icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
9. feb 2020

@cejuska ahoj a vitaj medzi nami všetky tu spolu bojujeme🙏

helga9
9. feb 2020

@ira25 diky. Kľudne môžeš ísť na dovolenku pri vode. Stačí nevystavovat tu ozarovanu časť. Ja si dám krátke tricko také pod kozy a vybavené.

kika_32
9. feb 2020

@cejuska aj ja dufam ze sa nakoniec rozhodnu pre celkovu mastektomiu, bola by som kludnejsia. Bojim sa recidivy😔 ja som mala dost velky nalez, taky neohraniceny cipovitymi vybezkami do okolia... Teraz pocas chemo sa zda ze sa ten nádor stratil, vobec sa uz neda nahmatat... Takze chemo zabralo... Len sa teraz bojim ked sa ten nádor stratil odkial budu vediet co maju operovat? V NOU Ba mi sice oznacili nádor aj zvacsenu uzlinu... Ale odkial budu vediet ci vybrali vsetko co mali?? Preto dufam ze sa rozhodnu pre uplnu mastektomiu! Planujes casom podstupit aj rekonstrukciu?! Prajem vsetko len to najlepsie, hlavne skore uzdravenie! 🙏

midori123
10. feb 2020

@cejuska ahoj 🙂 ja som mala nastup 30.1. a operovali ma 31.1.
Takze je mozne ze sme sa videli minimalne v kuchynke ked sme jedli😀

cejuska
10. feb 2020

viete dat tip na obchod s epitezami a podprsenkami ke, mi? kupovali ste si epitezu a pouzivate klasicku podprsenku ci proteticke su v niecom ine?

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 mne bolo povedané, že minimálne rok od chemoterapie a ožarovania sa nedoporučuje pobyt na slnku....

mata9522
10. feb 2020

@cejuska ahoj a vitaj medzi nami.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
10. feb 2020

@alica_tn mne dr z rádia povedala ze sa môže nevystavovat sa na priamom slnku medzi 11-15 hodinou a ozarovanu časť vôbec proste mať nejaký odev na tom. To isté som preberala aj s onko aj chirurgom atd povedali to isté. Proste s rozumom. Ja som bola 2 týždne po mastektomii pri mori to bolo 4 týždne po červenej chemo a pustili ma s tým že správať sa rozumne. Ja sledujem veľa žien na insta a prvé čo každá urobila po liečbe bol pobyt pri mori.

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 no vidíš, čo lekár, to iný názor...

helga9
10. feb 2020

@alica_tn to ano každý inak

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 ach jaj. A potom aby sa pacient rozhodoval sám....

ira25
10. feb 2020

A ako je to s kúpeľňou liečbou.
Počula som, že nárok do dvoch rokov,len neviem či od opky,alebo od ukončenia liečby.
Využijete tento nárok na kúpeľnú liečbu?
Dievčatá čím sa viac blíži moja každodenná návšteva Černobylu,tým má viac chytá panika.... hneď by som išla dať si odstrániť celý prsník aby ožiare neboli.

helga9
10. feb 2020

@alica_tn ak bude všetko v poriadku určite k moru pôjdem. Aj po mastektomii keď som bola do tej desiatej sme sa pomotkali pri mori kavicka na terase a tak. Od 11 vnútri bol obed siesta atd. Vyliezli sme po tretej pekne k moru do chladku podvecer som chodila do mora keď už zapadalo slnko a potom plávať do bazéna. A labzovali sme večer po meste prechádzka večera a tak. Nešlo proste o to sa opekat na slnku to sme nikdy ani predtým nerobili skôr mám ide o tu atmosféru a oddych

hracka123
10. feb 2020

@ira25 no mne povedala teraz na onko že máme nárok 2 roky od opky neboj oziare sú v pohode

helga9
10. feb 2020

@ira25 len kľud dáš to ľavou zadnou uvidíš. Je to náročné časovo že každý den ale dá sa to zvládnuť.

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 jasné, more musí byť. Ja idem toto leto dva krát. Za odmenu 🙂 A teda ja nie som opaľovací typ, takže mne to grilovanie na slnku nebude chýbať... 😉

helga9
10. feb 2020

@alica_tn ja si zvyknem akurát nohy opaľovať mám.zilnate nohy tak trochu to zamaskovat

helga9
10. feb 2020

Vrčím zas o 10:50 mám termín je 13 este furt čakám že nový pacienti. Som hladná jak čenkove deti

hracka123
10. feb 2020

@cejuska moja budeš mať aj chemo aj oziare?si hormonálne póz.a Her2mas aké?máš deti?

hracka123
10. feb 2020

@helga9 moja už výdrž😀

helga9
10. feb 2020

@hracka123 zachvilu začnem obhryzat stoličky

hracka123
10. feb 2020

@alica_tn ako moja tabletky v pohode ja po nich tak spím ako babatko

cejuska
10. feb 2020

@hracka123 este neviem aka bude liecba ale silno predpokladam ze chemo, lebo podla biopsie to vyzeralo na her2 neg. ale uz mam rozbor a cierne na bielom ze vsetky nalezy boli her2 pozit....aspon jedna dobra sprava dnes, ze genetika je ok.. dve dievcatka 7 a 10... tazky vek..

hracka123
10. feb 2020

@cejuska aj uzliny brali? No to hej deti ešte male

ira25
10. feb 2020

@helga9 ale hlavne, že stroj ide...tak vydrž a hovor si ešte zajtra a potom otváram šampanské vo vani plnej vody😋🍀

lula94
10. feb 2020
helga9
10. feb 2020

@ira25 konečne som po

hracka123
10. feb 2020

@lula94 ja si myslím že keby to bola pravda tak na onko by nás liečili paprickami a nie chemom

cejuska
10. feb 2020

@hracka123 ano 4, dve vysli pozit :P