icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
16. jan 2020

@zuzap33 25 oziarov dávajú keď je mastektomia 33 keď ostáva prsnik ale starším ženám dávajú 29 ak sa im to nezdá pridávajú

inka
16. jan 2020

@zuzap33 tak ďakujem za vysvetlenie,tak dúfam, že mi nič nenájdu a zasa stresi budú

helga9
16. jan 2020

@inka no je ct aj na zameranie čo sa týka rádia a aj ct orgánov. Ja ct orgánov som bola 3 krát a to som bola objednana na čas nečakala som dlho pár minút a bolo.treba veľa piť vody. No každá nemocnica si robí po.svojom. Aj to ct na rádio som mala čas a na ten ma aj vzali a to trvalo pár minút vnútri som bola 10.minut.

inka
16. jan 2020

@helga9 koľko si dostala oziarov?Už to nejak všetko v hlave nedržim

inka
16. jan 2020

@inka a to CT nemalo byť pred opkou?to ako je pred rádioterapiou nutné a prečo,pre zameranie?Tak prečo povedal,že to musí vypočítať koľko mi dajú a teda je to zložitejšie ako chemoterapia

zuzap33
16. jan 2020

@inka ct má byť na začiatku liečby, aby zistili či nemáš mts

inka
16. jan 2020

@zuzap33 a sme pri tých mts,ach jo

inka
16. jan 2020

@zuzap33 mali urobiť pred opkou a či?no keď to zle vyhodnotia,nerozpoznaju napríklad moje cysty na pečeni

helga9
16. jan 2020

@inka ja 25 klasika po mastektomii.

zuzap33
16. jan 2020

@inka cysty a mts vyzerajú na ct inak. Veď u každého musia skontrolovať či nemá mts. Neznamená že ich máš aj ty.

inka
16. jan 2020

@zuzap33 však áno, ale vieš vo vnútri to každého nejak rozruši,však to poznáš

inka
16. jan 2020

@helga9 tak potom budem čerpať od teba info,ty budeš dávno po a ja začnem až koncom februára a len dúfam,že sa mi operačná rana zahojí,lebo inak nebudem môcť ísť.Tak sú ožiare oproti chemo lepšie znášane?

kika_32
16. jan 2020

Ahojte, dnes som mala 6. chemo ( z 12), akosi som to zvladala teraz horsie, cely den po chemo som unavena, a niekedy citim ako keby busenie srdca, mavate to aj Vy?? 😔

matazmena
16. jan 2020

@inka ja som sa dnes tiež pýtala na oziare, ktoré ma čakajú po chemo a len tak laicky mi povedala, že to CT pred oziarmi je iné ako to druhé a že je to na to, by vypočítali tu plochu a počet ožiarov a tuším aj zakreslili to miesto. Ja by som mala ísť začiatkom marca, lebo ešte mam 2 chemo a ze po 3 týždňoch cca sa ide na rádio. Ale tiež sa čaká, takže už 13.2. sa tam mam ísť objednať. No a ze 5 týždňov oziarov mam pocitat, čiže cca 25x, a teda na opke mi brali 1 kvadrant a asi 3-4 uzliny.

matazmena
16. jan 2020

@matazmena a teda na doplnenie, na normálnom ct som bola po operácii, zatiaľ len raz, hruď, brucho, panva...

matazmena
16. jan 2020

@katka14 jooj, no vlásky, je to fakt nepríjemná súčasť liečby, ale dá sa zvyknúť. Ja som od prvých pramienkov vydržala týždeň, kým som išla ku kadernikovi, ale teda som sa ten týždeň vôbec nečesala 😂 len som to dáko do copu dala a vyhodila co mi v ruke ostalo 😂

matazmena
17. jan 2020

@kika_32 ja som po tých červených tiež mala búšenie srdca, jeden dva dni, potom sa to bolo dobre.
Tiež som bola dnes na 6.chemo, bolia ma trochu kosti, ale unavená nie som, ale to bude tým, že som skoro 2 hodiny, či mi to tieklo spala ako babetko (aj sestričky ma pochválili, že som sa ani nehla, tak mi nemuseli ruku naprávať 😀). A ešte som si v rámci čakania na obed bachla latte, čo ja kávu nepijem. 😀

Tak držím palčeky, nech máš pokojnú nič a co najviac môžeš oddychovať, telo to potrebuje...

matazmena
17. jan 2020

*noc

jarmila40
17. jan 2020

Ahojte dievčatá..na onko mi iba zobrali ktv, Dr si prefotila pár papierov, založili mi tam kartu..v pondelok idem znovu, budú už výsledky a povedia mi aké vyšetrenia a co mi ešte treba

nori21
17. jan 2020

@kika_32 ja som mala búšenie srdca po bielej chemo a ako prestali chemo dávať nemám búšenie.Ja mávam nízky tlak ale pulz bol vysoký a to dosť.

zuzap33
17. jan 2020

@kika_32 ja som mala busenie po prvych troch cervenych, pri dalsich to prestalo. Akoby si teli zvyklo

jarmila40
17. jan 2020

@helga9 starším znamená prosím ta co? Po 50tke? 🙂

inka
17. jan 2020

@matazmena takže operáciu si mala rovnakú ako ja len rozdiel v liečbe ,ja bez chemo.
To s tým m CT si mi vysvetlila zrozumiteľné a tak už viem čo s tým Dr.myslela, že si urobíme vlastné CT.
No tak na CT celkové má asi pošlú po liecbe-fakt všade je to inak,ale u onko vždy robia CT,na to sa opýtam na budúci týždeň keď budem chodiť na onko oddelenie,je tam milá Dr.ktorej nerobí problém sa vyjadriť sa aj k doplnkom....napr.doporucila cviklovu šťavu aj dr.ktory je na oddelení, keď videl na stolíku cviklovu šťavu ,tak sa obrátil na vedľajšieho pacienta a hovoril mu, že aj vy by ste mali piť cviklovu šťavu.

helga9
17. jan 2020

@jarmila40 skôr by som povedala 60.

jarmila40
17. jan 2020

@helga9 vďaka, ja mam skoro 47r..no som zvedavá, čo sa v pondelok konečne dozviem 🙂

helga9
17. jan 2020

@kika_32 ahoj tiez som mala búšenie ale viac pri červenej. Ta únava je z dithiadenu čo ti dávajú. Ja som ho musela vyspať potom už bolo dobre.

helga9
17. jan 2020

@inka určite sa dobre zahojí tam.robili sarapatu asi tie stehy čo tam nechali. Dnes idem na oziar 13. Zatiaľ s kožou všetko v poriadku tak dúfam že to tak ostane. Robím pre to maximum viac neviem

inka
17. jan 2020

@helga9 moja,ty by si si mohla otvoriť prsníkoch poradňu,toľko toho vieš....

inka
17. jan 2020

@helga9 však uvidím,dostala som mastičku,v pondelok na kontrolu na chiru a ešte k tej hormonálnej liečbe,písala mi kamoška z Prahy, že jej švagriná berie na päť rokov hormonálnu liečbu a je s ním v pohode,len jeden negatív s ním má a to,že jej dvihol cholesterol.
Uvádzam aký hormón.liecbu má :Egistrozol a vit.D s vápnikom, má 52 rokov

helga9
17. jan 2020

@inka aaale kdeže to je len kvapka v mori