icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
22. jan 2020

@jarmila40 tak len oziare by boli

helga9
22. jan 2020

@hracka123 ahoj mne pomáha cvičenie

zuzap33
22. jan 2020

@hracka123 vrrr návaly, neznášam ich

anetkabagetka
22. jan 2020

@zuzap33 ahojte mne povedala onkologička že keď bude hormonálna liečba tak sa to upraví

inka
22. jan 2020

A keď bude hormonálna liečba,okrem osteoporózy, čo nás bude robiť ženou,budeme mužatky?Ten estrogén bude tiež chýbať a či?

jankastraza
22. jan 2020

@jarmila40 ano iba oziare

jankastraza
22. jan 2020

@hracka123 ja viem ze nepijes,no veru sladke,kolace ja tiez mavam navaly vecer ale zatial Len take navaliky,ale prisla mi mamina,doniesla za igelitku slovenskych sladkosti a teda vyskusala som na sebe z tolkeho cukru ozaj navaly nenechali na seba dlho cakat

hracka123
22. jan 2020

@jankastraza tak super že mamina prišla a kedy máš tu opku?

jarmila40
22. jan 2020

@hracka123 och, to by bolo dobre, keby len ožiare som mala
ale mám poz ER ☹ a vôbec sa neteším na 5r horm.liecbu 🙄
@helga @hracka123 @zuzana33 dostala som včera 2knizky o rakovine, odfotim vám zajtra co tam je o nežiad.ucinkoch, navaloch atď 😉

jarmila40
22. jan 2020

@jankastraza a mamina musela mať chemo? Nestačili jej len ožiare?

nori21
23. jan 2020

Dievčatá,volali mi;že 3.2. mám ísť na zameranie a vtedy vyhotovia ožarovací plán,potom ako dlho sa čaká kým začnem chodiť na ožarovanie,aspoň približne viem že všade je veľa ľudí.

hracka123
23. jan 2020

@nori21 ahoj no je to asi všade inak ja som po zakresleny išla po týždni na prvý oziar.Kde budeš chodiť na oziare?

nori21
23. jan 2020

@hracka123 Do Košíc

helga9
23. jan 2020

@nori21 ja som išla 3 týždne po zamerani

helga9
23. jan 2020

@zuzap33 ahoj pozerám si doma onkomarkery tak počas chemo mi tiež stúpli ale len trosicku. Ja som zacala chemo v marci v apríli mi skočili trochu hore ale nie prsnikove CA 15 ale CEA S.Máj nemám robené a v júni mi klesli už v rámci referencnych hodnôt. A v rámci tých referencnych hodnôt ich mam stale odvtedy ako to vybrali teda po opke. A prsnikove mi stále klesajú. Pred chemo som mala prsnikove 25.7 čo je vlastne ešte v rámci normy ale CEA S som mala 4.4 a norma bola do 3. Teraz mam prsnikove 11 a druhý 1.8.

vijuska
23. jan 2020

@midori123 určuje sa to podľa toho aký ten nádor je a či ti idu robiť mastektomiu alebo vyberať len nádor, väčšinou pri zachovani prsníka ide najskôr chemo potom operácia

vijuska
23. jan 2020

@inka nastupuje prechod

hracka123
Autor odpoveď zmazal
kika_32
23. jan 2020

@zuzap33, helga9... No ja neviem, ja teraz chodim na ten Paclitaxel ci ako sa to vola?! Raz tyzdenne, dnes som mala 7.davku (dokopy mam 12x)...a iba teraz mavam busenie srdca, predtym ani nie(mala som predtym 4x to cervene kazde 2 tyzdne)... Nechapem preco, snazim sa viac oddychovat ako sa len da, ale pri 2 detoch je to tazke

kika_32
23. jan 2020

Ahojte, dnes som mala 7.chemo(paclitaxel) som akosi strasne unavena, ale krvny obraz som mala dobry, takze ta unava asi s tym nesuvisi. No ani nie preto pisem teraz, ale kvoli niecomu inemu... Dnes ma onkologicka nepotesila... Pozrela mi nechty na rukach a vravi ze pri tychto infuziach mozu zliezt nechty😱 je to pravda!? Aj Vy ste to mali?? Nechty mam take ako keby pruzkovane 😔nestaci ze vypadali vlasy, vacsina obocia a mihalnic a este aj nechty!? Hrozne😔viem ze vsetko znova dorastie, narastie, ale aj tak je to frustrujuce... Cím vsetkym si musime prejst 😥

helga9
23. jan 2020

@kika_32 to musíš tak brat že sa v tele kumuluje jed.

