icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

kika_32
3. feb 2020

@helga9 takze aj Tebe vypadli dvakrat??

kika_32
3. feb 2020

@helga9 cize aj pocas chemo aj mesiac po skonceni chemo??

sabova3
3. feb 2020

@kika_32 mne tiež prvý raz po červených všetky vypadli,potom počas oziarov začali rásť,a potom som mala ešte štyri chemo biele a znova vypadla asi polovica vlasov.

helga9
3. feb 2020

@kika_32 no ja som pred opkou mala najprv 4 červené chema pri prvej som bola na studenej čiapke aby mi vlasy ostali ibaže keď som išla na druhú dávku stroj sa pokazil a dali mi na výber či odlozim chemo alebo idem bez čiapky tak som išla bez tak pri tretej mi zacali padať ale nevypadli všetky a už pri štvrtej aj rástli. Po týchto štyroch som mala opku a po opke 12 taxolov čo máš ty teraz ale chodila som zas na tu čiapku a vlasy ostali všetky takže druhýkrát už nevypadli iba tie mihy a obocko keďže tam čiapka neucinkuje

kika_32
3. feb 2020

@sabova3 takze mam sa na co tesit este 😔

kika_32
3. feb 2020

@helga9 no ja som mala 4 cervene, po druhej mi zacali padat vlasy, po 4.davke som uz mala vsetky vlasy vypadnute. Zacala som chodit na ten paclitaxel, a vlasy zacali rast, len obocie a mihalnice skoro vsetko vypadlo. Ale teraz po 8. davke paclitaxelu znova zacali padat tie uz vyrastene vlasy😔 25.febr. mam kontrolne mri prsnikov a potom operacia, po operácii pravdepodobne znova chemo(aspon v NOU Ba to tvrdila onkologicka) a oziare 😔takze asi vlasy padnu znova uplne🤷‍♀️😔uz teraz velmi padaju, vsade vlasy, na nervy 😔

helga9
4. feb 2020

@kika_32 ak mri dopadne dobre a z opky tiež dobrý výsledok tak možno ti už dajú len oziare

jarmila40
4. feb 2020

@ira25 inka, ved ty uz nemas menzes? ci? ja som mala naposledy v juni, dr povedala, ze je to dobre, aspon mi to nebudu musiet zastavovat

ira25
4. feb 2020

@jarmila40 hi-hi,menzes v mojom veku?
Jasné už dávno nie,ale prsníky mám také ako by som ešte malá.
Jasné, aspoň to že ti nebudú zastavovať je dobré,lebo to nie je prechadzka ružovou záhradou.
Tak zrejme budeme mať rovnakú hormonálnu liečbu.
Daj vedieť ak budeš volať do tej onko čo ti dala helga info, že čo a ako.
Ja som si zakázala čítať odborné články o rakovine prsníka a všetko okolo toho,lebo potom ma chytí z toho depka,lebo tam nenachádzam nič pozitívne,ale naopak... príklad, že sa to vráti,len u každého inak.Niekomu o 2-3roky u niekoho o 10 rokov a viac a že aj u tých ktorí boli zachytení v počiatočnom štádiu sa po rokoch vytvoria metastázi,toto sa píše v lekárskych odborných článkov . Tiež ožiare toto spôsobí a preto už žiadne odbornej linky o našom ochorení nečítam a nastavujem sa na pozitívne myslenie a pomocné doplnky , čajíky a pod.nech liečba neuškodí viac ako treba.

