icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nori21
2. feb 2020

@mata9522 Ahoj,asi ty si spomínala,že ťa bolia nohy od herceptínu,možno sa mýlim,po ktorej dávke si to začala pociťovať?Dostala som štvrtú,mám čudný pocit akoby svalovicu alebo klby ma bolia ani sama neviem.

zuzap33
2. feb 2020

@nori21 ja mám také isté pocity, neberiem ani herceptin a po šiestej chemo už uplynulo vyše mesiaca. Tak neviem

matazmena
2. feb 2020

@midori123 super, ze to máš za sebou 🙂 držím palce, nech je všetko ok a pekne sa zahojí 🙂 mňa to vyberanie kabeliek tiež nejako nebolelo... Len mne ich skoro vybrali (na moje naliehanie), takže som ešte pár krát bola tu tekutinu v ambulancii ihlou vyberať 😝 ale to nebolelo vôbec, lebo som mala všetko pod pazuchou take "zdrevenene"...

helga9
2. feb 2020

@nori21 zuzap33 baby berte pyridoxin jednu denne malo by Vám to.pomôcť

nori21
2. feb 2020

@zuzap33 tak práve 12.dec som mala posledné chemo ale teraz v utorok som mala štvrtú dávku herceptínu,mám taký dojem že to bude z toho.
@helga beriem pyridoxín raz denne

ira25
2. feb 2020

@helga9 máme skúsenosti v rodine bránim pyridoxinu 2×denne pri chemo a klby bolia,tak ten zase nepomôže na klby len na krvinky je potrebný

helga9
2. feb 2020

@nori21 ja nemám herceptin tak len čo počúvam že baby berú mám 2 kamošky čo majú herceptin jedna sa sťažuje na bolesti kĺbov ale len tak deň po.podaní druhá vôbec je to individuálne od človeka ako na liečbu zareaguje. A chemo máme stále v tele takže jed pokracuje vo svojich účinkoch a ešte dobre dlho aj bude. Ja chcem dáky detox absolvovať po oziaroch musím sa po niečom popozerat. V Púchove je daka klinika ajurvedska bola tam nedávno známa že bolo super no keď sa s ňou stretnem povyzvedam čo a ako.

helga9
2. feb 2020

@ira25 ono to ťažko pyridoxin brať dlhodobo tiež nie je bohviečo spôsobuje dáke nervové problémy

ira25
2. feb 2020

@helga9 hej tak to neviem,ale my v rodine berieme lebo nám po chemo klesli červené aj biele krvinky, červené až tak, že nám bola dávana tranfuzka

mata9522
2. feb 2020

@nori21 Ahoj,ano to mna tie nohy bolia od herceptinu.Vies po cheme som mala opku,potom dalsi herceptin no a odvtedy stale,a ked som to preberala s dr.tak zbytocne mastit,pretoze to sa deje v kostiach herceptin ucinkuje a bojuje s tymi nadorovymi bunkami,tak nech ich zabija,ved to vydrzime nie?!No a pyridoxin mam brat aj beriem,ale ziadna zmena,len vydrzat,a mne k tomu este i ta krv z nosa stale po inj.A vcera sa mi aj menzes vratil,tak dostanem urcite tie konske inj.do brucha na zastavenie.

nori21
2. feb 2020

@mata9522 ani nehovor,v utorok idem na tú injekciu do brucha,to je strašná bolesť,sestrička vraví že preto lebo je to hrubá ihla a to reseligo je s implantatom a aj to spôsobuje.Takže asi tie bolesti budú aj u mňa,teraz sa to objavilo,cítim to jak chodím a niekedy v ramene jak svalovica.

mata9522
2. feb 2020

@nori21 no a ja idem vo stvrtok na 12herceptin a tiez urcite dostanem aj do brucha inj.a este oziar,no to bude zasa den.Potom daj prosim ta vediet ci to fakt bolelo.

nori21
2. feb 2020

@mata9522 mne začali pichať v októbri a stále to bolí, zatnem zuby,to je hrozné.

