Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 čo ti napíšem ti píšem ako laik áno? Neber ma za slovo napíšem ti čo som si prečítala. Čo sa týka onkomarkerov vraj keď stúpnu viac ako 25 percent liečba nie je účinná. Tebe stúpli skoro na dvojnásobok. Či je to pravda či nie je teda otázne nie som doktor. Prikladám štúdiu kde preklad hovorí že mts na slezinu je extremely rare teda veľmi zriedkavé a pokiaľ sú tak sú mts aj inde. Zas je to len to čo si viem prečítať. Ak ti môžem poradiť daj do google onkoporadna každý deň sú tam vypísaný doktori skús dr. Onkolog fremal alebo nejak tak sa volá alebo kukuckova ti sa mi zdajú takí normálny zavolaj a konzultuj s nimi bolo by dobré ak by si mala zloženie chema pri sebe a ct oni sa zvyknú pýtať.
A ako sa vybavuje príspevok na dopravu,však onko by mali mať nárok na peňažný príspevok.
@zuzap33 no na pohybovú mi pred rokmi dávala obvodná, že mám nárok ale ja som nechcela chodiť a naťahovať sa s úradníčkami,ale teraz ako tu počúvam,že únava a dennodenne chodenie s mojimi nohami by som príspevok brala a puzila na taxík,ale dobre vedieť, aspoň pre rodinného príslušníka to využijem.
@nori21 ja som zatiaľ dávala len žiadosť na ztp a parkovací, plus tu kompenzáciu na dopravu. Uvidím, čo mi vlastne zajtra dajú, lebo do telefónu hovorila len o preukazoch...
@inka k tomu na dopravu bolo treba to na ztp plus prehlásenie o výške majetku a aj potvrdenie o výške zárobku za minulý rok... Ale fakt si nepamätám, či to dávajú len pri chemo, alebo aj pri ožarovaní... A vybavovala som to na inom oddelení ako zťp.
@inka https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Tu je to rozpísané, píšu, že sa poskytuje pri onkologickej liečbe... Co tým presne myslia neviem...
So ztp by si mala mat okrem iného zľavu na MHD aj železnice 🙂
@matazmena no ja už mám zľavu na MHD a železnicu, nakoľko poberám už dôchodok,tak u mňa tzp nehrá žiadnu podstatnú úlohu.
U vas mladých zrejme na dopravu,ale to je všetko a na parkovací preukaz.
Ale keď už som nedobrovoľne ochorela na zákernú chorobu,tak prečo nevyužiť kompenzáciu,napr. na dopravu pokiaľ na ňu spĺňam podmienky na poberanie peňažneho príspevku,však dôchodky na SK nič moc
@matazmena no mne doktorka razne zakazala mat gelove nechty(ktore som male este pred liecbu), musela som si ich dat nechtarkou odstranit😔takze teraz som bez gelovych, a teraz pocas paclitaxelu sa mi vytvorili take biele pruzky, niekedy uz aj pocitujem ako keby take pulzovanie, palenie pod nechtami😔tak neviem neviem ci ta onkologicka nakoniec bude mat pravdu a fakt mi popadaju tie nechty?? 😱😔 Unavena som bola dnes po 7.chemo strasne, aj hlava ma bolela (mozno aj z neustaleho kriku deti co mam doma🙈), svagrina ich postrazila a je som si aj poobede trosku pospala, no ale hlava ma po zobudeni takisto boli a aj ta boles na dalej trva, dufam ze zajtra budem na tom lepsie.bolesti berdovych klbov a hlavne noh mam 2.az 3.den po chemo, takze vacsinou ma to chyti cez vikend kedze na chemo chodim kazdy stvrtok(ak mam dobre krvne vysledky), hrozne cím si musime prejst, aj Tebe zelam vela sil na uzdravenie.
Ahojte. Ja mam mamu,co chodi na onko tak obcas si Vas precitam co nove v liecbe,hlavne teda ci su tie postupy rovnake 🤔 a len som Vam chcela napisat,ze sa da poradit aj tu:
@zuzap33,skus...🤔
https://www.nvr.sk/poradna/
Tam som vzdy radila ked dosli mame nejake vysledky,je tam poradna,dr odpoveda rychlo a celkom narovinu...
Drzim palce dievcata 👊

@bubo780 držíme palce, nech všetko dobre dopadne 😉