icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
10. feb 2020

@lula94 no ale kto má takú biopsiu, že vie aj podskupiny a ja ani tu jednu luminal.
Z biomarkerov mám akurát stereoidni receptory Ki67.
Chýba mi cyklón D1,PDGFRa,Top2A,c-kit
Z biologických markerov mám jedine Her2 a chýba mi EGFR,RAS (KRAS,NRAS,BRAF,ALK,PDL-1
A teraz moja otázka k vám ktorá má takto urobenú biopsiu?

nori21
10. feb 2020

@cejuska prvú epitézu som vybrala v KE na hlavnej ul.v lekárni Zdravofarm vedĺa Aidy.Je to epitéza Anita Care. Tam mali aj podprsenky dá sa vyskúšať v kabínke ale mi nesedeli preto podprsenku som objednala v TV nakoĺko tam chodím k onkologičke.Najlepšie sú Amoena a Timo podprsenky.Teraz som zakúpila aqua epitézu na leto.Tie podprsenky špeci na epitézu sú pohodlné sú tam také podšívky kde zasunieš epitezu.

helga9
10. feb 2020

@ira25 nemám nic z toho len základ horm her2 ktorý som si musela dotazovat lebo zabudli ki67 p53 ck14 a to je asi tak vsetko

helga9
10. feb 2020

@nori21 tiež mám amoenu a som spokojná

ira25
10. feb 2020

@helga9 no a hlavne tieto biomarkery sú potrebné pri rakovine prsníka,lebo podľa toho určujú liečbu...ale ty máš aspoň tú podskupinu luminal A,B...

helga9
10. feb 2020

@ira25 no vieš mám napísaný luminal A asi by malo byť B no to neriešim lebo liečba je rovnaká

alica_tn
10. feb 2020

@jarmila40 hlavne pri chorobe ( chrípka, nachladnutie) ho pijem.
A k tomu všetky kožné problémy: herpes, vyrážky, štipance od hmyzu, popáleniny - robím obklady.
Vrchol mojich experimentov bol chronický zápal očných spojiviek. Ja som si to kvapkala do očí 😲👍🙂

alica_tn
10. feb 2020

@hracka123 fakt? A bude za zlú mrchu, keď ti napíšem, že ti závidím? 😂
Ja spím zle, fakt zle.... ak potiahnem tri hodiny vkuse, som rada... ☹

helga9
10. feb 2020

@alica_tn och nestras ja som spáč

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 však aj ja.... som bola.... A teraz trpím 😥

helga9
10. feb 2020

@alica_tn rozdeľ dávku ráno a vecer

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 aha, to ma nenapadlo. Skúsim. Ďakujem za radu 😘

helga9
10. feb 2020

@alica_tn kľudne 20 mg denne ma byt ale nikde neni napísané že naraz rozdeľ a po týždni uvidíš ci pomohlo

jarmila40
10. feb 2020

@alica_tn a ako si to davkujes? Od oka? 😀🤦
Viem, že aj do očí si to ľudia kvapkajú, som na fb v jednej skupine, kde to odporúča liečiteľka 🙂

helga9
10. feb 2020

@alica_tn neviem či si dobre pamätám ty máš chodiť alebo už chodíš na intravenozne céčko?

zuzap33
10. feb 2020

V stredu sa idem objednať na opku

helga9
10. feb 2020

@zuzap33 no nech je čo najskôr ja som sa hneď lepšie citila keď to bolo vonku že fuchtla šla do mrazaku

ira25
10. feb 2020

@helga9 A prečo si myslíš,že by si mala mať luminal B ?Však ak v histologii vyšla podskupiny A tak je to tak...

alica_tn
10. feb 2020

@jarmila40 áno, od oka do oka 😂
Do oka dávam 2 kvapky. Na pitie podľa stavu, niekoľko krát denne malý hlt....

alica_tn
10. feb 2020

@helga9 áno, chcela som. Ale mala som dcéru chorú, tak som to musela odložiť. Dúfam, že v marci sa zadarí

hracka123
10. feb 2020

@zuzap33 super dúfam že ťa objednajú čo najskôr a kde do MI?a už vieš aj či kvadrant alebo všetko?

cejuska
10. feb 2020

@nori21 a ked si objednavala tak bez skusania, ci maju v tv v kamennej predajni? ja bez skusania by som si tak tielko objednala...

cejuska
10. feb 2020

no nejak zhurta na mna idu... chceli ma dat zajtra na chemo ale som chora a dva tyzdne od operacie... no necakala som ze tak supom

zuzap33
10. feb 2020

@hracka123 ešte nič neviem, dr príde v stredu do Po, idem na konzultáciu. Nechce sa mi do mastektomii, dúfam že mi odporučí len kvadrant

nori21
10. feb 2020

@cejuska skúšala som v predajni a aj objednala,mali o číslo väčšie ale tam mi poradili

midori123
10. feb 2020

@cejuska dost rychlo ti prisli vysledky...
Bola si si ich vziat v BA?

cejuska
10. feb 2020

@midori123 nie nebola som nikde po nich, na kontrole mi ich dali
@nori21 napises minprosim kde v tv? nepoznam to tam velmi ale al si zajtra nekupim v ke tak by som tam zasla
a ako je to s preplacanim poistovnou? parochna, epiteza a podprsenka? aky jenpostup... na onko som sa zabudla spytat

midori123
10. feb 2020

@cejuska na akej kontrole myslis? Na chirurgii, ktora mala byt tusim po tyzdni od opky?
Mna ked prepustali, tak mi sestricka povedala ze vysledky za cca 3 tyzdne, pride mi o tom sms, mam im zavolat ci su kompletne a ak ano, mozem si prist pre ne.

midori123
10. feb 2020

@cejuska a v stredu idem na chirurgiu na kontrolu k lekarovi ktory ma operoval

cejuska
10. feb 2020

@midori123 hej na tej kontrole ale mna objednali az takto .. dva tyzdne od op.. a vysledky uz mala dr, neprisli mne..