icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lula94
1. feb 2020

Prosím Vás tie ktoré máte skúsenosti. Po akej dobe po chomoterapii sa musí začať s oziarmi. A po akej dobe od prvej konzultácie zakreslia potrebné miesta zvyčajne. Ďakujem

lula94
1. feb 2020

Prosím Vás, aj Vám začali prvé jemné vlasy rásť šedivé?

midori123
1. feb 2020

@hracka123 ahoj🙂
Uz som po. Zobrali mi kvadrant aj s tromi ,,sviňami”, a 4 uzliny, ktore zatial vysli vsetky negativne.
Ale tak vraj sa ten vysledok moze zmenit este na histologii, tak sa aj bojim dopredu tesit☹️

katka14
1. feb 2020

@helga9 nemam este papiere. Ale spominala 1

helga9
1. feb 2020

@lula94 po chemo zhruba do 6 týždňov a od opky by nemalo byt viac asi ako 6 mesiacov

zuzap33
1. feb 2020

@lula94 áno, mám ich take 8mm a úplne sivé

ira25
1. feb 2020

@helga9 to platí aj pre mňa,alebo pre tých čo absolvovali už liečbu .... myslím tým, že po akom čase by mala prebehnúť liečba,len po opke, vraj je dlhá čakacia doba na ožiare sa najskôr dostane v KE

helga9
1. feb 2020

@ira25 áno to je všeobecne

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
1. feb 2020

@hracka123 waau mnamka

sabova3
1. feb 2020

@katka14 Ahoj.ja to mám tiež.Tak väčšina doktorov ti povie,vybrať vaječníky a prsia preč.Ja už vaječníky vonku aj s maternicou a ešte ma čakajú prsia.

ira25
1. feb 2020

@hracka123 fíha,ale ich je takže by sa aj nám ušlo.. mňam.

ira25
1. feb 2020

@midori123 neboj nič sa nezmení,hlavne že už je to vonku.Mas aj kabelecky?Bolesti nemáš?

katka14
1. feb 2020

@sabova3 no ved totok. Som si aj myslela. A planujes potom plastiku?

midori123
1. feb 2020

@ira25 mam kabelecku, jasne....😩😩😃😃
Inak ked ju budu vyberat, je to velka bolest?

ira25
1. feb 2020

@midori123 iba jednu? Ja som
mala dve a neboj vyberanie vôbec nebolí...

midori123
1. feb 2020

@ira25 ano, iba jednu.
Fakt to neboli? Lebo po sekcii ked mi vyberali, tak ako bolelo to celkom ze dost, a tu na oddeleni zeny hovoria ze je to bolestive. 🤔

helga9
1. feb 2020

@midori123 ja som mala 2 a nebolelo to vôbec len cítiš trošku také potiahnutie

ira25
1. feb 2020

@midori123 mne vyberali dve,jedna z operovaneho nádoru a druhú z rezu z uzlín.
Jeden bol taký veľký sáčok kde odtekala krv z rany a druhá taká fľaška z pod pazuchy, ktorá fungovala na princípe odsávania a fakt vôbec to nebolelo a sama som bola prekvapená, že to nebolelo .

hracka123
1. feb 2020

@midori123 aj ja som mala jednu a nebolelo to sa my zdá že to tak vyfukli a potiahli von.Domov kedy sľubujú?

sabova3
1. feb 2020

@katka14 Ja by som to chcela hneď naraz v jednej operácii.prsia preč a vložiť silikóny.no len neviem,či to tak bude.budem múdrejšia,keď budem hovoriť s nejakým doktorom.

midori123
1. feb 2020

Dakujem dievcata, nejako to uz len vydrzim 😃

nori21
1. feb 2020

@midori123 Neboj sa vydržíš,keď pôjdeš domov bude dobre,doma je doma.

jarmila40
1. feb 2020
jarmila40
1. feb 2020

@ira25 ani nevrav o tom čakaní.. Ja som mala opku 12. 12. a ešte stále som nebola ani len na za kreslenie, len ma dr. zaradila do poradovnika..vraj čaká 200 ľudí..nemám ešte ani lieky.. To musím čakať a lieky brat až po ožiaroch? Ci sa môžu lieky jest hneď? Ci ako to je? Za mesiac idem na CT, to dovtedy nemôžem aspoň lieky brat, kým sa dostanem na ožiare?
@helga9 @hracka123 @zuzana33

hracka123
1. feb 2020

@jarmila40 no ja som oziare skončila 16.12.a na kontrolu na onko idem až teraz 4.2.a tiež tabletky ešte nemám.A cez oziare sa hormón.liecba nebere

jarmila40
1. feb 2020

@helga9 boli vraj dvaja, och, hrozne ☹

jarmila40
1. feb 2020

@hracka123 ahaa, tak ale už si aspoň po ožiaroch.. Mne dr pred 2tyzd. povedala, že mi dá lieky, kým budem čakať na ožiare..a ze potom ich na čas, čo budem mať ožiare, vysadim..a keď som tam bola v pondelok, dala mi len žiadanku na CT a o liekoch ani ň...a ožiare tak najskôr za 4-6 týždňov.. Tak sa bojím, že či to nevadí, že pomaly budem 2mesiace po opke a nič.. Čakám..som na PN, to som mohla zatiaľ do roboty chodiť 🙄

helga9
1. feb 2020

@jarmila40 neboj nič sa nedeje. Cez rádio sa lieky neberú tak nechci teraz lieky na chvíľu a potom prerušiť kvôli rádiu. Ja dostanem tiez lieky až po rádiu

nori21
1. feb 2020

@jarmila40 takisto čakám na ožiare,v decembri som skončila chemo a celý január som čakala a v pondelok idem len na zakreslenie.To všade je tak.Dievčatá majú pravdu,len po ožiaroch nasadia tabletky,teraz chodím na krv pred herceptínom.Ani mňa nepustili do práce,až keď bude po.