helga9
23. jan 2020

@kika_32 nechty pri paklitaxel treba čiernym lakom aspoň 2 vrstvy ruky aj nohy . Vôbec ruky nevystavuj dennemu svetlu a absolutne slnku. Paklitaxel nenávidí slnko a preto tie zmeny.

kika_32
23. jan 2020

@nori21 ja som pri tych cervenych busenie nemala ako tu viacere pisali, ale iba teraz to mam, (teraz mi davaju ten paclitaxel).. Vacsinou tlak mam 120/80...alebo 130/80....na onkológii vravia ze tlak mam vporiadku. A doma ked si sem tam premeriam ked citim to busenie tak aj vtedy mam tlak vporiadku, a pulz mam troska vyssi... 80-90 ale nastastie netrva to dlho, lahnem si na chvilku, zhlboka sa parkrat nadychnem a potom to dame prejde

kika_32
23. jan 2020

@matazmena dakujem, ja som pocas tych cervenych busenie nemala, len teraz (teraz mi davaju ten paclitaxel)... Nastastie to busenie netrva dlho, na chvilu si vtedy lahnem, oddychnem si, par krat sa zhlboka nadychnem, a potom znova fungujem dalej. Dnes som mala uz 7. Chemo, som unavena ako pes, aj ja zvyknem spat kym mi tecu infuzie, tak ma ten dithiaden odrovna ze hned zaspim... Ani to nechapem preco, dithiaden som predtym brala v tbl forme(pocas tehotenstva) a vobec ma tak neuspavalo ako teraz v infuzii... Mozno je to v injekcnej forme silnejsie, neviem🤷‍♀️napriek tomu ze pocas infuzie spim, aj tak som cely den nadalej ospala,na druhy den som uz vpohode, a potom 2.3.den po chemo sa hlasia zase bolesti hlavne noh 😔

kika_32
23. jan 2020

@helga9 no ved to, ja by som bola kludnejsia keby spravili uplnu mastektomia, bojim sa recidivy, a kedze som tam mala velky nádor nie opuzdreny ale cipovity(cize s vybezkami do okoliteho tkaniva), ako by to odoperovali?! To by museli zobrat bele z toho tkaniva... Tak uz radsej zobrat cely prsnik! V NZ onkologicka vravi ze podla nej je potrebna uplna mastektomia, kedze som mala velky nalez... Len sa bojim ze v Ba nebudu chciet uplnu mastektomiu, kedze teraz ten nádor a ani tie zvacsene uzliny sa nedaju nahmatat... Ale este mam kontrolnu mri prsnikov v Ba ked budem koncit s chemo (25.febr.)tak som zvedava aky bude tam vysledok🤷‍♀️

kika_32
23. jan 2020

@mery34 ja neviem, ja by som chcela aby spravili uplnu mastektomia, bola by som kludnejsia, kedze ten nádor sa uz neda nahmatat, ak sa upne stratil tak ako budu vediet co treba odstranit? Preto nech zoberu vsetko, a bola by som kludnejsia. Lebo ak nezoberu vsetko co maju a nieco tam ostatne tak je vysoka sanca recidivy co by som velmi nechcela😥

helga9
23. jan 2020

@kika_32 ja si myslím že ti dajú mastektomiu a tiež si myslím že je to lepšie.

matazmena
23. jan 2020

@kika_32 ja chodím tiež na paclitaxel... Nechty mam gélové 😝 neviem, či je to dobré alebo zle, ale však onkologicka by mi už hádam niečo povedala, však tam chodím od novembra...
Inak tiež bývam unavená, ale nejako to rozchodím. Kamoška co chodí tiež na chemo, býva úplne odrovnaná, hovorila, že nič nevládze, ale je teda o niečo staršia.
Teraz po 2 dávke aj mňa hrozne kosti, hlavne bedrové kĺby boleli, 3 dní tak intenzívne, teraz je už lepšie.

bubo780
23. jan 2020

Hlasim sa po pardnovej prestavke.. Takze dnes prijem a zajtra operacia.. Cisielka nakreslene, uz ich len strazit do zajtra, aby sa nezotreli.. Drzte palce..

matazmena
23. jan 2020

Dnes mi volali z úradu, že mám konečne papiere hotové, tak si zajtra zbehnem pre tie preukazy.
Neviete náhodou niekto z BA, ako je to s MHD? Co a kde treba vybaviť keď budem zťp?
A na železnice čo?
Sorry za blbé otázky, ja som ako "panička" a chodievam väčšinou autom a keď bolo treba, vždy som si kúpila všade plný lístok. Ale tak keď už prišla táto situácia, tak aspoň niečo by sa dalo využiť 😂