma toho caka dost 😔

helga9
13. jan 2020

@inka no ja som nic vystupene nemala. No povie ti dr že čo a ako

kika_32
13. jan 2020

@midori123 to veru je, a som za to aj velmi vdacna

inka
13. jan 2020

@helga9 tak si ukludnila,ja že rez musí byť vystúpení nad povrch a nie zarovno....ono to aj zo začiatku bolo tak

alica_tn
13. jan 2020

@jarmila40 s radosťou 🙂

@inka od operácie po chemo musí byť minimálne 3 týždne odstup. Akonáhle budeš mať výsledky z biopsie, pošlú ťa na onkológiu. Tam ťa objednajú na chemo podľa toho, aký tam majú systém, resp. plný kalendár....

Postup, či najskôr chemo alebo operácia sa určuje individuálne. Zvažuje sa veľa faktorov, napr. Ki67, veľkosť nádoru, opúzdrenie, či sú chytené uzliny, umiestnenie, dokonca aj rodinná anamnéza. Ak má pacientka už vyhotovenú genetiku, samozrejme, že sa na ňu berie zreteľ.

Napríklad u mňa sa nevedeli rozhodnúť a až na základe konzília mi zástupkyňa primára navrhla najskôr chemo a až potom operáciu.... niekedy je to proste lotéria....

alica_tn
13. jan 2020

@jarmila40 áno, je to jediný možný postup: simulácia a kontrolné Ct, z toho výpočet. Bez toho sa to nedá urobiť.

inka
13. jan 2020

@jarmila40 ja bola na opke väčšie ako jedna,skoro dva,tak asi to bude niecim iným podľa čoho rozhodujú

alica_tn
13. jan 2020

@inka Inak, žiadne dve jazvy na svete nie sú rovnaké. Každé telo reaguje inak. Niekomu sa vyprodukuje priveľmi kolagénu a vznikne z toho vystúpená, veľká jazvy.... Neboj sa, doktor bude vedieť, či môže vybrať stehy, alebo ešte nie.... ak sa aj rana rozíde, bude to iba povrchový jav, predpokladám, že vnútro je už zacelené.

alica_tn
13. jan 2020

@alica_tn oprava. Malo tam byť oslovenie, Inka 🙂

inka
13. jan 2020

@alica_tn však 14 dní by malo byť zahojene

alica_tn
13. jan 2020

@inka áno, malo 🙂 ( mne sa časť jazvy otvorila, ale bolo to iba povrchové. Žiadna dráma)

jarmila40
13. jan 2020

@alica_tn ďakujem pekne ešte raz, napíšem v stredu ako som tam pochodila..budu mi aj krv brat, mam ísť nalačno?
Tebe navrhli najprv chemo..boze, že navrhli..ako keby si tomu rozumela, veď na to sú oni, aby vedeli čo a ako treba

alica_tn
13. jan 2020

@jarmila40 netreba byť nalačno.
Áno, navrhli.... mohla som sa sama rozhodnúť. Na jednej strane je to výhoda, že má pacient právo voľby. A druhej - ako a podľa čoho sa rozhodnúť, však? No, našťastie, ja som v tom mala rýchlo jasno 😉

inka
13. jan 2020

@alica_tn a potom sa to zhojilo,alebo zašívali?

alica_tn
13. jan 2020

@inka zahojilo, to bolo povrchové, iba sa chrasta otvorila. Tkanivo pod tým už bolo zrastené. Neboj, bude to dobré

midori123
13. jan 2020

@alica_tn ahoj, ak som spravne pochopila, tak ty uz si po operacii a beries uz aj chemo?

inka
Autor odpoveď zmazal
alica_tn
13. jan 2020

@midori123 nie. Naopak. Ja som mala neskôr chemo, potom operáciu a následne ožarovanie. Skončila som v polovici decembra. Teraz mám hormonálnu liečbu.

inka
13. jan 2020

@alica_tn ako znášas hormonálnu liečbu ,je to lepšie ako predchádzajúce liečby

midori123
13. jan 2020

@alica_tn tak super, ty uz to mas zmaknute☺️
Mna tento cirkus na koleckach este len caka a hned nazaciatok som 2 dni pred opkou ochorela🤦‍♀️😢

alica_tn
13. jan 2020

@midori123 neboj. Ani sa nenazdáš a tiež budeš mať po liečbe🍀

alica_tn
13. jan 2020

@inka ja som chemo znášala takmer bez problémov. Ožarovanie ma veľmi vyčerpávalo, ale ja som veľa dochádzala. A hormonálna mi nevyhovuje, nemôžem spať.... A tým, že chemo mi zastavilo menštruáciu, tak mám návaly. Budúci týždeň to idem riešiť s lekárom.

midori123
13. jan 2020

@alica_tn uz aby to bolo🙏
A dakujem. Drz sa😊

hutch17
14. jan 2020

@inka ja som bola 10 dni po operácii na kontrole a keďže už boli výsledky biopsie, tak som hneď absolvovala aj konzilia, onko chcela začať s chemo hneď na druhý deň, ale nakoniec sme kvôli sviatkom počkali 2 týždne, inak vravela, že treba začať do 6 týždňov od operácie

hracka123
14. jan 2020

@hutch17 ahoj vlásky ešte držia?

helga9
14. jan 2020

@alica_tn aj mna najviac sere to dochadzanie hruza. No nespavosť je nežiaduci účinok som zvedavá čo ti povie dr a či zmení liek alebo čo urobí.

hutch17
14. jan 2020

@hracka123 zatiaľ držia, kazde ráno čakám, čo bude 😁

jarmila40
14. jan 2020

@hutch17 a to tak musi byt, ze treba s liecbou zacat do 6 tyzdnov od operacie?

jarmila40
14. jan 2020

@alica_tn skusala si na spanok nejake bylinky alebo nieco? kolko mas prosim ta rokov?

hutch17
14. jan 2020

@jarmila40 tak mi vravela doktorka na chemo konziliu