Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Prosím Vás na tu genetiku sa chodí z akého dôvodu? A v akom najneskorsom termíne od operácie? Ďakujem
@alica_tn ja mam za sebou dnes desiatu. Ešte 15. Otras. Presne ako píšeš najhorsia časť liecby. Chemo mi dali raz za týždeň to som si zdriemla na 2 hodky a nevedela som že sa lieči. No toto denno denne je des.Dnes som bola za dr vypýtať si žiadanku na genetiku idem na odber budúci týždeň a už mi povedal že 2-3 týždne po rádio mám prísť dostanem tamoxifen. No tak sa teším že čo to bude.
Ahojte babenky a vítam nové žienky, čítam vás letecky..... 😉 Sedíme akurát na onko kontrole a ufff toľko nových žien 😥😥😥 mamina je teraz na hormon liečbe a znáša ju dobre nič jej není s tbl. Len kúsok pribrala 😁😉
@hracka123 ahoj-ky 😉 myslím na vás všetky aj keď nečmaram, no vieš po sviatkoch plná cukru 😁 ale ja to vybeham roboty mam viac ako treba za december som spravila 312hod uff to už som aj na nohách spala 😆😆😆, mamina je ešte na PN no už sa chystám jej pomôcť vybaviť ID už najvyšší čas, ale ZŤP sme už vybavili aj preukaz parkovací aj nejaký príspevok finančný jej schválili
@lula94 tam na termíne operácie vôbec nezáleží, myslím, že automaticky ak máš pod 40 posielajú, alebo ak sa už ochorenie vyskytlo predtým v rodine, je tam viacero faktorov... Ak zistia, že máš Brca1 alebo Brca2, tak je vysoko pravdepodobné, že sa ti ochorenie vráti a preto odporúčajú obojstrannú mastektomiu, myslím ze aj odstránenie vaječníkov
@hracka123 ahojky, tak sedela som u dr. v ambulancii rovnych 70 minut a take dokladne vysetrenie som este nezazila.
Jeho zaver bol, ze mi nasadil xy roznych sprejov, liekov a pod. a mam zajtra normalne nastupit do nemocnice s tym, ze do spravy vsetko napisal a bude na zvazeni anesteziologa ci ma uspi alebo posle domov.
Vraj z jeho hladiska je skoda stracat cas, kedze uz dva mesiace vieme dg. a este nie je ziadna liecba ani operacia.
Tak sa idem kurirovat, zajtra nastupim a dalej sa uvidi...
Vysledok z mojej biopsie, ziadny lekar mi blizsie nic nevysvetlil, len to viem ze som asi triple negatív, mam to aj niekde v papieroch aj tak napisane. Dodatocne aj ten vysledok her2 som mala negatívny, aj geneticke testy som absolvovala a tam tiez vysledok negatívny!! Mala som pred rokmi uraz, posmykla som sa ked som syna kupala vo vani a udrela som si vtedy ten prsnik o okraj vane(este v roku cca 2012!?) tak moze byt ze ten nádor u mna je po urazovy?! Ale vtedy po tom uraze som chodila aj 2 roky pravidelne na sono prsnikov, ale okrem cyst tam nikdy nic nepopisovali. Len som bola sledovana. Lekari vraveli ze to urcite nie je z toho, tak teraz neviem co si mam o tom mysliet, nemam to hormonalne ani geneticke tak aka moze byt ina pricina?? Bojim sa ak mi spravia iba ciastocnu mastektomiu aby sa mi to znova nevytvorilo, kedze nevedia pricinu?! Som z toho taka nervozna.
@hracka123 konečne som sa dnes trocha zastavila. Viem toľko, že ani magnetická neukazala jasne všetko. Ale mám chytené pečeň aj slezinu. Slezina bola aj vraj predtým, len dr čo to predtým to nenapísal. Veď na čo? Až terajšia lekárka urobila výsledok a rozpis magnetickej poriadne a nie na šesť riadkov. A vybavuje sa mi vyšetrenie pet ct do Ba alebo Nitry do dvoch týždňov. Tak uvidíme čo ukáže. Potom podľa toho sa zahaji ďalšia liecba. Bola niektorá na to?
@kika_32 vies, mozno tu vela dievcat nebude so mnou suhlasit, aj preto sem menej pisem, ale myslim, ze rakovina je zo stresu, zialu, vycerpania, strachu.... Nic ti to nehovori? Nezazivala si podobne stavy? Ale dlhsi cas, to nie je zalezitost tyzdna, ani mesiaca, skor rokov. Nie som lekar, nemam ziadne taketo vzdelanie, len som hrozne zvedavy clovek, vela citam, vela veci si skladam dohromady, fakt ako skladacku.... a toto mi z toho vyslo. Tak neviem....Su zeny, co si tieto zivotne tazkosti pripustaju a potvrdia, ze by to mohlo byt, su aj take, co makaju 25 hodin denne a tvrdia, ze je to v pohode, ze ich to bavi a vladzu.... nech je akokolvek, dlzim palce, nech co najskor pride uzdravenie 👍🙏
@zuzap33 pravda? Ja som sa o tom bavila s nejednym lekarom a potvrdili mi, ze posledne vyskumy tomu naozaj nasvedcuju. Ked ma clovek vela /neviem, ci napisat stresu, to nie je to spravne slovo/, proste vela toho nalozeneho, organizmus je pretazeny, vycerpany a nevladze pracovat, ako by mal. A holt, toto je jedna z chorob, ktore sa lahko prebudia 😔

@jarmila40 chemo do 6 týždňov, radio do 6 mesiacov od operácie