jarmila40
4. feb 2020

@ira25 no ved preto sa pytam, mi to neslo do hlavy, ked si pisala o tej bolesti prsnikov :D
nejdem tam volat..presne ako pises..ked moc citam , tak mam potom strach, depky a presne, citala som aj to, ze vlastne liecba nam mozno ,,vylieci,,momentalny problem..ale zaroven je liecba spúšťačom niecoho dalsieho a zaroven horsieho..tiez som citala o tom, ze vela ludi, co to malo take ako my dve, odmietli liecbu, vsetko skoncilo vybratim nadora..a liecia sa radikalnou zmenou stravy

hracka123
4. feb 2020

Joj toľko ľudí v čakárni a BB taký sneh padá.No zatiaľ som bola na sono prsníka a neprsnika a na sono brucha

ira25
4. feb 2020

@jarmila40 bolesti prsníkov spôsobujú estrogény a ten je hnacím motorom pre rast nádoru.
Ja sa bojím odmietnuť liečbu, radšej popri štandardnéj liečbe budem brať aj prírodné doplnky

ira25
4. feb 2020

@hracka123 no ale dážď si nám poslala na východ a zajtra mám pošleš sneh hi-hi
Nech budú dobré výsledky , držím palceky🍀

jankastraza
4. feb 2020

Ahojte baby, nestiham vas citat,venujem sa mamine furd niekde behame,ale ked odide zas budem mat viac casu,po opke som fit,ziadne komplikacie krasne sa to hoji,cvicim,beham,neobsedim hi ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

jankastraza
4. feb 2020

@zuzap33 Zuzi uz mas vysledky pet scanu? ❤️

hracka123
4. feb 2020

Tak ženy moje dnes sono brucha ok aj prsníka ok bola som ešte na rengen pľúc a nasadili mi na 10 rokov Tamoxifen a najväčší gól že mi pichli ajReseligo do brucha skoro ma siblo že vraj každý mesiac tým dr.sibe ďalšia kontrola na onko 30.6.a ešte mamo v marci bozeeee veľa je toho

helga9
4. feb 2020

@hracka123 cooze to nemyslíš vážne? Ja už neviem podľa čoho sa tí dr riadia ja som kvôli tým injekciam volala aspoň s piatimi dr všetci mi povedali pichať ženám len do veku 40 a tým čo neodstavila chemo menzes tak ja už tomu nerozumiem

alica_tn
4. feb 2020

@hracka123 prečo ti to pichli?

hracka123
4. feb 2020

@helga9 povedala mi dr že len touto injekciu vajec.zastavia aj keď si my myslíme že chemo zastavila menzes ale mi teraz pichla a podľa gynekológa že čo napísal že vaječníky mám odstavené ak mi už len pichne ak by som dostala menzes

zuzap33
4. feb 2020

@jankastraza ešte nie

helga9
4. feb 2020

@hracka123 mne nedá dr len tamoxifen

hracka123
4. feb 2020

@helga9 no sibne.ma stych injek ale nebolelo keď pichala tebe povedal že ty neda

hracka123
4. feb 2020

@alica_tn aby som nedostala menzes že som ešte mladá 42 rok že môže ešte pris

ira25
4. feb 2020

@hracka123 nuž to naše ochorenie je na celý život

hracka123
4. feb 2020

@helga9 a že hormóny vytvárajú aj nadoblicky aj štítna žľaza veď toto je všetko na nervy a keď som sa ju pýtala že či ich musíme pichať povedala že len ženám starším po 50 to nepichaju

hracka123
4. feb 2020

@ira25 joj ani nevrav dnes má skoro siblo u dr

ira25
4. feb 2020

@hracka123 áno je to tak ako povedala Dr.mne už estrogén vytvárajú nadoblicky

nori21
4. feb 2020

Dnes aj ja som mala blbý deň,kvôli reseligu som presedela od ôsmej do dvanástej,ani nás nebolo veľa ale stačí ak jeden dedko tam je hodinu,ďalšia baba hodinu,potom berie ĺudí na chemo,strašné,som dnuka 10 minút,a ešte hodina cesty tam a hodina domov.

nori21
4. feb 2020

Mám mať 18 injekcií herceptínu,9 už schválila poisťovňa to je na polrok a zvyšok schváli potom.Dostala som štyri, hovorím doktorke že ma bolia kĺby a kosti,to nevadí kým sa to dá vydržať ale nezvykli sa sťažovať,tak už viackrát nebudem ani ja.

hracka123
4. feb 2020

@nori21 tebe ako dlho povedali to reseligu budú pichat