ira25
2. feb 2020

@helga9 no takže na tú kávičku by sme sa mohli stretnúť na klinike v Púchove.... spojiť príjemné s užitočným

jarmila40
2. feb 2020

@nori21 @mata9522 @helga9 prosím a herceptin je na čo?

mata9522
2. feb 2020

@jarmila40 mame HER2 pozit.to znam.ze nase nase nadorove bunky obsah.vela bielkovin a ta sa vie rozniest do celeho tela,tak aby sa tomu predislo,tak sa dava ,herceptin,aby tie bunky znicilo,aspon tak mi to laicky vysv.moja dr.Ta inj.sa picha kazde 3tyz.pocas 1roka do stehna

jarmila40
2. feb 2020

@hracka123 to tiež ,, pekne,, dlho čakáš vyše mesiaca a pol ☹
po opke aj ale hneď mala chemo, takže máš za sebou už jeden druh liečby.. ja chemo nebudem mat, tak preto sa pýtam, či to nejak nevadí, že budem dlho čakať na oziare a horm. liečbu.. či sa zatiaľ v tele niečo zas neudeje🙄😓

helga9
2. feb 2020

@ira25 ja som za aj kedykoľvek inokedy

alica_tn
2. feb 2020

Baby, to o akých bolestivých injekciách do brucha píšete? 😲 Kedy a komu sa podávajú?

hracka123
2. feb 2020

@jarmila40 po opke som mala do dvoch týždňov.chemo a po ukončený chema som mala do dvoch týždňov oziare a teraz bude kontrola bojím bojim

ira25
2. feb 2020

@helga9 však preto píšem,lebo ste sa tu bavili, že po liečbe bude stretnutie...inak s tebou môžem aj v Leviciach na kávu keď pôjdem ku kamoške do Levíc....ona byva na školskej ul.

ira25
2. feb 2020

@hracka123 Však to tie kontroly budú poriadne stresové,ale zrejme sa treba tak nastaviť, že bude už len dobre a nič iné si nepripustit,lebo čo ak si s negatívnym myslením, privolám to čo nechcem

hracka123
2. feb 2020

@jankastraza ahoj Jani ako sa máš ?

hracka123
2. feb 2020

@alica_tn že to sú injek.na zastavenie menzesu.tebe tiež skončil už menzes?

alica_tn
2. feb 2020

@hracka123 aha. Áno, mne skončil behom chemo. Takže sa mám modliť, aby sa nevrátil, inak by mi dávali tie injekcie? Uff....
Baby, obdivujem vás! 😘

jarmila40
2. feb 2020

@hracka123 jaaj, tak ty máš za sebou aj chemo aj ožiare a 4.2.mas kontrolu.. Mne ale sa zdá, že ja som už dlho po opke a nemám nič.. Nie je dáky limit, že dokedy po operácii je potrebné niečo nasadiť? Hormóny alebo ožiare? Je pravidlo, že najprv ožiare a potom hormonalna alebo je to jedno, ktoré prvé?

jarmila40
2. feb 2020

@hracka123 a neboj sa kontroly, držím palčeky 💪
musí to byť ok, keď máš už aj po chemo aj po ožiaroch.. A co všetko sa kontroluje?

jarmila40
2. feb 2020

@mata9522 ahááá.. Vďaka za vysvetlenie a prosím, kedy sa musí začať s pichanim? Lebo ja stále neviem, či mám Her2 poz alebo neg.. Ak je pozit, nemala som už mať pár tých injekcií za sebou už aj ja??🙄🙄🤦

ira25
2. feb 2020

@jarmila40 vieš aj ja by som bola najradšej keby mi už nasadili tu hormonálnu liečbu a dnes výnimočné, nakoľko ma prsníky fest bolia a hlavne ten operovaný,tak že by sa ten estrogén utlmel.
Musíme pohľadať niečo prírodné čo by tlmil produkciu estrogenu

helga9
2. feb 2020

@ira25 jasné ozvi sa kedykoľvek to mám kusok