Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@jarmila40 s radosťou 🙂
@inka od operácie po chemo musí byť minimálne 3 týždne odstup. Akonáhle budeš mať výsledky z biopsie, pošlú ťa na onkológiu. Tam ťa objednajú na chemo podľa toho, aký tam majú systém, resp. plný kalendár....
Postup, či najskôr chemo alebo operácia sa určuje individuálne. Zvažuje sa veľa faktorov, napr. Ki67, veľkosť nádoru, opúzdrenie, či sú chytené uzliny, umiestnenie, dokonca aj rodinná anamnéza. Ak má pacientka už vyhotovenú genetiku, samozrejme, že sa na ňu berie zreteľ.
Napríklad u mňa sa nevedeli rozhodnúť a až na základe konzília mi zástupkyňa primára navrhla najskôr chemo a až potom operáciu.... niekedy je to proste lotéria....
@inka Inak, žiadne dve jazvy na svete nie sú rovnaké. Každé telo reaguje inak. Niekomu sa vyprodukuje priveľmi kolagénu a vznikne z toho vystúpená, veľká jazvy.... Neboj sa, doktor bude vedieť, či môže vybrať stehy, alebo ešte nie.... ak sa aj rana rozíde, bude to iba povrchový jav, predpokladám, že vnútro je už zacelené.

@mata9522 dakujem. No este aj tak toho mam dost pred sebou, este zvysnych 7 chemo a potom operacia (stale neviem ci iba ciastocna alebo uplna mastektomia) a po operácii ze vraj budem musiet znova absolvovat chemoterapiu 😥takze este ma toho caka dost 😔