icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

midori123
10. feb 2020

@cejuska a hned ti aj povedali postup dalsej liecby?
Ze kolko coho a tak?
Ja sa desim tych vysledkov a nasledne chemoterapie.
Ja uz ani slova na ch nemozem vyslovovat😰

nori21
10. feb 2020

@cejuska onkolog vypíše poukaz na epitézu raz ročne je zadarmo,takisto na podprsenku ale prepláca sa cca.9 eur a na parochňu prepláca 29 eur myslím ale parochňu najlepšie kúpiš v KE v paroch.štúdiu na Alžbetinej tam je veľký výber.V TV je Sanitas na M.R.Štefánika ale tam nič moc najlepšie je na J.Záborského JST výdajňa tam je veľký výber nie je ďaleko od nemocnice taká malá ulička.Ináč v KE Šaci v nemocke je dobrá výdajňa zdravot.pomôcok.

nori21
10. feb 2020

@midori123 neboj sa prežiješ to,na prvé chemo som išla s takým strachom že pulz som mala taký vysoký akokeby som došla z maratónu.

ira25
10. feb 2020

@zuzap33 držím palce nech konzultácia dopadne tak ako si ty želáš 🍀

midori123
10. feb 2020

@nori21 ja chytam panicke ataky, do slova a do pismena. Zasekava sa mi normalne dych, len ked o tom pocujem alebo citam😰

hracka123
10. feb 2020

@cejuska aké si mala ki67 z histologiu po opke?

ira25
10. feb 2020

´
@midori123 Však ešte nemáš výsledky,tak prečo myslíš,že bude chemo?
Ale ani nevieš ako ti rozumiem ja tiež chytám paniku,keď sa blížim k radioterapii

lula94
10. feb 2020

@hracka123 je to pravda. Len pre lekárov je finančne výhodnejšie ako obyčajne chilli. Z toho lakari nezarobia.

lula94
10. feb 2020

@ira25 to neviem. Na Slovensku asi nikto. To bol článok pre prečítanie- výhody kapsaicinu.

cejuska
10. feb 2020
cejuska
10. feb 2020

@nori21 no hej vypise onkolog a co potom ked si idem kupit parochnu tak v obchode mi to akceptuju? ci treba poslat niekam blocek ci ako... to nechapem, lebo ved nekupujem si podprsenku ani parochnu v lekarni.. preto ki nie je jasne co s tym dalej

cejuska
10. feb 2020

@midori123 dnes je aj onkokomisia a tam mi rovno povedali liecbu.. sak ze zajtra ci mozem prist... skoro som zo stolicky padla... ale kaslem tak snad do buduceho tyzdna to rozchodim

zuzap33
10. feb 2020

@lula94 nikomu nebranim odist od klasickej mediciny k nejakej inej liecbe. Je to jeho rozhodnutie a slobodna vola. Nepaci sa mi vsak, ked niekto hovori ze lekari a farmaceuti z toho tazia. Snazia sa nas liecit. Zacni pestovat chilli a liec si choroby, nech sa paci

nori21
10. feb 2020

@cejuska áno v obchode to odovzdáš normálne vystavia bloček.

zuzap33
10. feb 2020

@ira25 ďakujem

midori123
10. feb 2020

@cejuska pre Boha, ze zajra...😱😳😰😰😰
Mna keby sa to takto spytali, ma vynesu nohami napred😰
Ale to uz asi neriesis na Klenovej, ze?

cejuska
10. feb 2020

@nori21 skoda ze to sami rovno nevypisu a ja truba som si zabudla pri tom soku vypytat...

cejuska
10. feb 2020

@midori123 nie, michalovce... he a ze tu nic nie je.. termin jak vysity.. megaprotekcny

midori123
10. feb 2020

@ira25 ja som horm. pozitivna aj Her2pozitiv, 80%.
Tam ani nie je co spekulovat, ci chemo bude alebo nebude😰

midori123
10. feb 2020

@cejuska tak to uz ano👍😳

midori123
10. feb 2020

@cejuska brali ti cely, ci len kvadrant?
Cervenej si vyfasovala kolko?

cejuska
10. feb 2020

@midori123 kompletka...neviem ale 4 by mali byt silnejsie a potom 12 slabsich... ale zlozenie som este nestudovala do detailu, ci aj tie 4 sa nejako lisia... inak miekto tu pisal ze neznasa vracat.. tak ja mam presne ten isty blok... plne chapem... pre mna toto je najvacsi strasiak celej chemo

midori123
10. feb 2020

@cejuska ak sa nemylim, tak to som bola ja

midori123
10. feb 2020

@cejuska prave preto mam taky strach. Kvoli tomu vracaniu

zuzap33
10. feb 2020

@midori123 treba veriť, že lieky ktoré tu dajú na nevoľnosť ti zaberú, veď oni to dajú hneď aj do chemo. Ja som mala šesť cyklov a nikdy som nezvracala.

alica_tn
10. feb 2020

@midori123 ak ti môžem poradiť, lieky na nevoľnosť užívaj 3xdenne, aj ako prevenciu. Nečakaj, kým ti bude zle. Hneď večer po chemo zasaď lieky a ber ich kým budeš potrebovať. Ja som brala dva dni. A nevracala som.

midori123
10. feb 2020

@zuzap33
@alica_tn dakujem dievcata.
Mam dost slaby zaludok a nedobre travenie aj v beznom zivote, davam si sakra bacha co a kedy zjem a vypijem, alkohol nemozem absolutne vobec ziadny, ani vinny strik, lebo by som vyvratila aj zaludok naruby. Raz som dala vineu, a aj ta isla von🤦‍♀️🤦‍♀️
Takze preto tie stavy uzkosti z chemosky a mojho nestastneho zaludka😰

zuzap33
10. feb 2020

@midori123 alica má pravdu, lieky treba užiť preventívne, mne dali emegar, berie sa raz za 24hod a zobrala som ho normálne v noci, natiahla sim si budík, aby som ho uzila o 12hod po chemo a ďalšie štyri dni tiež, aj keď som nevracala

zuzap33
10. feb 2020

@midori123 na šťavu si daj predpísať Nolpazu, ta je super. Tie voľnopredajné lieky sú slabé. Ráno ber jednu nalačno, tak hod pred jedlom. Aj počas chemo, dosť to pomáha. Ja som ju brala celých šesť dní po chemo

nori21
10. feb 2020

@midori123 ja som mala tiež emegar ani ja som nevracala